Δύο γυναίκες υπουργοί στην πρώτη γραμμή για την προστασία του Αμαζονίου και των αυτοχθόνων
Ο πρόεδρος Λούλα δείχνει τις προθέσεις του
Στη Βραζιλία δύο γυναίκες που μάχονται για τον Αμαζόνιο και τους αυτόχθονες, έγιναν υπουργοί στην κυβέρνηση του προέδρου Λούλα.
Το είχε υποσχεθεί προεκλογικά και το κάνει πράξη με έργα. Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, ανακοίνωσε ότι δύο υπέρμαχοι της προστασίας του Αμαζονίου αναλαμβάνουν υπουργεία στην κυβέρνησή του. Πρόκειται για τις Μαρίνα Σίλβα και Σόνια Γκουαχαχάρα.
Η 64χρονη Μαρίνα Σίλβα αναλαμβάνει εκ νέου το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο είχε από το 2003 έως και το 2008. Τη συγκεκριμένη περίοδο τα ποσοστά αποψίλωσης των τροπικών δασών του Αμαζονίου είχαν μειωθεί σημαντικά. Το 2002 η Μαρίνα Σίλβα, διεθνώς αναγνωρισμένη ακτιβίστρια, είχε γίνει η νεότερη γερουσιαστής που έχει εκλεγεί στη Βραζιλία.
Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ορκίζεται πρόεδρος της Βραζιλίας την 1η Ιανουαρίου 2023. Διαδέχεται τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος κατηγορήθηκε για αδιαφορία όσον αφορά την προστασία του Αμαζονίου και για «στραβά μάτια» στους καταπατητές του τροπικού δάσους (παράνομη υλοτομία, αποψίλωση για μετατροπή σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια).
Η 48χρονη Γκουαχαχάρα αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο για τους Ιθαγενείς στη Βραζιλία, με βασικό αντικείμενο την αντιμετώπιση της καταπάτησης εδαφών και των περιστατικών βίας.
«Πρόκειται για ένα ορόσημο στην ιστορία της αντίστασης και του αγώνα που δίνουμε. Η δημιουργία του συγκεκριμένου υπουργείου για τους αυτόχθονες και την προστασία τους αποδεικνύει τη δέσμευση του προέδρου Λούλα να διαφυλάξει τα εδάφη και τον τρόπο ζωής μας» δήλωσε η 48χρονη υπουργός.
Το 2022 σημαδεύτηκε από τη δολοφονία του Βρετανού δημοσιογράφου Ντομ Φίλιπς και του Βραζιλιάνου ειδικού στις υποθέσεις των αυτοχθόνων Μπρούνο Αραούζο Περέιρα.
Την περίοδο της προεδρίας Μπολσονάρου η αποψίλωση στον Αμαζόνιο αυξήθηκε κατά 60% από το 2019. Ο Λούλα έχει υποσχεθεί ένα «νέο δημοκρατικό οικοσύστημα» στη Βραζιλία, όπου «η διατήρηση και η βιωσιμότητα αποτελούν πρώτη προτεραιότητα».
Με πληροφορίες από Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.