Euprymna brenneri, το καλαμάρι που αλλάζει χρώμα
Τα χαρακτηριστικά του μαλάκιου που εντοπίστηκε στην Οκινάουα
Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος καλαμαριού που μπορεί και αλλάζει χρώμα
Ένας μαγικός υποβρύχιος κόσμος ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των επιστημόνων, οι οποίοι εντόπισαν ένα είδος καλαμαριού που αλλάζει χρώμα. Οι ειδικοί το ονόμασαν Euprymna brenneri (Brenners Bobtail).
Οι επιστήμονες εντόπισαν αυτό το νέο είδος κατά τη διάρκεια νυχτερινής κατάδυσης στην Οκινάουα. «Όταν τους ρίχνεις ένα φως, παγώνουν», λέει ο Όλεγκ Σιμάκοφ από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Τα κεφαλόποδα έχουν διάφανη επιδερμίδα με χρωστικές ουσίες που ονομάζονται χρωματοφόρα (chromatophores), και έχουν τη μορφή μικρών κηλίδων ή στιγμάτων. Τα κύτταρα αυτά τα χρησιμοποιούν για να μεταμορφωθούν είτε για να προσελκύσουν σύντροφο είτε για καμουφλάζ.
«Βρήκαμε ένα είδος που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο», ανέφερε ο Γκουστάβο Σάντσεθ από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα.
Το νέο αυτό είδος πήρε το όνομα του από τον βραβευμένο με Νόμπελ καθηγητή Sydney Brenner, ο οποίος είχε συνεργαστεί με την ομάδα επιστημόνων που εντόπισαν το καλαμάρι.
Σύμφωνα με τον Σάντσεθ, το συγκεκριμένο είδος καλαμαριού δεν είναι επιθετικό και μπορεί εύκολα να αιχμαλωτιστεί. Μετά από επιστημονικές μελέτες το είδος αυτό διακρίνεται σε δύο υποείδη που εντοπίστηκαν στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό.
«Έχουν διαφορετικές εξελικτικές ρίζες», σημείωσε ο Sanchez. Τα υποείδη αυτά απομακρύνθηκαν στο τέλος της εποχής του Ολιγόκαινου (σ.σ. γεωλογική εποχή της Παλαιογενούς περιόδου του Καινοζωικού).
Με πληροφορίες από Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.