- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Δύο γυναίκες υπουργοί στην πρώτη γραμμή για την προστασία του Αμαζονίου και των αυτοχθόνων
Ο πρόεδρος Λούλα δείχνει τις προθέσεις του
Στη Βραζιλία δύο γυναίκες που μάχονται για τον Αμαζόνιο και τους αυτόχθονες, έγιναν υπουργοί στην κυβέρνηση του προέδρου Λούλα.
Το είχε υποσχεθεί προεκλογικά και το κάνει πράξη με έργα. Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, ανακοίνωσε ότι δύο υπέρμαχοι της προστασίας του Αμαζονίου αναλαμβάνουν υπουργεία στην κυβέρνησή του. Πρόκειται για τις Μαρίνα Σίλβα και Σόνια Γκουαχαχάρα.
Η 64χρονη Μαρίνα Σίλβα αναλαμβάνει εκ νέου το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο είχε από το 2003 έως και το 2008. Τη συγκεκριμένη περίοδο τα ποσοστά αποψίλωσης των τροπικών δασών του Αμαζονίου είχαν μειωθεί σημαντικά. Το 2002 η Μαρίνα Σίλβα, διεθνώς αναγνωρισμένη ακτιβίστρια, είχε γίνει η νεότερη γερουσιαστής που έχει εκλεγεί στη Βραζιλία.
Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ορκίζεται πρόεδρος της Βραζιλίας την 1η Ιανουαρίου 2023. Διαδέχεται τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος κατηγορήθηκε για αδιαφορία όσον αφορά την προστασία του Αμαζονίου και για «στραβά μάτια» στους καταπατητές του τροπικού δάσους (παράνομη υλοτομία, αποψίλωση για μετατροπή σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια).
Η 48χρονη Γκουαχαχάρα αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο για τους Ιθαγενείς στη Βραζιλία, με βασικό αντικείμενο την αντιμετώπιση της καταπάτησης εδαφών και των περιστατικών βίας.
«Πρόκειται για ένα ορόσημο στην ιστορία της αντίστασης και του αγώνα που δίνουμε. Η δημιουργία του συγκεκριμένου υπουργείου για τους αυτόχθονες και την προστασία τους αποδεικνύει τη δέσμευση του προέδρου Λούλα να διαφυλάξει τα εδάφη και τον τρόπο ζωής μας» δήλωσε η 48χρονη υπουργός.
Το 2022 σημαδεύτηκε από τη δολοφονία του Βρετανού δημοσιογράφου Ντομ Φίλιπς και του Βραζιλιάνου ειδικού στις υποθέσεις των αυτοχθόνων Μπρούνο Αραούζο Περέιρα.
Την περίοδο της προεδρίας Μπολσονάρου η αποψίλωση στον Αμαζόνιο αυξήθηκε κατά 60% από το 2019. Ο Λούλα έχει υποσχεθεί ένα «νέο δημοκρατικό οικοσύστημα» στη Βραζιλία, όπου «η διατήρηση και η βιωσιμότητα αποτελούν πρώτη προτεραιότητα».
Με πληροφορίες από Guardian