- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο Αμαζόνιος φλέγεται: 30.000 φωτιές σε 3 εβδομάδες
Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη δεν σταματά να καίγεται
Αντιμέτωπος με πολλαπλές φωτιές ο Αμαζόνιος. Τεράστιες εκτάσεις τροπικού δάσους έχουν παραδοθεί στις φλόγες μέσα στο 2022.
Η Βραζιλία κατέγραψε σε λιγότερους από εννιά μήνες περισσότερες δασικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο απ’ ό,τι ολόκληρο το 2021, δείχνουν οι επίσημοι αριθμοί που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα (19/9).
Οι δορυφόροι του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE) εντόπισαν 75.592 εστίες φωτιάς στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη από τον Ιανουάριο του 2022, έναντι 75.090 όλο το περασμένο έτος.
Τον τρέχοντα μήνα, τον Σεπτέμβριο, η καταστροφή επιταχύνεται: Σε μόλις μια εβδομάδα, ο αριθμός των εστιών φωτιάς που εντοπίστηκαν στην βραζιλιάνικη Αμαζονία ήταν υψηλότερος από το σύνολο του αντίστοιχου μήνα του 2021. Τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς το Ινστιτούτο καταμετρούσε 16.742 πυρκαγιές, αριθμό πολύ υψηλότερο από ό,τι τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (32.017) και από τον μηνιαίο μέσο όρο της περιόδου 1998-2021 (32.110).
Οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μπολσονάρου στη Βραζιλία
Όμως, μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες φέτος εντοπίστηκαν 30.000 εστίες φωτιάς από την αρχή του Σεπτεμβρίου. Ενδέχεται ο τρέχων μήνας να αποδειχθεί ένας από τους χειρότερους που έχουν υπάρξει ποτέ.
«Αυτές οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν προαναγγελθείσα τραγωδία. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της θητείας (του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου), ζήσαμε μια από τις πιο μαύρες περιόδους για το περιβάλλον στη χώρα μας» ήταν η αντίδραση του Αντρέ Φρέιτας, εκπροσώπου του παραρτήματος της βραζιλιάνικης Greenpeace στην Αμαζονία.
Και πρόσθεσε: «Όλοι όσοι επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες, επωφελήθηκαν από αυτό το υπόβαθρο για να εφορμήσουν στο τροπικό δάσος».
Ο πρόεδρος Μπολσονάρου, ο οποίος θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία τη 2η Οκτωβρίου, κατηγορείται ιδίως πως ευνόησε τις εκμεταλλεύσεις μεταλλείων και τις αγροτικές καλλιέργειες στην Αμαζονία σε βάρος του τροπικού δάσους.
Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, η αποψίλωση του δάσους και οι πυρκαγιές κλιμακώθηκαν φέτος διότι ο Ζαΐχ Μπολσονάρου βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις και φαβορί των εκλογών είναι ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος δεσμεύεται να είναι πολύ πιο αυστηρός στην προστασία του Αμαζονίου.
Αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2019 ο κ. Μπολσονάρου, η μέση ετήσια αποψίλωση του τμήματος του δάσους του Αμαζονίου που βρίσκεται στη Βραζιλία αυξήθηκε κατά 75% σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τον Αύγουστο, η αποψίλωση του δάσους έφθασε τα 1.661 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ήταν σχεδόν διπλάσια από την έκταση που αποψιλώθηκε την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς (918 τετραγωνικά χιλιόμετρα).
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τον Σεπτέμβριο είχε ανακοινωθεί πως το 26% του τροπικού δάσους στην Αμαζονία έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.