Τοξικά χημικά μολύνουν το αίμα εκατοντάδων ειδών του ζωικού βασιλείου
«Καταθλιπτικό» το εύρος της μόλυνσης στη φύση, λένε οι επιστήμονες
Μελέτη: Ανησυχητικά τα ποσοστά τοξικών χημικών ουσιών PFAS που βρέθηκαν στο αίμα ζώων - Συνδέονται με τον καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας.
Εκατοντάδες ζωικά είδη σε όλο τον κόσμο, από τσιμπούρια έως φάλαινες, έχουν αίμα μολυσμένο με τοξικές ουσίες PFAS, αλλιώς λεγόμενες «παντοτινές», λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητάς τους, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση έρευνας.
Αν και η ανάλυση δεν στοχεύει να αποκαλύψει πώς η έκθεση στις ουσίες PFAS επηρεάζει την άγρια ζωή, στοιχεία σε ορισμένες από τις προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι οι χημικές ουσίες είναι πιθανό να αρρωσταίνουν τα ζώα.
Η ανάλυση συντάχθηκε από την Environmental Working Group (EWG), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που παρακολουθεί τη μόλυνση από τοξικές ουσίες PFAS και ανέπτυξε έναν διαδραστικό χάρτη που δείχνει ποια ζωικά είδη μελετήθηκαν, πού αναλύθηκαν και τα επίπεδα και τους τύπους PFAS που βρέθηκαν στο αίμα τους.
Οι ερευνητές έχουν βρει τις χημικές ουσίες σε μια σειρά ειδών όπως σκορπιούς, πάντα, τίγρεις της Σιβηρίας, χελώνες, άλογα, σκύλους, πλαγκτόν, θαλάσσια λιοντάρια, αγριογούρουνα, ενυδρίδες και στρείδια. Το εύρος της μόλυνσης είναι «καταθλιπτικό», δήλωσε ο Ντέιβιντ Άντριους, ανώτερος επιστήμονας της EWG.
«Χρειάστηκαν έξι δεκαετίες έρευνας στους ανθρώπους για να κατανοήσουμε πραγματικά πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τη βιολογία μας με τόσο πολλούς διαφορετικούς τρόπους… και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτές οι ίδιες επιπτώσεις δεν αφορούν και την άγρια ζωή», είπε ο Άντριους.
PFAS: Οι «παντοτινές» τοξικές ουσίες που απειλούν το ζωικό βασίλειο
Η κατηγορία των τοξικών υπερφθοριωμένων και πολυφθοριωμένων αλκυλιωμένων χημικών ουσιών, γνωστών ως PFAS (Per – and Polyfluoroalkyl Substances) χαρακτηρίζονται ευρέως ως «παντοτινές ουσίες», καθώς έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα, δεν αποδομούνται, δεν διαλύονται.
Πολύ ανθεκτικές, τοξικές και ιδιαίτερα κινητικές, τα PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 12.000 χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συχνά για την κατασκευή χιλιάδων καταναλωτικών προϊόντων ανθεκτικών στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα. Ονομάζονται «για πάντα χημικά» επειδή δεν διασπώνται φυσικά και συνδέονται με καρκίνο, ηπατική νόσο, στρες στα νεφρά, εμβρυϊκές επιπλοκές και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Τα ομοσπονδιακά δεδομένα δείχνουν ότι σχεδόν όλο το αίμα των Αμερικανών είναι μολυσμένο με τις ενώσεις, αλλά η έρευνα για την άγρια ζωή ήταν διάσπαρτη έως ότου η ανάλυση της EWG τη συγκεντρώσει.
Τα εξαιρετικά ευκίνητα χημικά συσσωρεύονται και κυκλοφορούν συνεχώς στο περιβάλλον επειδή δεν διασπώνται και μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις μέσω της ατμόσφαιρας.
Τα PFAS επηρεάζουν ζώα ακόμη και μακριά από τις βιομηχανικές ζώνες
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ζώα σε απομακρυσμένα μέρη του κόσμου που βρίσκονται μακριά από βιομηχανικές πηγές, όπως οι πιγκουίνοι ή οι πολικές αρκούδες στην Αρκτική, μπορούν να μολυνθούν με υψηλά επίπεδα PFAS.
Οι ερευνητές έχουν βρει περίπου 120 είδη ενώσεων PFAS στο αίμα των ζώων, αν και αυτός ο αριθμός είναι πιθανότατα υψηλότερος, επειδή τα όρια στις δυνατότητες δοκιμών καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό πολλών από τις χημικές ουσίες.
Ο αντίκτυπος στην υγεία των ζώων παραμένει ασαφής, αλλά πέρυσι ερευνητές στη Βόρεια Καρολίνα βρήκαν αυτοάνοσες διαταραχές παρόμοιες με τον λύκο σε αλιγάτορες που ζουν σε νερό μολυσμένο από ένα κοντινό εργοστάσιο PFAS που ανήκει στον κατασκευαστή χημικών Chemours. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης στοιχεία για προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος σε θαλάσσιες χελώνες του Βόρειου Ειρηνικού.
«Μετά από όλη αυτή την έρευνα, θα πρέπει να ακολουθήσει το επόμενο βήμα, μια έκκληση για πολύ μεγαλύτερο περιορισμό», είπε ο Άντριους. «Είναι σαφές ότι δεν θα πρέπει πλέον αυτή η μόλυνση να διαχέεται στο περιβάλλον».
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.