Περιβαλλον

Explainer: Τι είναι η Cop27 και γιατί έχει τόση σημασία

9 ερωτήσεις και απαντήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
26415100

Τι είναι το Cop27 - Γιατί χρειαζόμαστε ένα Cop - O ρόλος του 1,5 βαθμού Κελσίου - Η συνθήκη του Παρισιού

Παγκόσμιοι ηγέτες, κλιματικές ομάδες και ακτιβιστές συναντώνται στην Αίγυπτο για να καταστρώσουν σχέδια σχετικά με τη διασφάλιση του μέλλοντος του πλανήτη.

Τι είναι, όμως, το Cop27;

Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, οι παγκόσμιες κυβερνήσεις συναντώνται σχεδόν κάθε χρόνο για να σφυρηλατήσουν μια παγκόσμια απάντηση στην έκτακτη ανάγκη για το κλίμα. Σύμφωνα με τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών του 1992 για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), κάθε χώρα δεσμεύεται από τη συνθήκη να "αποφύγει την επικίνδυνη κλιματική αλλαγή" και να βρει τρόπους να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο με δίκαιο τρόπο.

Το Cop σημαίνει διάσκεψη των μερών στο πλαίσιο της UNFCCC, και οι ετήσιες συνεδριάσεις κυμαίνονται μεταξύ σπαραγμού και καταθλιπτικού κλίματος, διανθισμένες με στιγμές μεγάλου δράματος και περιστασιακού θριάμβου (η συμφωνία του Παρισιού το 2015) και καταστροφής (η Κοπεγχάγη το 2009). Φέτος είναι η 27η επανάληψη και υπόσχεται να είναι μια δύσκολη συνέχεια της συνόδου κορυφής ορόσημο πέρυσι, της Cop26 στη Γλασκώβη.

Πότε αρχίζει;

Η διάσκεψη θα φιλοξενηθεί από την αιγυπτιακή κυβέρνηση στο Σαρμ ελ Σέιχ και ξεκίνησε στις 6 Νοεμβρίου. Για δύο ημέρες μετά από αυτό, δηλαδή σήμερα, Δευτέρα 7 και αύριο, Τρίτη 8 Νοεμβρίου, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν για μια σειρά από κλειστές συναντήσεις και θα κατευθύνουν τους αξιωματούχους τους να επιτύχουν το είδος της συμφωνίας που απαιτείται. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουν, αφήνοντας τις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις στους εκπροσώπους τους, κυρίως υπουργούς περιβάλλοντος ή παρόμοια υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Οι συνομιλίες έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου, αλλά η προηγούμενη εμπειρία των Cops δείχνει ότι είναι πιθανό να παραταθούν μέχρι το Σάββατο και ίσως και την Κυριακή.

Γιατί χρειαζόμαστε ένα Cop - δεν έχουμε ήδη τη συμφωνία του Παρισιού;

Ναι - σύμφωνα με τη συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, οι χώρες δεσμεύτηκαν να συγκρατήσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας "πολύ κάτω" από τους 2 βαθμούς κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ "συνέχισαν τις προσπάθειες" για να περιορίσουν τη θέρμανση στον 1,5 βαθμό. Οι στόχοι αυτοί είναι νομικά δεσμευτικοί και κατοχυρωμένοι στη συνθήκη.

Ωστόσο, για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, οι χώρες συμφώνησαν επίσης σε μη δεσμευτικούς εθνικούς στόχους για τη μείωση - ή, στην περίπτωση των αναπτυσσόμενων χωρών, για τον περιορισμό - της αύξησης - των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου βραχυπρόθεσμα, έως το 2030 στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αυτοί οι στόχοι - γνωστοί ως εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (ΕΣΣ) - ήταν ανεπαρκείς για να κρατήσουν τον κόσμο εντός των στόχων του Παρισιού για τη θερμοκρασία. Εάν εκπληρώνονταν, θα οδηγούσαν σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς ή περισσότερο, γεγονός που θα ήταν καταστροφικό.

Όλοι γνώριζαν στο Παρίσι ότι οι NDCs ήταν ανεπαρκείς, οπότε οι Γάλλοι ενσωμάτωσαν στη συμφωνία έναν "μηχανισμό αναστολής", με τον οποίο οι χώρες θα έπρεπε να επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθε πέντε χρόνια με νέες δεσμεύσεις. Αυτά τα πέντε χρόνια έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2020, και στο Cop26 τον Νοέμβριο του 2021, οι χώρες συγκεντρώθηκαν για να καθορίσουν νέους στόχους.

