- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώνουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές
Η αιολική ενέργεια κατέχει πρωτεύοντα ρόλο, αποτελώντας την πλέον καθαρή ενεργειακή πηγή, η οποία παράγει φθηνό ηλεκτρισμό προς όφελος των καταναλωτών
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: αποδεικνύεται ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αποτελούν τις φθηνότερες μορφές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος
Στη σημερινή εποχή της ενεργειακής κρίσης αλλά και των μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων, οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έρχονται στο προσκήνιο εμφατικά. Στο πλαίσιο της αξιοποιήσης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η αιολική ενέργεια κατέχει πρωτεύοντα ρόλο, αποτελώντας την πλέον καθαρή ενεργειακή πηγή, η οποία παράγει φθηνό ηλεκτρισμό προς όφελος των καταναλωτών.
Η ανάπτυξη, κατασκευή και η λειτουργία, δηλαδή, των αιολικών πάρκων οδηγεί σε σαφή μείωση του συνολικού κόστους που πληρώνουν οι καταναλωτές για το ρεύμα. Ήδη το 2021, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα εξοικονόμησαν 2,5 δισ. ευρώ υπέρ των καταναλωτών στην Ελλάδα, χάρη στη μείωση που έφεραν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά. Χωρίς τα εν λειτουργία αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, οι καταναλωτές θα πλήρωναν το ηλεκτρικό ρεύμα ακριβότερα.
Το 2022 με βάση την ετήσια στατιστική, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) συνδέθηκαν στο δίκτυο 68 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 230 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος άνω των 250 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί αύξηση 5,2% σε σχέση με το τέλος του 2021. Ενώ, το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα της χώρας ανταποκρίθηκε χωρίς πρόβλημα στις μεγάλες διεισδύσεις. Στα τέλη του 2022, η συνολική αιολική ισχύς στην χώρα βρισκόταν στα 4.681,4 MW, κάτι που αντιστοιχεί στο 23% της συνολικής εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, καλύπτοντας τις ανάγκες 2,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών, ενώ υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα φτάσει τα 6 GW.
Επιπλέον, το ειδικό τέλος (3%) που παρακρατείται από τα ακαθάριστα έσοδα των αιολικών πάρκων αποδίδεται απευθείας στους οικιακούς καταναλωτές για την περαιτέρω μείωση των λογαριασμών ρεύματος, αλλά και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για εκτέλεση τοπικών αναπτυξιακών έργων.
Επιπρόσθετα, τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν επιδοτήσει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης τους καταναλωτές με περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η αιολική αλλά και η ηλιακή ενέργεια αποτελούν τις φθηνότερες μορφές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Η πρόοδος της τεχνολογίας, τα σύγχρονα μοντέλα πρόβλεψης ηλεκτροπαραγωγής κι ο κατάλληλος σχεδιασμός των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν συμβάλει στην πιο ρεαλιστική εκτίμηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ελαχιστοποιώντας έτσι τις ακραίες μεταβολές και καθιστώντας τες αξιόπιστες τεχνολογίες παραγωγής ρεύματος.
Συνεπώς, ο συνδυασμός της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας με τα σύγχρονα ηλεκτρικά δίκτυα, τα συστήματα αποθήκευσης, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαχείριση της ζήτησης, εξασφαλίζει ένα αξιόπιστο, ασφαλές και οικονομικό ηλεκτρικό σύστημα που μπορεί να στηρίξει στην πράξη ένα βιώσιμο μέλλον.