COP27: Η Σύνοδος Κορυφής για το κλίμα ξεκινά στην Αίγυπτο
Ποιος θα πληρώνει για την κλιματική αλλαγή - Η πρόταση για ταμείο αποζημιώσεων
COP27 στην Αίγυπτο - Η Σύνοδος Κορυφής για το κλίμα και την κλιματική αλλαγή
Η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για τον κλίμα, η COP27, αρχίζει σήμερα Κυριακή (6/11) στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων προς της πλούσιες χώρες να αποζημιώσουν φτωχότερα κράτη που είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή.
Μεγάλο μέρος της έντασης γύρω από την COP27 αναμένεται να αφορά τις απώλειες και τις ζημιές, δηλαδή τις αποζημιώσεις που καλούνται να παράσχουν τα πλούσια έθνη σε ευάλωτες χώρες χαμηλότερου εισοδήματος, οι οποίες λίγη ευθύνη φέρουν για τις εκπομπές που προκαλούν την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Αντιπρόσωποι θα αρχίσουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, με την έγκριση της ημερήσιας διάταξης της διάσκεψης στη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης της ολομέλειάς της, ενώ όλοι περιμένουν να δουν αν τα πλουσιότερα έθνη θα συμφωνήσουν να περιλάβουν τις αποζημιώσεις επισήμως στην ατζέντα.
Το ταμείο αποζημιώσεων για την κλιματική αλλαγή - Τι συνέβη στη Γλασκώβη
Διπλωμάτες από περισσότερες από 130 χώρες αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις για τη δημιουργία κατά την COP27 μιας χρηματοπιστωτικής διευκόλυνσης που θα είναι αφιερωμένη στις απώλειες και της ζημιές.
Στην COP26, πέρυσι στη Γλασκώβη, οι πλούσιες χώρες μπλόκαραν μια πρόταση για έναν οργανισμό που θα χρηματοδοτεί τις απώλειες και τις ζημιές, υποστηρίζοντας αντ' αυτού τη διεξαγωγή ενός νέου τριετούς διαλόγου σχετικά με χρηματοδοτήσεις.
Αυτήν τη στιγμή μια σύνοδος για την αντιμετώπιση των απωλειών και των ζημιών περιλαμβάνεται στην προσωρινή ατζέντα, όμως σήμερα θα αποφασιστεί αν θα περιληφθεί και στην επίσημη ημερήσια διάταξη.
«Ελπίζω ότι θα περιληφθεί στην ατζέντα» δήλωσε στο Reuters ο Μάθιου Σαμούντα, υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Τζαμάικα. «Έχει μαλακώσει η θέση πολλών χωρών που πριν από ένα ή δύο χρόνια δεν θα ήταν πρόθυμες να το υποστηρίξουν».
Άλλοι, πάντως, εξέφρασαν ανησυχίες για ενδεχόμενα εμπόδια στην COP27. «Ξέρουμε πως οι Ευρωπαίοι μας υποστηρίζουν» σνέφερε ο Σαλιμούλ Χακ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή και την Ανάπτυξη. Και πρόσθεσε: «Τώρα πρέπει να δούμε αν οι ΗΠΑ θα το μπλοκάρουν μόνες τους ή όχι».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.