Περιβαλλον

«Μειώστε το κρέας σε δύο μπιφτέκια την εβδομάδα για να σώσετε τον πλανήτη»

Και τι άλλο θα πρέπει να αλλάξει σύμφωνα με έρευνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
burger

Κλιματική κρίση - Γιατί η κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να μειωθεί στο ισοδύναμο περίπου δύο μπιφτεκιών την εβδομάδα - Τι άλλο θα πρέπει να αλλάξει σύμφωνα με έρευνα

Η κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να μειωθεί στο ισοδύναμο περίπου δύο μπιφτεκιών την εβδομάδα στον ανεπτυγμένο κόσμο και οι δημόσιες μεταφορές να επεκταθούν περίπου έξι φορές ταχύτερα από τον σημερινό ρυθμό τους, αν ο κόσμος θέλει να αποφύγει τις χειρότερες καταστροφές της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα.

Οι ρυθμοί αποψίλωσης των δασών πρέπει επίσης να μειωθούν ταχύτατα και η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα πρέπει να γίνει περίπου έξι φορές ταχύτερα από ό,τι γίνεται σήμερα. Οι βαριές βιομηχανίες, όπως η τσιμεντοβιομηχανία και η χαλυβουργία, δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα στη μείωση των εκπομπών τους, και πρέπει να διατηρηθεί η ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η έκθεση "State of Climate Action 2022" εξέτασε την παγκόσμια πρόοδο σε 40 δείκτες που θα είναι καθοριστικοί για τη μείωση στο μισό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, σύμφωνα με τον στόχο του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια ζοφερή εικόνα, με λίγο περισσότερους από τους μισούς δείκτες να απέχουν αρκετά από την πορεία τους και πέντε να οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση.

Οι πιο ανησυχητικοί δείκτες ήταν:

  • η χρήση φυσικού αερίου, η οποία αυξάνεται ραγδαία τη στιγμή που θα έπρεπε να μειωθεί υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
  • η χαλυβουργία, όπου η τεχνολογία μείωσης των εκπομπών δεν υιοθετείται αρκετά γρήγορα,
  • οι διαδρομές που πραγματοποιούνται με επιβατικά αυτοκίνητα,
  • ο ρυθμός απώλειας των δασών μαγκρόβιων και
  • οι εκπομπές από τη γεωργία.

Ο Ani Dasgupta, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων, ενός από τους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την έκθεση, επεσήμανε τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν φέτος σε όλο τον κόσμο.

«Ο κόσμος είδε την καταστροφή που προκαλεί η αύξηση της θερμοκρασίας κατά μόλις 1,1 C. Κάθε κλάσμα του βαθμού έχει σημασία στον αγώνα για την προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη. Βλέπουμε σημαντικές προόδους στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά ακόμη δεν έχουμε κερδίσει σε κανέναν τομέα», δήλωσε.

Ο Bill Hare, διευθύνων σύμβουλος της Climate Analytics, η οποία επίσης συνέβαλε στην κατάρτιση της έκθεσης, προειδοποίησε σχετικά με την αυξανόμενη χρήση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτό αέριο, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών λύσεων χαμηλού κόστους και πιο υγιεινών», δήλωσε. «Η συνεχιζόμενη κρίση που προέκυψε από ταραχές όπως η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε πολύ καθαρά πώς η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι μόνο κακή για το κλίμα, αλλά ενέχει και σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την οικονομία».

Η έκθεση του Systems Change Lab, ενός συνασπισμού οργανισμών αναλυτών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, εντόπισε ορισμένα φωτεινά σημεία. Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ μεταξύ του 2019 και του 2021, ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα αντιστοιχούν σχεδόν σε ένα στα 10 επιβατικά αυτοκίνητα που θα πωληθούν το 2021, αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.