Περιβαλλον

Δραματική έκθεση του ΟΗΕ: Το 2050 δεν θα υπάρχει πάγος στο Κιλιμάντζαρο

Σε κίνδυνο 50 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Λιώνουν με ταχύτατους ρυθμούς οι πάγοι - Οι κίνδυνοι για υπερθέρμανση του πλανήτη και επισιτιστική κρίση.
Το ένα τρίτο των παγετώνων που βρίσκονται σε Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως το Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία, θα λιώσουν μέσα σε τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με έκθεση της UNESCO © Unsplash

Έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Λιώνουν με ταχύτατους ρυθμούς οι πάγοι - Οι κίνδυνοι για υπερθέρμανση του πλανήτη και επισιτιστική κρίση.

Ορισμένα από τα πιο διάσημα παγόβουνα του κόσμου θα εξαφανιστούν έως το 2050 λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ανεξάρτητα από τα όποια σενάρια αύξησης της θερμοκρασίας, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Ανάμεσα στους παγετώνες που προβλέπεται να χαθούν από τον πλανήτη, συμπεριλαμβάνονται οι Δολομίτες στις Ιταλικές Άλπεις, τα πάρκα Γιοσεμίτι και Γιέλοουστοουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία, καθώς και 15 ακόμη Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.  

Πρακτικά, το ένα τρίτο των παγόβουνων που βρίσκονται σε Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς του ΟΗΕ θα λιώσουν μέσα σε τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με την έκθεση της UNESCO.

Το δραματικότερο στοιχείο της έκθεσης συνιστά η πρόβλεψη ότι οι πάγοι θα λιώσουν ανεξάρτητα από τις διεθνείς ενέργειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση, η οποία κάνει προβολές με βάση δορυφορικά δεδομένα, έρχεται καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες ετοιμάζονται να συναντηθούν στην Αίγυπτο για τη διάσκεψη COP27 για την κλιματική αλλαγή, την επόμενη εβδομάδα.

Έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Λιώνουν με ταχύτατους ρυθμούς οι πάγοι - Οι κίνδυνοι για υπερθέρμανση του πλανήτη και επισιτιστική κρίση.
Η υποχώρηση και η εξαφάνιση των παγόβουνων είναι «από τις πιο δραματικές ενδείξεις ότι το κλίμα της Γης θερμαίνεται», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ © Unsplash

Περίπου 18.600 παγετώνες έχουν εντοπιστεί σε 50 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς του ΟΗΕ. Αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% της παγετωμένης περιοχής της Γης και περιλαμβάνουν διάσημα τουριστικά σημεία και μέρη ιερά για τους τοπικούς πληθυσμούς.

Η υποχώρηση και η εξαφάνιση των παγόβουνων ήταν «από τις πιο δραματικές ενδείξεις ότι το κλίμα της Γης θερμαίνεται», ανέφερε η έκθεση.

«Ελπίζουμε ότι μπορεί να κάνουμε λάθος, αλλά αυτή είναι η σκληρή επιστημονική αλήθεια», δήλωσε ο υπεύθυνος του έργου της UNESCO, Τάλες Καρβάλιο Ρεσέντε, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης. «Οι παγετώνες είναι ένας από τους πολύτιμους δείκτες της κλιματικής αλλαγής, επειδή είναι ορατοί. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε πραγματικά να δούμε να συμβαίνει».

Τα υπόλοιπα δύο τρίτα των παγόβουνων σε τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς του ΟΗΕ θα μπορούσαν να σωθούν, αλλά μόνο εάν ο κόσμος περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5C, λένε οι συγγραφείς. Μια άλλη έκθεση του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι ο κόσμος επί του παρόντος δεν έχει «αξιόπιστο μονοπάτι» για να πετύχει κάτι τέτοιο.

Οι προβλέψεις βασίζονται σε μια προηγούμενη έκθεση που χρησιμοποίησε μοντέλα για να υπολογίσει πώς θα άλλαζαν παγόβουνα σε περιοχές Παγκόσμιας Κληρονομιάς με την πάροδο του χρόνου.

