Περιβαλλον

Και πάλι λιγνίτης

Είναι λίγο οξύμωρο, τη στιγμή που συζητάμε σοβαρά για την απολιγνιτοποίηση, να εγκαινιάζεται η νέα σούπερ – μονάδα με λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα.

Contributor Athens Voice
clima21 team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
η νέα σούπερ – μονάδα με λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα.

Οι συζητήσεις για απολιγνιτοποίηση και η νέα μονάδα με λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα.

Είναι λίγο οξύμωρο, τη στιγμή που συζητάμε σοβαρά για την απολιγνιτοποίηση, να εγκαινιάζεται η νέα σούπερ – μονάδα με λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα.

Βέβαια ήταν ένα έργο που ξεκίνησε προ δεκαετίας, αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Με ένα κόστος επένδυσης (CAPEX) κοντά στο €1,5 δις και δημόσια χρηματοδότηση, θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολλά περισσότερα από τον κλάδο των ΑΠΕ (αιολικά πάρκα στο Αιγαίο, γεωθερμία κτλ.). Στο clima21 κάναμε μερικούς υπολογισμούς:   Με ονομαστική ισχύ στα 0,61GW και μέγιστη παραγόμενη ενέργεια ετησίως 0,61*90%*8760h=4,8TWh (πολύ φιλόδοξο νούμερο – ειδικά αν δει κανείς την ανταγωνιστικότητα της μονάδας στο αποτέλεσμα του LCOE λίγο πιο κάτω) προκύπτει μια επιβάρυνση στο LCOE (levelized cost of energy) λόγω του CAPEX στα 0,32€/kWh.

Ο υπολογισμός έγινε για Ν=5έτη (εξαιρετικά απαισιόδοξη παραδοχή – αλλά αυτό είναι το εγγυημένο αυτή τη στιγμή) και επιτόκιο αναγωγής i=5% (πολύ αισιόδοξο νούμερο αν αναλογιστούμε ότι ο πληθωρισμός φέτος έτρεξε με σχεδόν 10%). Να επισημάνουμε ότι πρέπει να συμπεριλάβουμε ακόμα (τουλάχιστον) τα παρακάτω: Κόστος από τις εκπομπές CO2 και κόστος εξόρυξης/μεταφοράς καυσίμου (λιγνίτης). Για το κόστος CO2, τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Η επιβάρυνση στο LCOE είναι σήμερα 0,11€/kWh (ο υπολογισμός έγινε με την παραδοχή ότι οι εκπομπές είναι 1320tn/GWh και το κόστος των δικαιωμάτων είναι 85€/tn). Να σημειωθεί ότι το 2010 που πάρθηκε η οριστική απόφαση για αυτή τη μονάδα, η τιμή του CO2 ήταν μόλις 6€/tn, δηλαδή η αντίστοιχη επιβάρυνση ήταν μόλις 0,0077€/kWh. Το κόστος εξόρυξης/μεταφοράς μάλλον αποτελεί έναν μεγάλο άγνωστο στην εξίσωση – καθώς δεν υπάρχουν αξιόπιστες σχετικές πληροφορίες.

Συμπέρασμα: ακόμη και ως ενέργεια εφεδρείας, η Πτολεμαΐδα Νο5 είναι μια πανάκριβη επιλογή. Βέβαια από το 2028 και μετά, η μονάδα υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει με βιομάζα, ή φυσικό αέριο, ή καύση απορριμμάτων…

Δείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο www.clima21.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της
Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές φαίνεται περιορισμένος και είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσουν αισθητά τη συμπεριφορά του κλάδου.

Aγγελική Κοσμοπούλου
Αγγελική Κοσμοπούλου, νοιάζονται οι Έλληνες για το περιβάλλον;

Η ιδρύτρια του Storymentor απαντά σε 6 ερωτήματα σχετικά με το πόσο ενδιαφέρονται οι Έλληνες για το περιβάλλον, προτείνοντας λύσεις ευαισθητοποίησης απέναντι στην περιβαλλοντική απαξίωση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.