Περιβαλλον

Πώς η παγκόσμια ζήτηση για κολλαγόνο συνδέεται με την αποψίλωση του Αμαζονίου

Tι αναφέρει έρευνα του «Guardian»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Global craze for collagen linked to Brazilian deforestation
© Unsplash

Αμαζόνιος: Πώς η μεγάλη παγκόσμια ζήτηση για κολλαγόνο συνδέεται με την αποψίλωση 

Δεκάδες χιλιάδες βοοειδή που εκτρέφονται σε φάρμες που καταστρέφουν τα τροπικά δάση της Βραζιλίας και στον Αμαζόνιο χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κολλαγόνου - το ενεργό συστατικό των συμπληρωμάτων υγείας. 

H σχέση μεταξύ του βοείου κρέατος, της σόγιας και της αποψίλωσης των δασών στη Βραζιλία είναι γνωστή, αλλά ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στην ανθούσα βιομηχανία κολλαγόνου, η αξία της οποίας εκτιμάται σε 4 δισ. δολάρια (3,32 δισ. λίρες). Το κολλαγόνο μπορεί να εξαχθεί από ψάρια, χοίρους και βοοειδή. Οι πιο φανατικοί χρήστες του ισχυρίζονται ότι η πρωτεΐνη μπορεί να βελτιώσει τα μαλλιά, το δέρμα, τα νύχια και τις αρθρώσεις, επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης. Εκτός από τις μάρκες ομορφιάς και ευεξίας, χρησιμοποιείται επίσης από φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες παραγωγής συστατικών τροφίμων.

Ωστόσο, έρευνα της Guardian, του Bureau of Investigative Journalism, του Center for Climate Crime Analysis (CCCA), του ITV και του O Joio e O Trigo στη Βραζιλία διαπίστωσε ότι βοοειδή που εκτρέφονται σε φάρμες που προκαλούν αποψίλωση των δασών επεξεργάζονταν σε σφαγεία που εξυπηρετούν διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού κολλαγόνου.

Μέρος του μπορεί να εντοπιστεί στην Vital Proteins, που ανήκει στη Nestlé, έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς συμπληρωμάτων κολλαγόνου από βοοειδή. Η σειρά κολλαγόνου της Vital Proteins πωλείται παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενώ υπάρχουν μελέτες που υποδηλώνουν ότι η λήψη κολλαγόνου από το στόμα μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αρθρώσεων και του δέρματος, η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ προειδοποιεί ότι υπάρχουν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, καθώς οι περισσότερες, αν όχι όλες οι έρευνες είτε χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία είτε διεξάγονται από επιστήμονες που συνδέονται με αυτήν.

Οι εταιρείες κολλαγόνου δεν έχουν καμία υποχρέωση να παρακολουθούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σε αντίθεση με το βόειο κρέας, τη σόγια, το φοινικέλαιο και άλλα είδη διατροφής, το κολλαγόνο δεν καλύπτεται επίσης από την επικείμενη νομοθεσία περί δέουσας επιμέλειας στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.