Περιβαλλον

Για πρώτη φορά ηλεκτροδοτήθηκε κατά 100% από «πράσινη» ενέργεια η Ελλάδα

Ημερομηνία ορόσημο η 7η Οκτωβρίου - Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέο ιστορικό υψηλό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα - Για πρώτη φορά η ζήτηση ηλεκτροδότησης καλύφθηκε κατά 100% από «πράσινα» μέσα.
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα © Unsplash

Νέο ιστορικό υψηλό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα - Για πρώτη φορά η ζήτηση ηλεκτροδότησης καλύφθηκε κατά 100% από «πράσινα» μέσα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, την περασμένη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι, η ζήτηση καλύφθηκε κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ στις 7 Οκτωβρίου, η παραγωγή από ΑΠΕ άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό (3.106 MW), καλύπτοντας πλήρως τη ζήτηση.

Τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η παραγωγή από μονάδες ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένες στην Υψηλή και Υπερυψηλή Τάση, κινήθηκαν σε επίπεδα από 98% έως 121%, υπερβαίνοντας το μέγεθος του καθαρού φορτίου στο Σύστημα Μεταφοράς.

«Η άνθηση των ΑΠΕ και το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες μονάδες πράσινης ενέργειας συνεχίζουν αμείωτα, με τη χώρα να ξεπερνά το φράγμα των 10 GW εγκατεστημένης ισχύος και με 11,5 επιπλέον GW έργων να έχουν λάβει Προσφορές Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ.

Η είδηση μάλιστα έκανε το γύρο του κόσμου, με φιλοπεριβαλλοντικές ιστοσελίδες να αναδεικνύουν τη σημαντική ελληνική επίδοση στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Κρίσιμα για τη διατήρηση αυτής της δυναμικής είναι τα έργα ανάπτυξης και ενίσχυσης των ηλεκτρικών δικτύων, μέσα από τα οποία δημιουργείται ικανός ηλεκτρικός χώρος για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα», αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος συμπληρώνει τα εξής:

Το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, με νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις σε θάλασσα και στεριά πρόκειται να αυξήσει τη χωρητικότητα του Συστήματος Μεταφοράς για μονάδες πράσινης ενέργειας σε περίπου 28 GW -από 17 GW σήμερα- ξεπερνώντας κατά 4 GW τον αντίστοιχο στόχο του ΕΣΕΚ για την ίδια περίοδο.

Η αυξημένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό μείγμα, εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, αποφέρει και σημαντικό οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές. Όπως επισημαίνει με αφορμή το ρεκόρ της Παρασκευής η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές (τιμή αποζημίωσης των παραγωγών) για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται σε 94 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα αιολικά πάρκα, 190 ευρώ για τους λιγνιτικούς σταθμούς και 499 ευρώ για τους σταθμούς φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι για τα νέα αιολικά πάρκα που συμμετείχαν στην τελευταία δημοπρασία της ΡΑΕ και αναμένεται να λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια, η τιμή αποζημίωσης είναι ακόμα χαμηλότερη και διαμορφώνεται στα 58 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την είδηση σχολίασε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα πως η χώρα αναδύεται ταχέως ως ένας πρωταγωνιστής στις ΑΠΕ.

«Στις 7 Οκτωβρίου Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κάλυψαν για πρώτη φορά ολόκληρη την πανελλαδική ανάγκη για ηλεκτρικό ρεύμα για 5 ώρες. Ένα σημαντικό ορόσημο καθώς η Ελλάδα αναδύεται ταχέως ως ένας πρωταγωνιστής στις ΑΠΕ - κατατάσσεται στην 7η θέση παγκοσμίως για το 2021 σε ό,τι αφορά στο μερίδιο ήλιου και ανέμου ως πηγές της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ο δρόμος μπροστά μας είναι ξεκάθαρος: πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα για περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ώστε να προσφέρουμε φθηνότερη ενέργεια στους πολίτες μας», υπογραμμίζει στην ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Βιωσιμότητα ως Ανταγωνιστικό στοιχείο
Επιπτώσεις της βιωσιμότητας στην ανταγωνιστικότητα: Ένας νέος δρόμος για τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν τη σημασία της βιωσιμότητας μπορούν να επιτύχουν σε όλα τα επίπεδα—οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.