Ταϊλάνδη - Μπλόκο στα πλαστικά απορρίμματα από ανεπτυγμένες χώρες - Μείωση κατά 50% των εισαγωγών κοντέινερ από το 2025
Οι αρχές στην Ταϊλάνδη θα απαγορεύσουν το 2025 την εισαγωγή κάποιων πλαστικών απορριμμάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μόλυνση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, ωστόσο περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφρασαν την λύπη τους που η απόφαση αντιμετωπίζει μόνο ένα μέρος του προβλήματος.
«Το 2024 η εισαγωγή πλαστικών απορριμάτων θα μειωθεί στο 50% των υφιστάμενων ικανοτήτων παραγωγής» δήλωσε την Τρίτη (21/2) ο Τιπάνα Σιριτσάνα αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
«Από τα τέλη του 2024 η Ταϊλάνδη δεν θα εισάγει πλέον πλαστικά απορρίμματα προκειμένου να αποφύγει τη μόλυνση» διαβεβαίωσε από την Μπανγκόκ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Αντιδρούν οι ΜΚΟ στην Ταϊλάνδη, ζητούν πιο αυστηρά μέτρα για τα πλαστικά
Η Ταϊλάνδη ανήκει στους μεγαλύτερους εισαγωγείς πλαστικών απορριμμάτων παγκοσμίως, μαζί με τη Μαλαισία, το Βιετνάμ, την Τουρκία και την Ινδονησία, χώρες στις οποίες καταλήγουν τα απορρίμματα των πιο ανεπτυγμένων χωρών.
Από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2022 η Ταϊλάνδη εισήγαγε περισσότερους από 163.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων, τα μισά από τα οποία προήλθαν από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Οι ΜΚΟ προστασίας του περιβάλλοντος επέκριναν την απόφαση της Ταϊλάνδης εκτιμώντας ότι, αν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα.
«Δεν πρόκειται για απαγόρευση εισαγωγής όλων των πλαστικών απορριμμάτων» εξήγησε ο Τάρα Μπουακάμσρι διευθυντής για την Ταϊλάνδη της Greenpeace.
«Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός (…) αλλά όχι μια ολοκληρωμένη λύση. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να εξακολουθήσουν να ελέγχουν αν συνεχίζεται η εισαγωγή πλαστικών» μέσω άλλων οδών, σημείωσε ο Πουνιαθόμ Τζεουνγκσμάρν της ΜΚΟ EARTH.
Τα εμπορευματοκιβώτια με τα απορρίμματα «δεν ελέγχονται πάντα προσεκτικά» στα λιμάνια, γεγονός που δημιουργεί κενά τα οποία εκμεταλλεύεται η μαύρη αγορά, υπενθυμίζει ο ακτιβιστής.
Η απόφαση που έλαβε το 2018 η Κίνα να απαγορεύσει το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών πλαστικών απορριμάτων προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης. Τότε η νοτιοανατολική Ασία έγινε ο βασικός προορισμός των απορριμμάτων αυτών. Ωστόσο, οι χώρες της περιοχής δεν έχουν τη δυνατότητα να τα επεξεργαστούν όλα, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να καταλήγουν στη φύση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.