- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ταϊλάνδη - Μπλόκο στα πλαστικά απορρίμματα από ανεπτυγμένες χώρες - Μείωση κατά 50% των εισαγωγών κοντέινερ από το 2025
Οι αρχές στην Ταϊλάνδη θα απαγορεύσουν το 2025 την εισαγωγή κάποιων πλαστικών απορριμμάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μόλυνση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, ωστόσο περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφρασαν την λύπη τους που η απόφαση αντιμετωπίζει μόνο ένα μέρος του προβλήματος.
«Το 2024 η εισαγωγή πλαστικών απορριμάτων θα μειωθεί στο 50% των υφιστάμενων ικανοτήτων παραγωγής» δήλωσε την Τρίτη (21/2) ο Τιπάνα Σιριτσάνα αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
«Από τα τέλη του 2024 η Ταϊλάνδη δεν θα εισάγει πλέον πλαστικά απορρίμματα προκειμένου να αποφύγει τη μόλυνση» διαβεβαίωσε από την Μπανγκόκ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Αντιδρούν οι ΜΚΟ στην Ταϊλάνδη, ζητούν πιο αυστηρά μέτρα για τα πλαστικά
Η Ταϊλάνδη ανήκει στους μεγαλύτερους εισαγωγείς πλαστικών απορριμμάτων παγκοσμίως, μαζί με τη Μαλαισία, το Βιετνάμ, την Τουρκία και την Ινδονησία, χώρες στις οποίες καταλήγουν τα απορρίμματα των πιο ανεπτυγμένων χωρών.
Από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2022 η Ταϊλάνδη εισήγαγε περισσότερους από 163.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων, τα μισά από τα οποία προήλθαν από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Οι ΜΚΟ προστασίας του περιβάλλοντος επέκριναν την απόφαση της Ταϊλάνδης εκτιμώντας ότι, αν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα.
«Δεν πρόκειται για απαγόρευση εισαγωγής όλων των πλαστικών απορριμμάτων» εξήγησε ο Τάρα Μπουακάμσρι διευθυντής για την Ταϊλάνδη της Greenpeace.
«Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός (…) αλλά όχι μια ολοκληρωμένη λύση. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να εξακολουθήσουν να ελέγχουν αν συνεχίζεται η εισαγωγή πλαστικών» μέσω άλλων οδών, σημείωσε ο Πουνιαθόμ Τζεουνγκσμάρν της ΜΚΟ EARTH.
Τα εμπορευματοκιβώτια με τα απορρίμματα «δεν ελέγχονται πάντα προσεκτικά» στα λιμάνια, γεγονός που δημιουργεί κενά τα οποία εκμεταλλεύεται η μαύρη αγορά, υπενθυμίζει ο ακτιβιστής.
Η απόφαση που έλαβε το 2018 η Κίνα να απαγορεύσει το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών πλαστικών απορριμάτων προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης. Τότε η νοτιοανατολική Ασία έγινε ο βασικός προορισμός των απορριμμάτων αυτών. Ωστόσο, οι χώρες της περιοχής δεν έχουν τη δυνατότητα να τα επεξεργαστούν όλα, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να καταλήγουν στη φύση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Εύκολη και προσιτή ενέργεια σε δημόσια σημεία φόρτισης και στο σπίτι
Η επιτυχία δεν θα έρθει γρήγορα ούτε θα είναι συνολική, επομένως τα εναλλακτικά καύσιμα, ο εξηλεκτρισμός και η δέσμευση άνθρακα είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της από-ανθρακοποίησης.
Με όραμα την πρόοδο και την κοινωνική ευημερία
Ο συνδυασμός αντοχής και χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος που οικοδομεί περιβαλλοντικές σχέσεις εμπιστοσύνης
Θες να αποκτήσεις έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις;
Τα ψηφιακά εργαλεία που υπόσχονται ένα πράσινο μέλλον
Οι επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν τη σημασία της βιωσιμότητας μπορούν να επιτύχουν σε όλα τα επίπεδα—οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά
Αποχαιρετάμε τα πλαστικά και υποδεχόμαστε την οικολογική ισορροπία
Δυναμική συνεισφορά του ομίλου σε περιβάλλον, κοινωνία κι εθνική οικονομία
Υποδειγματική στάση εταιρικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον
Οι Παγκόσμιες Ημέρες είναι μια αφορμή να θυμόμαστε ό, τι αξίζει την φροντίδα μας
Στο πρώτο Πανελλαδικό Συνέδριο που οργάνωσε η ΔΕΣΜΗ είδαμε δράσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την πράσινη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας
Τι δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Climate Change
Υπάρχουν τρόποι για να σταματήσει η καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ
«Η στάθμη του νερού είναι η χαμηλότερη των τελευταίων ετών»
Το «πράσινο» στις πόλεις μπορεί να είναι σωτήριο ενώ τα ρεκόρ ζέστης καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.