Όλα αυτά δεν διευθετήθηκαν στο Cop26;

Η πιο σημαντική εξέλιξη στην Cop26 ήταν ότι οι χώρες συμφώνησαν να επικεντρωθούν στον αυστηρότερο επιδιωκόμενο στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου της συμφωνίας του Παρισιού, αναγνωρίζοντας ότι ο στόχος των 2 βαθμών θα επέτρεπε την πραγματοποίηση τεράστιας καταστροφής. Οι έρευνες που διεξήχθησαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού έδειξαν ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα θα προκαλούσε αλλαγές στο κλιματικό σύστημα που θα ήταν, σε πολλές περιπτώσεις, καταστροφικές και ορισμένες από αυτές θα ήταν μη αναστρέψιμες, οπότε η μετατόπιση της εστίασης στον στόχο του 1,5 βαθμού αποτελεί ζωτικής σημασίας πρόοδο.

Πολλές χώρες επικαιροποίησαν επίσης τα ΕΣΠ (Εθνικά Σχέδια Προσαρμογής) τους στην Cop26, και οι χώρες που ευθύνονται για τα τρία τέταρτα περίπου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έθεσαν μακροπρόθεσμους στόχους για την επίτευξη καθαρού μηδενικού άνθρακα περίπου μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Ωστόσο, για να παραμείνει εντός των ορίων του 1,5 βαθμού, ο κόσμος πρέπει όχι μόνο να επιτύχει το καθαρό μηδέν περίπου μέχρι το 2050, αλλά και να μειώσει στο μισό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010, σε αυτή τη δεκαετία. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις για τις εκπομπές στο Cop26 δεν ήταν επαρκείς για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Έτσι, στη σύνοδο κορυφής της Γλασκώβης, οι χώρες συμφώνησαν επίσης να επισπεύσουν τον μηχανισμό ratchet, διατάσσοντας ότι η πρόοδος όσον αφορά τα ΕΣΠ θα πρέπει να επικαιροποιούνται κάθε χρόνο, και οι χώρες ενθαρρύνθηκαν να υποβάλουν φέτος, και όσο συχνά χρειαστεί, νέα ΕΣΠ μέχρι να είναι επαρκή.

Τι συνέβη από τότε;

Κανείς στη Γλασκώβη πέρυσι δεν μπορούσε να προβλέψει σε τι αλλαγμένο κόσμο θα ζούσαμε σήμερα. Η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο δεν ήταν μόνο βίαιη, αλλά προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο. Η γεωπολιτική ανατράπηκε, οι συμμαχίες και οι σχέσεις επανασχεδιάστηκαν και ο κόσμος βυθίστηκε σε κρίση.

Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονταν ήδη πριν από την εισβολή του Πούτιν, καθώς ο κόσμος ανέκαμπτε από τον κορωνοϊό, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη. Ο Πούτιν έδειξε την προθυμία του να χρησιμοποιήσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ως όπλο πολέμου, κλείνοντας τις στρόφιγγες, απειλώντας να αποσύρει τις προμήθειες και στη συνέχεια (σχεδόν σίγουρα) σαμποτάροντας τον αγωγό Nord Stream.

Το αποτέλεσμα ήταν ακόμη υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου και ένας μποναμάς για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, οι οποίες αποκόμισαν κέρδη ρεκόρ.

Αντιμέτωπη με τις τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου, η ΕΕ έλαβε μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν μια εκστρατεία για την ενεργειακή απόδοση, έναν έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων για να προσπαθήσει να μειώσει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών και μια μαζική ώθηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ επέστρεψαν, όμως, επίσης -προσωρινά, όπως επιμένουν- στην ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα και ξεκίνησαν το κυνήγι για νέες προμήθειες ορυκτών καυσίμων, κατασκευάζοντας τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και επιδιώκοντας συμφωνίες με χώρες στην Αφρική και αλλού για την εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε πέρυσι ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καμία νέα ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων εάν ο κόσμος ήθελε να παραμείνει εντός του 1,5 βαθμού Κελσίου. Εάν οι εξελίξεις αυτές δεν περιοριστούν γρήγορα, θα μπορούσαν να αποβούν καταστροφικές για τις ελπίδες αποφυγής των χειρότερων καταστροφών από την κλιματική κατάρρευση.

Έχουμε φτάσει τουλάχιστον κοντά στον 1,5 βαθμό Κελσίου;

Όχι. Ακόμη και αν τηρηθούν όλες οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες δεσμεύσεις που δόθηκαν στη Γλασκώβη, η θερμοκρασία θα εξακολουθούσε να αυξάνεται κατά περίπου 1,8C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Το χειρότερο είναι ότι οι εκτιμήσεις αυτές δίνουν μεγάλη έμφαση στην επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων για τους οποίους οι περισσότερες χώρες έχουν εκπονήσει μόνο τα ελάχιστα σχέδια, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικά αισιόδοξες. Αν ληφθούν υπόψη μόνο οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι των χωρών - τα ΕΣΠ τους, που καθορίζουν μειώσεις εκπομπών μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας - τότε, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η θερμοκρασία θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 2,5 βαθμούς μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.

