Περιβαλλον

Πιθανή διακοπή φυσικού αερίου

Σήμερα η ΕΕ εισάγει το 53% της ενέργειας που καταναλώνει

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι θα συμβεί στη περίπτωση που φέτος το χειμώνα διακοπεί ο εφοδιασμός με ρωσικό φυσικό αέριο; Τα σπίτια και οι επιχειρήσεις θα έχουν την ενέργεια που χρειάζονται; Τι μπορούν να κάνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχόλησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της διένεξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλησε να έχει μια σαφή εικόνα για τις ελλείψεις που θα προκύψουν και τους τρόπους που μπορούν να μετριαστούν οι συνέπειες που θα προκληθούν από αυτές τις ελλείψεις. Μια παρατεταμένη διακοπή εφοδιασμού φυσικού αερίου θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ΕΕ και θα έπληττε περισσότερο τα κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης και της χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας (Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μολδαβία, Ουκρανία και Κοσσυφοπέδιο). Από τη Φινλανδία και την Εσθονία μέχρι τις χώρες που προαναφέρθηκαν θα λείψει τουλάχιστον το 60% του αερίου που χρειάζονται. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά σε αυτές τις χώρες φέτος το χειμώνα θα παγώσουν.

Σενάρια από ασκήσεις προσημείωσης που διενέργησαν 38 ευρωπαϊκές χώρες, συγκεντρώθηκαν σε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατέδειξε ότι οι χώρες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν η καθεμιά ξεχωριστά το πρόβλημα και ότι μόνο με τη συνεργασία των κρατών μπορεί να μετριαστούν οι επιπτώσεις που θα προκύψουν από μια διαταραχή του εφοδιασμού. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την ενέργεια κ. Gunther H. Oettinger δήλωσε ότι «η έκθεση καταδεικνύει ότι δεν περιμένουμε αλλά κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προετοιμαστούμε. Για πρώτη φορά έχουμε μια πλήρη εικόνα των κινδύνων και των πιθανών λύσεων. Αν συνεργαστούμε, επιδείξουμε αλληλεγγύη και εφαρμόσουμε τις συστάσεις της παρούσας έκθεσης, δεν θα υπάρξει νοικοκυριό στην ΕΕ που θα μείνει ακάλυπτο αυτό το χειμώνα».

Σήμερα η ΕΕ εισάγει το 53% της ενέργειας που καταναλώνει. Η ενεργειακή εξάρτηση αφορά το αργό πετρέλαιο σε ποσοστό 90%, το φυσικό αέριο κατά 66% και σε μικρότερο βαθμό τα στερεά καύσιμα, ενώ περίπου το 48% της πρωτογενούς ενέργειας στην ΕΕ χρησιμοποιείται για θέρμανση χώρου και νερού.