«Αυτό που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορική καταγραφή είναι το πόσο γρήγορα συμβαίνει αυτό», είπε η Μπεάτα Κσάθο, παγετολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Στα μέσα της δεκαετίας του 1900, οι παγετώνες ήταν αρκετά σταθεροί», είπε. «Έκτοτε υπάρχει αυτή η απίστευτα γρήγορη υποχώρηση».

Climbing Kilimanjaro’s melting glaciers before they disappear

Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς που έχουν καταγραφεί ως με παγόβουνα που θα εξαφανιστούν μέχρι το 2050 είναι:

Υρκανικά δάση (Ιράν)

Εθνικό Πάρκο Durmitor (Μαυροβούνιο)

Εθνικό Πάρκο Virunga (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό)

Περιοχή γραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος Huanlong (Κίνα)

Εθνικό Πάρκο Yellowstone (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)

Εθνικό πάρκο Mount Kenya/Φυσικό δάσος (Κένυα)

Pyrenees Mont Perdu (Γαλλία, Ισπανία)

Εθνικό Πάρκο Rwenzori Mountains (Ουγκάντα)

Οροπέδιο Putorana (Ρωσία)

Swiss Tectonic Arena Sardona (Ελβετία)

Εθνικό Πάρκο Nahanni (Καναδάς)

Εθνικό Πάρκο Lorentz (Ινδονησία)

Natural System Of Wrangel Island Reserve (Ρωσία)

Εθνικό Πάρκο Κιλιμάντζαρο (Τανζανία)

Εθνικό πάρκο Yosemite (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)

Οι Δολομίτες (Ιταλία)

Virgin Komi Forests (Ρωσία)

Η έκθεση ανέφερε ότι η απώλεια πάγου σε τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς μπορεί να έχει προκαλέσει έως και 4,5% της παρατηρούμενης αύξησης της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας μεταξύ 2000 και 2020. Αυτοί οι παγετώνες χάνουν 58 δισεκατομμύρια τόνους πάγου κάθε χρόνο - που ισοδυναμεί με τον συνολικό ετήσιο όγκο νερού που χρησιμοποιείται στη Γαλλία και την Ισπανία μαζί.

Έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Λιώνουν με ταχύτατους ρυθμούς οι πάγοι - Οι κίνδυνοι για υπερθέρμανση του πλανήτη και επισιτιστική κρίση.
Η ανησυχητική έκθεση του ΟΗΕ έρχεται λίγο πριν οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντηθούν στην Αίγυπτο για τη διάσκεψη COP27 για την κλιματική αλλαγή © Unsplash

Πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται επίσης από τους παγετώνες ως πηγή νερού για οικιακή χρήση και γεωργία, και η απώλειά τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη γλυκού νερού κατά τη διάρκεια των ξηρών εποχών, δήλωσε ο καθηγητής Ντάνκαν Κουίνσι, ειδικός παγετώνων στο Πανεπιστήμιο του Λιντς που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Αυτό οδηγεί σε ζητήματα επισιτιστικής ασφάλειας επειδή χρησιμοποιούσαν αυτό το νερό για να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους», δήλωσε ο Κουίνσι.

Οι τοπικές κοινότητες και οι αυτόχθονες πληθυσμοί θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την απώλεια παγετώνων, λένε οι συντάκτες της έκθεσης, προτρέποντας να τεθούν σε εφαρμογή συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και μείωσης του κινδύνου καταστροφών.

Swiss glaciers melting at record rate, data shows

Ωστόσο, το πιο προφανές πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Υπάρχει ένα μήνυμα ελπίδας εδώ», είπε ο Καρβάλιο Ρεσέντε. «Εάν καταφέρουμε να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές, θα μπορέσουμε να σώσουμε τους περισσότερους από αυτούς τους παγετώνες».

«Αυτή είναι πραγματικά μια έκκληση για ανάληψη δράσης σε κάθε επίπεδο - όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και ως ανθρώπινα όντα», κατέληξε ο ερευνητής.

(Με πληροφορίες του Reuters και του BBC)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.