Αυτό αφήνει πολλά να γίνουν στο Cop27, και τα σημάδια δεν είναι καλά μέχρι στιγμής. Μόνο 24 χώρες επικαιροποίησαν τα ΕΣΠ τους μεταξύ της Cop26 και της Cop27, πολύ λιγότερες από όσες ελπίζαμε ότι θα γίνονταν στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου συστήματος καστάνιας. Από αυτές, πολλές θα κάνουν μικρή διαφορά.

Γιατί ο 1,5 βαθμός είναι τόσο σημαντικός;

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, η κορυφαία αρχή της παγκόσμιας κλιματικής επιστήμης - η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) - επιφορτίστηκε να εξετάσει προσεκτικά τι θα σήμαινε για τον πλανήτη μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Διαπίστωσαν μια τεράστια διαφορά μεταξύ των ζημιών που προκαλούνται από τη θέρμανση κατά 1,5C και 2C και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χαμηλότερη θερμοκρασία είναι πολύ πιο ασφαλής.

Μια αύξηση κατά 1,5C θα εξακολουθούσε να έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τη λεύκανση των κοραλλιογενών υφάλων και την αύξηση των καυσώνων, των ξηρασιών, των πλημμυρών, των πιο σφοδρών καταιγίδων και άλλων μορφών ακραίων καιρικών φαινομένων - αλλά αυτά θα ήταν πολύ λιγότερα από τα ακραία φαινόμενα που συνδέονται με μια αύξηση κατά 2C.

Πόσο μακριά πρέπει να φτάσουμε;

Οι θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο είναι ήδη περίπου 1,1-1,2C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εξακολουθούν να αυξάνονται.

Η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα έπεσε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, αλλά οι εκπομπές ανέκαμψαν καθώς οι οικονομίες ανέκαμψαν. Για να παραμείνουν εντός του 1,5C, οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 7% ετησίως για αυτή τη δεκαετία. Ωστόσο, εξακολουθούν να αυξάνονται.

Τι γίνεται με το επιθυμητό «μηδέν»;

Για να παραμείνουμε εντός του 1,5C, πρέπει να σταματήσουμε να εκπέμπουμε διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου - από την καύση ορυκτών καυσίμων, από τη γεωργία και την κτηνοτροφία - που δημιουργούν μεθάνιο - από την κοπή δέντρων και από ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες - σχεδόν εντελώς μέχρι τα μέσα του αιώνα. Οποιεσδήποτε εναπομείνασες εκπομπές απομείνουν μέχρι τότε, για παράδειγμα από διαδικασίες που δεν μπορούν να τροποποιηθούν, πρέπει να αντισταθμιστούν με την αύξηση των παγκόσμιων καταβόθρων άνθρακα. Αυτό το ισοζύγιο είναι γνωστό ως καθαρό μηδέν.

Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμοι στόχοι δεν αρκούν. Το κλίμα αντιδρά στις σωρευτικές εκπομπές και το διοξείδιο του άνθρακα παραμένει στην ατμόσφαιρα για περίπου έναν αιώνα μετά την απελευθέρωσή του, οπότε θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050, αλλά και πάλι να έχουμε εκπέμψει τόσα πολλά στο μεταξύ που να υπερβούμε αμετάκλητα το όριο του 1,5C.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βιωσιμότητα ως Ανταγωνιστικό στοιχείο
Επιπτώσεις της βιωσιμότητας στην ανταγωνιστικότητα: Ένας νέος δρόμος για τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν τη σημασία της βιωσιμότητας μπορούν να επιτύχουν σε όλα τα επίπεδα—οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά

Είναι οι ενεργειακές κοινότητες το μέλλον για την πράσινη μετάβαση;
Είναι οι ενεργειακές κοινότητες το μέλλον για την πράσινη μετάβαση;

Στο πρώτο Πανελλαδικό Συνέδριο που οργάνωσε η ΔΕΣΜΗ είδαμε δράσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την πράσινη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας

Καλύτερη ενημέρωση για τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές
Καλύτερη ενημέρωση για τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές

Σχεδόν €500 προβλέπεται ότι θα εξοικονομεί κάθε νοικοκυριό στην Ευρώπη κάθε χρόνο από το 2030 και μετά χάρη στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή απόδοση των οικιακών συσκευών.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.