Περιβαλλον

Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διαμορφώνουν το κοινό τους μέλλον

Οι πιο ευάλωτες στη κλιματική αλλαγή

Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο στόχος που έχει θέσει η Ευρώπη για τη μείωση των εκπομπών είναι 20% μέχρι το 2020. Για να επιτύχει η Ευρώπη αυτούς τους στόχους έχει δημιουργήσει διάφορα εργαλεία έτσι ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές αλλά και να ενισχυθεί η γνώση των κρατών μελών για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις η Νοτιοανατολική περιοχή της Ευρώπης είναι η πιο ευάλωτη στη κλιματική αλλαγή και ήδη έχει αρχίσει να έρχεται αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παρά το γεγονός ότι κάποιες χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης είναι κράτη μέλη της ΕΕ και έχουν ήδη κάποια εμπειρία από την υιοθέτηση μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αφού έχουν ενσωματώσει στις εθνικές νομοθεσίες τους τις οδηγίες της ΕΕ για τη κλιματική αλλαγή, οι ανισότητες ωστόσο που υπάρχουν σ’ αυτή τη περιοχή δεν έχουν επιτρέψει τη χάραξη μια κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τον Οκτώβριο του 2012 ξεκίνησε ένα ευρωπαϊκό διακρατικό έργο, το LOCSEE (Low carbon South East Europe) όπου συμμετείχαν 10 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Αλβανία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο) και είχε ως στόχο την προώθηση δράσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα στις χώρες της περιοχής. Το έργο LOCSEE λήγει το Δεκέμβριο του 2014 και έχει αφήσει πίσω του έναν Οδηγό που εξηγεί βήμα-βήμα πως γίνεται η χάραξη πολιτικών χαμηλού άνθρακα, οδηγίες για τη συντονισμένη ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας από όλες τις χώρες, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ των χωρών και το κυριότερο ένα Δίκτυο χάραξης πολιτικών χαμηλού άνθρακα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το Δίκτυο για τις Πολιτικές Χαμηλών Εκπομπών Άνθρακα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα είναι ένα μόνιμο φόρουμ συνεργασίας στη περιοχή για τα θέματα των πολιτικών μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.«Είναι σημαντικό ότι σε αυτό το Δίκτυο συμμετέχουν άνθρωποι που μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις. Άνθρωποι που διαμορφώνουν πολιτικές και πρέπει να είναι ο ενδιάμεσος φορέας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και των πολιτικών» θα πει ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή Δημήτρης Λάλας ο οποίος έχει πολυετή εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η Ελλάδα εκπροσωπείται στο Δίκτυο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) όπου ήταν και ο Έλληνας εταίρος του έργου LOCSEE.

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου ανήκει και η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τη Κλιματική Αλλαγή (IPCC) θα αντιμετωπίσει σοβαρές επιπτώσεις από τη μεταβολή του κλίματος σε μια σειρά από παραγωγικούς τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός. Ωστόσο στις χώρες αυτές, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης αλλά και αδύναμων οργανωτικών δομών, το περιβάλλον είναι πολύ χαμηλά στην ατζέντα. «Η οικονομική θεώρηση δεν πρέπει να είναι κοντόφθαλμη κοιτάζοντας μόνο το άμεσο κόστος υλοποίησης των πολιτικών και μέτρων, αλλά πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τα συνοδευτικά οικονομικά οφέλη. Για παράδειγμα τη μείωση του κόστους εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, την ενεργειακή ασφάλεια, την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων αλλά και τη μείωση κόστους υγειονομικής περίθαλψης λόγω μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» τονίζει η κυρία Έλενα Γεωργοπούλου Κύρια Ερευνήτρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι δυνατότητες για τη ΝΑ Ευρώπη είναι πολλές για την υιοθέτηση μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής και συγχρόνως για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων. Πρέπει όμως να γνωρίζεις τι γίνεται για να πάρεις τις σωστές αποφάσεις. Σε αυτή τη κατεύθυνση αυτό το Δίκτυο μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα. Επιπλέον μπορεί να αναδείξει και τις ευκαιρίες που δίνονται με τη λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.