Η θερμοκρασία στην Αρκτική αυξάνεται πιο γρήγορα από τις αρχικές προβλέψεις
Νέες προειδοποιήσεις από τους επιστήμονες
Αρκτική - Κλιματική αλλαγή - Αυξάνεται πιο γρήγορα η θερμοκρασία στον Βόρειο Πόλο
Τα κλιματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση της κλιματικής αλλαγής δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια το μέλλον της Αρκτικής, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, οι οποίοι προειδοποιούν πως ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας θα είναι πολύ γρηγορότερος από τον εκτιμώμενο.
Λόγω της κάλυψης της θάλασσας της Αρκτικής με πάγο και του δριμέος κλίματός της, γίνονται σχετικά λίγες παρατηρήσεις σε αυτήν την περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι τα κλιματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) και από άλλους για την εκτίμηση του μέλλοντος της Αρκτικής δεν έχουν ρυθμιστεί στον ίδιο βαθμό, όπως σε άλλα μέρη του κόσμου. Την ίδια ώρα, όμως, η Αρκτική είναι μία σημαντική περιοχή για την παρακολούθηση της μελλοντικής έντασης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Σε δύο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες τους, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ συνέκριναν τα αποτελέσματα των κλιματικών μοντέλων με πραγματικές παρατηρήσεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον Αρκτικό Ωκεανό θα γίνει με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι προβλέπεται από τα κλιματικά μοντέλα.
«Αυτά τα κλιματικά μοντέλα υποτιμούν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Στην πραγματικότητα, τα σχετικά ζεστά νερά στις περιοχές της Αρκτικής είναι ακόμα πιο ζεστά και πιο κοντά στον θαλάσσιο πάγο. Κατά συνέπεια, πιστεύουμε ότι ο πάγος στη θάλασσα της Αρκτικής θα λιώσει πιο γρήγορα από ό,τι προβλέπεται» εξηγεί η Σελίν Χέουζε, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και επικεφαλής μίας από τις μελέτες.
Η ίδια επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης των κλιματικών μοντέλων, καθώς σήμερα «δεν μπορούμε να παρέχουμε μία χρήσιμη πρόβλεψη για το πόσο γρήγορα λιώνουν οι πάγοι στη θάλασσα της Αρκτικής».
Έναν μήνα νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι στην Ανταρκτική ο θαλάσσιος πάγος σημείωσε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.