- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μετά από 140 χρόνια εντοπίστηκε το «εξαφανισμένο» περιστέρι-φασιανός
«Αισθάνθηκα σαν να συνάντησα μονόκερο», δηλώνει ο επικεφαλής της αποστολής
Το «εξαφανισμένο» περιστέρι-φασιανός εντοπίστηκε ξανά μετά από 140 χρόνια
Περίπου 140 χρόνια από την τελευταία φορά που οι επιστήμονες είδαν το περιστέρι-φασιανό στη φύση, το σπάνιο πουλί φαίνεται να έκανε πάλι την εμφάνισή του. Μετά από έναν μήνα έρευνας, μια ομάδα επιστημόνων, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατέγραψε πλάνα του είδους βαθιά μέσα στο δάσος ενός μικροσκοπικού νησιού στα ανοιχτά της Παπούα Νέας Γουινέας.
Πρόκειται για μια υπερπροσπάθεια που περιελάμβανε αμέτρητες συνεντεύξεις με ντόπιους, παγίδες και κάμερες σε ολόκληρη την περιοχή. «Αισθάνθηκα σαν να συνάντησα μονόκερο», δηλώνει ο συνεπικεφαλής της αποστολής, Τζον Μιτερμάιερ. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η εν λόγω ανακάλυψη θα βοηθήσει να σωθεί το είδος από την εξαφάνιση. Μέλη της ομάδας έχουν ξαναπροσπαθήσει να εντοπίσουν το μεγαλόσωμο περιστέρι που κατοικούσε στα εδάφη της Παπούα Νέας Γουινέας πριν από αιώνες. Τρεις από αυτούς το 2019 έψαξαν το νησί Φέργκιουσον, τον μοναδικό βιότοπό του, ωστόσο δεν κατόρθωσαν να βρουν κανένα ίχνος του.
Η φετινή αποστολή φαινόταν να ακολουθεί την ίδια ανεπιτυχή πορεία, μέχρι που η ομάδα έφτασε στα χωριά της δυτικής πλαγιάς του όρους Κιλκεράν, στην υψηλότερη κορυφή του νησιού.
«Εκεί αρχίσαμε να συναντάμε κυνηγούς που είχαν δει και ακούσει το περιστέρι-φασιανό», εξηγεί ο βιολόγος και επικεφαλής της αποστολής, Τζέισον Γκρεγκ. Τότε, οι ερευνητές έστησαν κάμερες στην περιοχή και τελικά απαθανάτισαν το πουλί λίγες μέρες προτού η ομάδα φύγει από το νησί. Μέχρι σήμερα, οι τελευταίες φωτογραφίες του φασιανού προέρχονταν από 1882.
Μέχρι στιγμής, ελάχιστες πληροφορίες είναι γνωστές για το συγκεκριμένο είδος. Ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πληθυσμός του στο νησί Φέργκιουσον είναι εξαιρετικά μικρός και διαρκώς μειώνεται.
Κι όμως, η ομάδα ελπίζει ότι οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να βοηθήσουν στην προστασία των πτηνών που έχουν απομείνει.
Πηγή: BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.