- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Λιτανείες κατά των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής
Γάλλοι αγρότες προσεύχονται να βρέξει
Κλιματική αλλαγή: Ακραία ξηρασία στη Γαλλία οδήγησε αγρότες και οινοποιούς σε προσευχή και λιτανείες
Στη Γαλλία οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η ξηρασία συνεχίζεται, την ώρα που εντείνονται οι φόβοι για το καλοκαίρι, λαμβάνοντας υπόψιν τις ελάχιστες βροχές που έπεσαν τον χειμώνα. Κι ενώ η κλιματική αλλαγή δείχνει τα «δόντια» της, αντί μέτρων και μάχης για την αντιμετώπισή της, κάποιοι επιστρατεύουν μεθόδους Μεσαίωνα...
Κάτοικοι στο Περπινιάν, στα νότια της Γαλλίας, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία συμμετείχαν το περασμένο Σάββατο σε λιτανεία, ζητώντας από τον Άγιο Γκοντερίκ (Saint Gauderic), τον προστάτη των αγροτών, να βρέξει, καθως τα χωράφια έχουν «στεγνώσει» και τα ποτάμια έχουν σχεδόν ξεραθεί. Οι ρίζες του συγκεκριμένου εθίμου χάνονται στον Μεσαίωνα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στη γαλλική Parisien, είναι η πρώτη φορά εδώ και 150 χρόνια που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη λιτανεία.
Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας ανακοίνωσε ιστορικό χαμηλό σε βροχοπτώσεις από το 1959 που ξεκίνησε η καταγραφή. «Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού» δήλωσε τον Φεβρουάριο ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Κριστιάν Μπεσού. Οι βροχές του Μαρτίου βελτίωσαν κάπως την κατάσταση σε αρκετές περιοχές της χώρας, ωστόσο η λειψυδρία συνεχίζεται στα νότια.
Ήδη, έχουν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση ποτίσματος των κήπων, το γέμισμα των πισίνων και το πλύσιμο των αυτοκινήτων.
Μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι ένα υψηλό βαρομετρικό είχε ως αποτέλεσμα να κρατήσει τις βροχές μακριά από τη Γαλλία για αρκετές εβδομάδες. Σημειώνεται ότι μελέτη από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), συνδέει την αύξηση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη (ελέω κλιματικής αλλαγής) με τον σχηματισμό περισσότερων υψηλών βαρομετρικών. Ωστόσο, κάποιοι αγρότες δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τα μηνύματα των... καιρών.
Η πομπή ξεκίνησε από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη και αφού πέρασε από την ιστορική πύλη έφθασε μέχρι τον ποταμό Τετ, όπου η σχεδόν αποξηραμένη κοίτη του μαρτυρά την κλιματική κρίση και το δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται. Αγρότες μετέφεραν τα λείψανα του προστάτη των αγροτών και προσευχήθηκαν για βροχές. Ανάμεσα στους πιστούς που ακολούθησαν την πομπή ήταν και οινοποιοί. Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει τα τελευταία χρόνια πολλά προβλήματα στους αμπελουργούς, με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αμπελουργίας να ζητά το 2021 να υπάρξει επανα-προσδιορισμός της καλλιέργειας, με στροφή σε πιο ανθεκτικές ποικιλίες που χρειάζονται λιγότερο νερό.
Κόλαφος η έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση
Στις 20 Μαρτίου η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας στην έκθεσή της ότι η διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα άνω των 1,5 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων (ξηρασία, τυφώνες κ.λπ), τα οποία έχουν όλο και πιο επικίνδυνες επιπτώσεις για τους ανθρώπους.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε τις κυβερνήσεις σε παγκόσμια κλίμακα να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους αναφορικά με τα μέτρα που έχουν λάβει, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη και να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με την IPCC, χρειάζονται άμεσες, διαρκείς και ριζικές δράσεις ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, καθώς τα υφιστάμενα μέτρα θα έπρεπε ήδη να προκαλούν μείωση στις εκπομπές ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των εκπομπών κατά 50% μέχρι το 2030.
Όπως αναφέρει η έκθεση, η υπέρβαση του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη από την επιστημονική κοινότητα, καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση θα ενισχύσει τις πιθανότητες για ανατροπή υφιστάμενων μέτρων στο φυσικό περιβάλλον και θα προκαλέσει δραματικές αλλαγές σε ολόκληρο το σύστημα υποστήριξης της ζωής της Γης.
«Αυτή η Έκθεση υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάληψης ακόμα πιο φιλόδοξης δράσης από αυτή που υπάρχει σήμερα και δείχνει ότι, αν δράσουμε τώρα, μπορούμε ακόμα να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο βιώσιμο μέλλον για όλους» ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγη.
Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ξεκαθάρισε πως «η κλιματική ωρολογιακή βόμβα χτυπάει. Αλλά η σημερινή έκθεση της IPCC είναι ένας οδηγός για την εξουδετέρωση της βόμβας. Είναι ένας οδηγός επιβίωσης για την ανθρωπότητα».
«Όπως φαίνεται, το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου είναι εφικτό. Αλλά θα χρειαστεί ένα μεγάλο άλμα στη δράση για το κλίμα» συνέχισε ο Γκουτέρες, καταλήγοντας πως «ο κόσμος μας χρειάζεται δράση για το κλίμα σε όλα τα μέτωπα».