- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Οι καλλιέργειες καφέ μπορεί να μειωθούν στο μισό μέχρι το 2050
Aπότοκος της κλιματικής αλλαγής
Καφές: Οι καλλιέργειες του θα μπορούσαν να μειωθούν στο μισό μέχρι το 2050
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζουν την παραγωγή καφέ και είναι πιθανό να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με νέα έρευνα που επικαλείται ο Guardian.
Οι ερευνητές της νεέας μελέτης ανέλυσαν τις επιπτώσεις κλιματικών παραγόντων όπως η θερμοκρασία, η βροχόπτωση και η υγρασία στις 12 κορυφαίες χώρες παραγωγής καφέ παγκοσμίως μεταξύ 1980 και 2020.
Σύμφωνα με την σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS Climate», η συχνότητα των κλιματικών κινδύνων – μη βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας λόγω ακραίων συνθηκών όπως οι υψηλές θερμοκρασίες – αυξήθηκε σε κάθε περιοχή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Οι βέλτιστες θερμοκρασίες καλλιέργειας για τις δύο κύριες ποικιλίες καφέ, τον αραβικό και τον ρομπούστα, είναι 18 έως 22C και 22 έως 28C. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 1980 και του 2020, οι περιοχές καλλιέργειας βίωναν συχνά υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες.
«Το σημερινό κλίμα, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από υπερβολικά θερμές συνθήκες σε κάθε περιοχή», διαπίστωσαν και πρόσθεσαν ότι «η συντριπτική πλειονότητα των περιοχών όπου καλλιεργείται ο καφές δεν βιώνει ποτέ υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες την περίοδο της καλλιέργειας».
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Νταγκ Ρίτσαρντσον, δήλωσε ότι η μετατόπιση από ψυχρές και υγρές σε θερμές και ξηρές συνθήκες είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έκταση της γης που είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια καφέ παγκοσμίως θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό μέχρι το 2050 λόγω της κλιματικής αλλαγής.
«Αν έχουμε ένα σοκ στην προσφορά καφέ σε κάθε δεδομένο έτος, αν δεν υπάρχει αρκετός αποθηκευμένος καφές από τα προηγούμενα έτη, τότε θα δούμε αύξηση της τιμής του», δήλωσε ο Ρίτσαρντσον.
Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τις επιπτώσεις έξι διαφορετικών κλιματικών παραγόντων στην παραγωγή καφέ, συμπεριλαμβανομένης της νότιας ταλάντωσης Ελ Νίνιο (El Niño-Southern Oscillation, Enso), της σημαντικότερης ετήσιας κλιματικής διακύμανσης στον πλανήτη.
Αν και το Ελ Νίνιο έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, φαίνεται να έχει μικρότερο αντίκτυπο στη νότια Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ αραβικής ποικιλίας στον κόσμο. «Ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια των φαινομένων Ελ Νίνιο, οι προμηθευτές από τη νότια Βραζιλία θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις μειώσεις της σοδειάς αλλού», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εύκολη και προσιτή ενέργεια σε δημόσια σημεία φόρτισης και στο σπίτι
Η επιτυχία δεν θα έρθει γρήγορα ούτε θα είναι συνολική, επομένως τα εναλλακτικά καύσιμα, ο εξηλεκτρισμός και η δέσμευση άνθρακα είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της από-ανθρακοποίησης.
Με όραμα την πρόοδο και την κοινωνική ευημερία
Ο συνδυασμός αντοχής και χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος που οικοδομεί περιβαλλοντικές σχέσεις εμπιστοσύνης
Θες να αποκτήσεις έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις;
Τα ψηφιακά εργαλεία που υπόσχονται ένα πράσινο μέλλον
Οι επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν τη σημασία της βιωσιμότητας μπορούν να επιτύχουν σε όλα τα επίπεδα—οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά
Αποχαιρετάμε τα πλαστικά και υποδεχόμαστε την οικολογική ισορροπία
Δυναμική συνεισφορά του ομίλου σε περιβάλλον, κοινωνία κι εθνική οικονομία
Στο πρώτο Πανελλαδικό Συνέδριο που οργάνωσε η ΔΕΣΜΗ είδαμε δράσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την πράσινη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας
Τι δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Climate Change
Υπάρχουν τρόποι για να σταματήσει η καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ
«Η στάθμη του νερού είναι η χαμηλότερη των τελευταίων ετών»
Το «πράσινο» στις πόλεις μπορεί να είναι σωτήριο ενώ τα ρεκόρ ζέστης καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο
Σήμερα, η Ρουμανία διαθέτει πάνω από 6 εκατ. εκτάρια δάσους, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων δεν περιέχει οικισμούς
Τι πραγματικά λέει η «μελέτη του Harvard» και πώς χανόμαστε χωρίς πυξίδα στη «θάλασσα» του διαδικτύου
Σχεδόν €500 προβλέπεται ότι θα εξοικονομεί κάθε νοικοκυριό στην Ευρώπη κάθε χρόνο από το 2030 και μετά χάρη στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή απόδοση των οικιακών συσκευών.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.