Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν για τη «βαμπιρική» παγκόσμια χρήση νερού
Η υπερκατανάλωση, η ρύπανση και η υπερθέρμανση του πλανήτη
Ηνωμένα Έθνη: «Καμπανάκι» για τη «βαμπιρική» παγκόσμια χρήση νερού - Η υπερκατανάλωση, η ρύπανση και η υπερθέρμανση του πλανήτη
Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε για μια επαπειλούμενη παγκόσμια κρίση νερού και για «άμεσο κίνδυνο» έλλειψης νερού λόγω της υπερκατανάλωσης και της κλιματικής αλλαγής.
Ο κόσμος «βαδίζει τυφλά σε μια επικίνδυνη πορεία βαμπιρικής υπερκατανάλωσης και υπερανάπτυξης», αναφέρει η έκθεση.
Η δημοσίευσή της γίνεται πριν από την πρώτη μεγάλη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το νερό για πρώτη φορά από το 1977.
Χιλιάδες αντιπρόσωποι θα συμμετάσχουν στην τριήμερη συνάντηση στη Νέα Υόρκη που αρχίζει την Τετάρτη.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ότι το νερό, «το αίμα της ανθρωπότητας», αποστραγγίζεται από τη «μη βιώσιμη χρήση του νερού, τη ρύπανση και την ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση του πλανήτη».
Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για το Νερό και την Unesco, προειδοποιεί ότι «η λειψυδρία γίνεται ενδημική» λόγω της υπερκατανάλωσης και της ρύπανσης, ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αυξήσει την εποχιακή λειψυδρία τόσο σε περιοχές με άφθονο νερό όσο και σε εκείνες που είναι ήδη επιβαρυμένες.
Ο Ρίτσαρντ Κόνορ, επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε ότι περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού «ζει σήμερα σε περιοχές με υψηλό ή κρίσιμο υδατικό στρες».
«Στην έκθεσή μας, λέμε ότι έως και 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες υδατικής καταπόνησης τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο», δήλωσε στο BBC.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την ομάδα εμπειρογνωμόνων της IPCC, «περίπου ο μισός πληθυσμός του πλανήτη βιώνει σήμερα σοβαρή έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μέρος του έτους».
Ο Κόνορ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι αβεβαιότητες αυξάνονται» όσον αφορά την παγκόσμια παροχή νερού.
«Αν δεν το αντιμετωπίσουμε, θα υπάρξει σίγουρα μια παγκόσμια κρίση», είπε.
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Usha Rao Monari, δήλωσε στο BBC ότι οι πόροι θα πρέπει να διαχειρίζονται πιο προσεκτικά στο μέλλον.
«Υπάρχει αρκετό νερό στον πλανήτη, αν το διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά από ό,τι το διαχειριστήκαμε τις τελευταίες δεκαετίες», είπε.
«Νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε νέα μοντέλα διακυβέρνησης, νέα μοντέλα χρηματοδότησης, νέα μοντέλα χρήσης του νερού και επαναχρησιμοποίησης του νερού από ποτέ άλλοτε. Νομίζω ότι η τεχνολογία και η καινοτομία θα διαδραματίσουν πολύ μεγάλο ρόλο στην εξέταση του τρόπου διαχείρισης του τομέα των υδάτων και της χρήσης του νερού».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.