Περιβαλλον

Οι Ελβετοί δημιούργησαν λίμνες για να αυξήσουν τον πληθυσμό των βατράχων

Η πρακτική και η σημασία για την ισορροπία του οικοσυστήματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βάτραχος
Πόσο σημαντικό είναι το οικοσύστημα για την επιβίωση των αμφίβιων © Pixabay / JillWellington

Ελβετία: Οι νέες λίμνες για την επιβίωση αμφίβιων - Ο ευρωπαϊκός δεντροβάτραχος και η μέθοδος για «έκρηξη» του πληθυσμού του

Ο αριθμός των αμφίβιων αυξήθηκε σημαντικά στην Ελβετία, έπειτα από τις εκσκαφές που έκαναν οικολόγοι, προκειμένου να δημιουργήσουν νέες λίμνες, κατάλληλες για την επιβίωση βατράχων, φρύνων και τριτώνων. 

Οι έρευνες των ειδικών έδειξαν ότι ο πληθυσμός των ευρωπαϊκών δεντροβατράχων «εξερράγη» και εκτιμούν ότι η μέθοδος που ακολούθησαν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως, αφού η κατασκευή λιμνών είναι απλή και -όπως αποδείχθηκε- αποτελεσματική. Τα τελευταία 20 χρόνια, οι πληθυσμοί των αμφιβίων παγκοσμίως βρίσκονται σε σημαντική μείωση λόγω παραγόντων όπως η απώλεια οικοτόπων, η αστικοποίηση, οι οδικές υποδομές, οι ασθένειες και τα χωροκατακτητικά είδη. 

Σύμφωνα με την έρευνα, ΜΚΟ, ιδιοκτήτες γης και εθελοντές εργάστηκαν για την κατασκευή 422 λιμνών σε πέντε περιοχές στο Aargau, αφού οι παλαιότερες, υπάρχουσες λίμνες είχαν οριστεί ακατάλληλες για αμφίβια λόγω έλλειψης χώρου, μεγάλου αριθμού αρπακτικών και πυκνής βλάστησης. Δημιουργώντας νέες λίμνες, οι οικολόγοι έδωσαν στο είδος περισσότερο χώρο για να ευδοκιμήσει.

Πώς η κατασκευή λιμνών οδήγησε σε αύξηση των πληθυσμών απειλούμενων ειδών 

Κατά την ίδια έρευνα, από τα οκτώ είδη αμφίβιων που απειλούνται με εξαφάνιση, το 52% αύξησε τους περιφερειακούς πληθυσμούς τους και το 32% σταθεροποιήθηκε. Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Helen Moor είπε στο BBC News ότι ήταν ενθουσιασμένη που είδε μια «τόση σαφή αύξηση» στους αριθμούς, λαμβάνοντας υπόψη την απλότητα της λύσης. «Τα είδη θα έρθουν, θα εγκατασταθούν και θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τον χώρο αν τους τον προσφέρετε», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει. Να σημειωθεί ότι ένα από τα είδη που αυξήθηκαν δραματικά ήταν ο μικροσκοπικός ευρωπαϊκός δεντροβάτραχος.

Ο ευρωπαϊκός δεντροβάτραχος είναι ένα είδος που του αρέσει να πηδά από θάμνους σε δέντρα και μπορεί να διανύσει αρκετά χιλιόμετρα για να βρει τον βιότοπο που χρειάζεται για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να αναπαραχθεί.  Η Ελβετία, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα με μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα και μεγάλο μέρος της μη αστικής γης καλλιεργείται έντονα, εξηγεί η Δρ Moor. «Η απώλεια οικοτόπων είναι ένα από τα κύρια προβλήματα και μόνο με το να το αντιμετωπίσουμε θα μπορούσαμε να δούμε τη διαφορά και να ξεκινήσουμε την ανάκτηση αυτών των ειδών», λέει.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι αξίζει να κάνεις κάτι, ακόμα κι αν αισθάνεσαι ότι είναι υπερβολικό», είπε η Δρ Moor στο BBC.  Οι λίμνες που δημιουργήθηκαν θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται προκειμένου να διασφαλιστεί η ευημερία του είδους. Ορισμένες λίμνες θα πρέπει να καθαριστούν από τη βλάστηση και να αποστραγγιστούν για να αφαιρεθούν οι προνύμφες αρπακτικών που απειλούν τους γυρίνους.

H Δρ Moor υποστηρίζει ότι η επιτυχία κατασκευής λιμνών θα πείσει άλλους ιδιοκτήτες γης να δημιουργήσουν λίμνες και να διαφοροποιήσουν τους οικοτόπους. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της
Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές φαίνεται περιορισμένος και είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσουν αισθητά τη συμπεριφορά του κλάδου.

Aγγελική Κοσμοπούλου
Αγγελική Κοσμοπούλου, νοιάζονται οι Έλληνες για το περιβάλλον;

Η ιδρύτρια του Storymentor απαντά σε 6 ερωτήματα σχετικά με το πόσο ενδιαφέρονται οι Έλληνες για το περιβάλλον, προτείνοντας λύσεις ευαισθητοποίησης απέναντι στην περιβαλλοντική απαξίωση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.