Περιβαλλον

Κατσίκες εναντίον προβάτων στα Βραχώδη Όρη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής (βίντεο)

Μάχη για το νάτριο - Ποιος κερδίζει;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
feze1agxkaekg-1

Η κλιματική αλλαγή, οι κατσίκες και οι μάχες με τα πρόβατα

Καθώς, λοιπόν, ο πάγος του Εθνικού Πάρκου Glacier στη Μοντάνα υποχωρεί, εκθέτει κάποτε μη διαθέσιμα κοιτάσματα αλατιού που όλα τα ζώα θα ήθελαν να φάνε. Τόσο τα αγριοκάτσικα όσο και τα μεγάλα πρόβατα συρρέουν για να γλείψουν νάτριο και άλλα κρίσιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό «Frontiers in Ecology and Evolution» αποκαλύπτει πώς αναδεικνύονται νέοι νικητές και ηττημένοι στο ζωικό βασίλειο, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας αλλάζει την αφθονία και τη διανομή της τροφής, του νερού και της σκιάς. Αυτοί οι κρίσιμοι πόροι περιλαμβάνουν και το αλάτι.

Πολλά ζώα -συμπεριλαμβανομένων των νυχτερίδων, των πρωτευόντων και των τρωκτικών- καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να καταναλώσουν μέταλλα που δεν παίρνουν από την υπόλοιπη διατροφή τους. Στο Εθνικό Πάρκο Glacier, μήνες παρατήρησης αποκαλύπτουν έναν αδιαμφισβήτητο νικητή στους "Αλμυρούς Αγώνες": τα γίδια.

8630a2b8-302b-4c47-9924139fa054d628_source

«Μας εξέπληξε που κέρδισαν οι κατσίκες του βουνού», είπε ο Τζόελ Μπέργκερ, καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και ανώτερος επιστήμονας της Εταιρείας Προστασίας της Άγριας Ζωής που συνέγραψε την εργασία. «Αφελώς, απλώς σκεφτόμουν ότι έχουμε δύο είδη παρόμοιου μεγέθους και ζουν και τα δύο σε αυτά τα βουνά», πρόσθεσε. «Και αν όλα ήταν ίσα, τότε τις μισές φορές θα περιμέναμε να κερδίσει ο ένας και τις μισές φορές ο άλλος». Αλλά δεν συνέβη αυτό.

Στη συντριπτική πλειονότητα αυτών των συγκρούσεων σε μεγάλο υψόμετρο, οι κατσίκες εκφοβίζουν τα πρόβατα, διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα. Τις περισσότερες φορές, οι κατσίκες δεν χρειαζόταν να κάνουν πολλά: Η παρουσία τους και μόνο ήταν αρκετή για να διώξει τα πιο "χαμηλών τόνων" φυτοφάγα ζώα.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι έντονες στον Παγετώνα. Το πάρκο έχει χάσει το 85% του πάγου του από τη δημιουργία του το 1916. Εάν συνεχιστεί αυτό κάποια μέρα δε θα έχει καθόλου πάγο.

Η μελέτη ξεκίνησε από ένα ταξίδι που έκαναν οι Hayes και Berger στον παγετώνα το καλοκαίρι του 2019, όταν παρατήρησαν ότι κατσίκες και πρόβατα μάλωναν για δύο έως τρεις ώρες πάνω από ένα μικρό κομμάτι αλατιού που ήρθε στην επιφάνεια από το λιώσιμο του χιονιού.

Η ομάδα είδε παρόμοια κυριαρχία κατσίκας πάνω από πρόβατα σε κοιτάσματα αλατιού γύρω από το όρος Evan στο Κολοράντο και σε σημεία βοσκής στη δυτική Αλμπέρτα στον Καναδά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.