- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μαθητές από την Ελλάδα και άλλες τέσσερις χώρες προωθούν ψήφισμα για την κλιματική αλλαγή
Το κάλεσμα που απευθύνουν σε θεσμούς
Το ψήφισμα μαθητών για δράση κατά της κλιματικής κρίσης - Το αίτημα 16χρονων από την Ελλάδα και άλλες χώρες στον ΟΗΕ
«Δράση τώρα» για το μέλλον του πλανήτη και συγκεκριμένα τη διάθεση ποσοστού 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ για επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες και υποδομές ζητεί ομάδα 16χρονων μαθητών από την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη και Χανιά), την Εσθονία, την Τσεχία, την Πορτογαλία και τη Λιθουανία, καλώντας τους πολίτες να προσυπογράψουν το ανοιχτό διαδικτυακό ψήφισμά (petition).
«Είμαστε μια διεθνής ομάδα μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Erasmus+ "Δρώντας τώρα, για το μέλλον". Όλο αυτό το διάστημα που εργαζόμαστε μαζί, μαθαίνουμε για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας και συνειδητοποιούμε πλήρως τι μπορεί επωμιστούμε ως ενήλικες, προβλήματα τα οποία ίσως θα είναι πολύ αργά για να τα επιλύσουμε», αναφέρουν στο ψήφισμά τους οι μαθητές.
Κλιματική κρίση: Το κάλεσμα που απευθύνουν οι μαθητές σε θεσμούς
Συγκεκριμένα, καλούν τους εκπροσώπους των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους παγκόσμιους ηγέτες και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27), να συμφωνήσουν για τη διάθεση ποσοστού 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, προκειμένου να αποτρέψουν την κλιματική αλλαγή και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προς όφελος της παρούσας και των μελλοντικών γενεών.
Όπως παρατηρούν, οι κυβερνήσεις κατά την περίοδο της πανδημίας, όπως και σε άλλες κρίσεις, έχουν δείξει αποφασιστικότητα για την αντιμετώπισή τους μέσα από τη διάθεση σημαντικών πόρων, που «μεταφράζονται» σε ποσοστιαίες μονάδες του παγκόσμιου ΑΕΠ. «Για παράδειγμα, στην πανδημία της COVID-19, λίγο λιγότερο από το 14% του παγκόσμιου ΑΕΠ διατέθηκε για την καταπολέμησή της», σημειώνουν και εξηγούν τι θα σήμαινε για τον πλανήτη η διάθεση ποσοστού 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε καθαρές τεχνολογίες και πράσινες υποδομές. «Το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2020 υπολογίστηκε σε 85 τρισεκατομμύρια. Το 2% αυτού είναι 1,7 τρισεκατομμύρια», αναφέρουν.
«Βιώνουμε σιγά σιγά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή μας, όμως κάποιες περιοχές τις βιώνουν πιο έντονα εδώ και χρόνια, με πολύ καταστροφικές συνέπειες. Αν δεν αντιστρέψουμε αυτή την πραγματικότητα η κατάσταση θα επιδεινώνεται διαρκώς και γι' αυτό ζητάμε τη βοήθειά σας. Αν προσυπογράψουν αυτό το κείμενο πολλά άτομα, οι εκπρόσωποί μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα το συζητήσουν και ενδεχομένως θα αναλάβουν την επιπρόσθετη αναγκαία δράση», καταλήγουν.
Κλιματική κρίση: «Ταΐστρες πουλιών στο Σέιχ Σου και καθαρισμός παραλίας στην Βαλτική»
Ο Βίκτωρας, η Δώρα, η Ολυμπία, η Ρόζα και ο Σπύρος, μαθητές της Β' τάξης του 7ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, μαζί με τους καθηγητές τους Κατερίνα Εφραιμίδου και Θεόδωρο Χαμπίδη μετέβησαν τον Οκτώβριο στο Κάουνας της Λιθουανίας για τη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος Erasmus+ «ACTING NOW FOR FUTURE». Εκεί μέσα από παρουσιάσεις και ένα οκτάλεπτο βίντεο που δημιούργησαν μίλησαν στους μαθητές των άλλων χωρών για τους υδροβιοτόπους της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου, των λιμνών και άλλων σημαντικών περιβαλλοντικών συστημάτων, ενώ έδειξαν στιγμιότυπα από περιβαλλοντική δράση που υλοποίησαν στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, όπου κρέμασαν σε δέντρα ταΐστρες πουλιών, που έφτιαξαν με κουκουνάρια.
