- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σκυταλοδρομία Running Out of Time: Πέρασε τα ελληνικά σύνορα ο μεγαλύτερος αγώνας που έχει γίνει ποτέ για το κλίμα - Η διαδρομή ανέρχεται σε 7.767 χιλιόμετρα.
Πέρασε τα ελληνικά σύνορα η σκυτάλη της πρωτοβουλίας «Running out of Time», δηλαδή «ο χρόνος μας εξαντλείται», με στόχο την ευαισθητοποίηση για την κλιματική κρίση.
Η παγκόσμια σκυταλοδρομία ξεκίνησε από τη Γλασκόβη της Σκωτίας στις 30 Σεπτεμβρίου και θα διασχίσει την Ελλάδα έως και τις 27 Οκτωβρίου, όταν θα συνεχίσει μέσω Κύπρου και Ισραήλ την πορεία της, ώστε να καταλήξει στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου όπου θα λάβει χώρα η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP27.
Στόχος είναι μαζί με την σκυτάλη να μεταδοθεί από χώρα σε χώρα το μήνυμα της αναγκαιότητας για καθολική, ποιοτική περιβαλλοντική εκπαίδευση, θέμα το οποίο βρίσκεται στην ατζέντα της διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου.
Η διαδρομή στη χώρα μας καλύπτει συνολική απόσταση 750 χλμ, μοιρασμένη σε 72 τμήματα, από τα οποία τα 39 είναι σχεδιασμένα για δρομείς και τα 33 για ποδηλάτες περνώντας από πολλές πόλεις, εκτός κεντρικών δρόμων, ξεκινώντας από την Μεγάλη Πρέσπα και συνεχίζοντας στο χωριό Ψαράδες, στην Καστοριά, την Κλεισούρα, το Βορικό και την Πτολεμαΐδα.
Η διαδρομή περιλαμβάνει, επίσης, τη Βέροια, την παραλία της Κατερίνης με τη συμμετοχή σχολείων, τον Πλαταμώνα, τους Γόννους, τη Ροδιά και τη Λάρισα, η οποία για την περίσταση έχει στολιστεί με δημιουργίες των μαθητών της πόλης. Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, οι ποδηλάτες και οι δρομείς θα διασχίσουν τα Φάρσαλα, το Δομοκό, τη Λαμία και την Ανθήλη όπου στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η οποία βρίσκεται πίσω από την διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής, θα συζητήσουν με μαθητές για την προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας της Οίτης που απειλείται από την κλιματική κρίση.
Η σκυτάλη κατόπιν θα ταξιδέψει στα Καμένα Βούρλα, στον Αγ. Κωνσταντίνο, τη Σκάλα, το Μαρτίνο, το Ακραίφνιο και την Αλίαρτο. Την τελευταία ημέρα, 27 Οκτωβρίου, η Θήβα, τα Οινόφυτα, ο Αυλώνας, οι Αφίδνες και το φράγμα του Μαραθώνα περιλαμβάνονται στις στάσεις της παγκόσμιας σκυταλοδρομίας. Μάλιστα, στον Μαραθώνα αθλητές και εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος θα ενημερώσουν για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των πυρκαγιών, ενώ θα διεξαχθεί θεατρικό δρώμενο και από εκεί οι δρομείς θα ακολουθήσουν τη Μαραθώνια Διαδρομή μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου θα γίνει αλλαγή της σκυτάλης παρουσία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του Λυκείου των Ελληνίδων.
Η επόμενη αλλαγή, στην Ακρόπολη, θα γίνει παρουσία μαθητών από σχολεία και μουσικά σχολεία που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΕΠΦ «Οικολογικά Σχολεία, Μαθαίνω για τα Δάση» και «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον», στα οποία μετέχουν και περισσότεροι από 2.000 εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο. Τέλος, στις 16:05 η σκυτάλη αναμένεται να φτάσει στη Μαρίνα Φλοίσβου, όπου θα γίνει η τελετή παράδοσής της στο αγωνιστικό ιστιοπλοϊκό σκάφος ΑΚΡΟΝ ΑΩΤΟΝ που θα τη μεταφέρει στην Κύπρο.
Τη σκυταλοδρομία υποστηρίζουν η UNESCO και η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (United Nations Framework Convention on Climate Change - UNFCCC), ενώ σημαντική είναι η συμμετοχή των σχολείων, δήμων και περιφερειών, αθλητών, ΜΚΟ και τοπικών φορέων που σε όλο το μήκος της διαδρομής θα συμβάλλουν στη διάδοση του μηνύματος της προστασίας της φύσης, της προστασίας της ίδιας της ζωής, της δράσης για το κλίμα.
Η σκυταλοδρομία έχει ήδη διασχίσει 10 χώρες, με σημαντικούς σταθμούς, μεταξύ άλλων, τον διάπλου της Μάγχης και τις τελετές στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στην έδρα της UNFCCC, στη Βόννη της Γερμανίας. Στο πλαίσιο της σκυταλοδρομίας, ένα εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες από όλο τον κόσμο θα λάβουν μέρος στην Ημέρα Δράσης των Σχολείων (Schools Action Day) στις 3 Νοεμβρίου, μέσω ενός εντυπωσιακού εικονικού προγράμματος, που προάγει λύσεις για την κλιματική κρίση, και, παράλληλα, ενδυναμώνει τους νέους να δημιουργήσουν έναν κόσμο με περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις. Η Ελλάδα είναι 3η ανάμεσα στις 101 χώρες που θα συμμετέχουν έως τώρα, με 145 σχολεία να έχουν ήδη εγγραφεί στη δράση.
Ένας από τους δρομείς είναι ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE) και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που είναι το εθνικό μέλος του FEE, κ. Νίκος Πέτρου, ο οποίος υπογράμμισε σχετικά με το διακύβευμα της Διάσκεψης του ΟΗΕ ότι: «Η ποιοτική κλιματική εκπαίδευση θα ενδυναμώσει όλους μας, ώστε να κατανοήσουμε τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αλλά και θα μας προσφέρει τις δεξιότητες, τη γνώση και τις ευκαιρίες για να χτίσουμε βιώσιμες, κλιματικά ανθεκτικές και δίκαιες κοινότητες. Γιατί μόνον όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».