- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πώς η παγκόσμια ζήτηση για κολλαγόνο συνδέεται με την αποψίλωση του Αμαζονίου
Tι αναφέρει έρευνα του «Guardian»
Αμαζόνιος: Πώς η μεγάλη παγκόσμια ζήτηση για κολλαγόνο συνδέεται με την αποψίλωση
Δεκάδες χιλιάδες βοοειδή που εκτρέφονται σε φάρμες που καταστρέφουν τα τροπικά δάση της Βραζιλίας και στον Αμαζόνιο χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κολλαγόνου - το ενεργό συστατικό των συμπληρωμάτων υγείας.
H σχέση μεταξύ του βοείου κρέατος, της σόγιας και της αποψίλωσης των δασών στη Βραζιλία είναι γνωστή, αλλά ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στην ανθούσα βιομηχανία κολλαγόνου, η αξία της οποίας εκτιμάται σε 4 δισ. δολάρια (3,32 δισ. λίρες). Το κολλαγόνο μπορεί να εξαχθεί από ψάρια, χοίρους και βοοειδή. Οι πιο φανατικοί χρήστες του ισχυρίζονται ότι η πρωτεΐνη μπορεί να βελτιώσει τα μαλλιά, το δέρμα, τα νύχια και τις αρθρώσεις, επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης. Εκτός από τις μάρκες ομορφιάς και ευεξίας, χρησιμοποιείται επίσης από φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες παραγωγής συστατικών τροφίμων.
Ωστόσο, έρευνα της Guardian, του Bureau of Investigative Journalism, του Center for Climate Crime Analysis (CCCA), του ITV και του O Joio e O Trigo στη Βραζιλία διαπίστωσε ότι βοοειδή που εκτρέφονται σε φάρμες που προκαλούν αποψίλωση των δασών επεξεργάζονταν σε σφαγεία που εξυπηρετούν διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού κολλαγόνου.
Μέρος του μπορεί να εντοπιστεί στην Vital Proteins, που ανήκει στη Nestlé, έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς συμπληρωμάτων κολλαγόνου από βοοειδή. Η σειρά κολλαγόνου της Vital Proteins πωλείται παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ενώ υπάρχουν μελέτες που υποδηλώνουν ότι η λήψη κολλαγόνου από το στόμα μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αρθρώσεων και του δέρματος, η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ προειδοποιεί ότι υπάρχουν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, καθώς οι περισσότερες, αν όχι όλες οι έρευνες είτε χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία είτε διεξάγονται από επιστήμονες που συνδέονται με αυτήν.
Οι εταιρείες κολλαγόνου δεν έχουν καμία υποχρέωση να παρακολουθούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σε αντίθεση με το βόειο κρέας, τη σόγια, το φοινικέλαιο και άλλα είδη διατροφής, το κολλαγόνο δεν καλύπτεται επίσης από την επικείμενη νομοθεσία περί δέουσας επιμέλειας στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.