Συνολικά οι εργασίες του προγράμματος εστιάστηκαν στο ζήτημα της «Φυσικής Κληρονομιάς», ενώ οι μαθητές υπέβαλαν τις προτάσεις τους ως μνημόνιο αναγκαίων δράσεων στις τοπικές αρχές του Κάουνας. Την περίοδο της συνάντησης στην πόλη διεξάγονταν εκδηλώσεις στο πλαίσιο της ανάδειξής της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022 και το πρόγραμμα των μαθητών ήταν εμπλουτισμένο με δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου.
Κατά την επίσκεψη τους στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας στο «Visitors Centre of Baltic Seaside Regional Park», οι μαθητές ενημερώθηκαν για το τοπικό οικοσύστημα και υλοποίησαν δράση καθαρισμού της παραλίας, εκπέμποντας το μήνυμα της άμεσης παρέμβασης με στόχο την ενεργό δράση για την προστασία του περιβάλλοντος. Η επίσκεψη των μαθητών στην ιστορική πόλη Trakai τους έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον Λόφο των Αγγέλων και το Κάστρο του νησιού Trakai του 14ου αιώνα με την αξιοθαύμαστη χλωρίδα και πανίδα στη λίμνη Galve.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εύκολη και προσιτή ενέργεια σε δημόσια σημεία φόρτισης και στο σπίτι
Η επιτυχία δεν θα έρθει γρήγορα ούτε θα είναι συνολική, επομένως τα εναλλακτικά καύσιμα, ο εξηλεκτρισμός και η δέσμευση άνθρακα είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της από-ανθρακοποίησης.
Με όραμα την πρόοδο και την κοινωνική ευημερία
Ο συνδυασμός αντοχής και χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος που οικοδομεί περιβαλλοντικές σχέσεις εμπιστοσύνης
Θες να αποκτήσεις έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις;
Τα ψηφιακά εργαλεία που υπόσχονται ένα πράσινο μέλλον
Οι επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν τη σημασία της βιωσιμότητας μπορούν να επιτύχουν σε όλα τα επίπεδα—οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά
Αποχαιρετάμε τα πλαστικά και υποδεχόμαστε την οικολογική ισορροπία
Δυναμική συνεισφορά του ομίλου σε περιβάλλον, κοινωνία κι εθνική οικονομία
Στο πρώτο Πανελλαδικό Συνέδριο που οργάνωσε η ΔΕΣΜΗ είδαμε δράσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την πράσινη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας
Τι δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Climate Change
Υπάρχουν τρόποι για να σταματήσει η καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ
«Η στάθμη του νερού είναι η χαμηλότερη των τελευταίων ετών»
Το «πράσινο» στις πόλεις μπορεί να είναι σωτήριο ενώ τα ρεκόρ ζέστης καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο
Σήμερα, η Ρουμανία διαθέτει πάνω από 6 εκατ. εκτάρια δάσους, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων δεν περιέχει οικισμούς
Τι πραγματικά λέει η «μελέτη του Harvard» και πώς χανόμαστε χωρίς πυξίδα στη «θάλασσα» του διαδικτύου
Σχεδόν €500 προβλέπεται ότι θα εξοικονομεί κάθε νοικοκυριό στην Ευρώπη κάθε χρόνο από το 2030 και μετά χάρη στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή απόδοση των οικιακών συσκευών.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.