Περιβαλλον

Αμερικανοί κάνουν μαθήματα επιβίωσης στην άγρια φύση για να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση

Τι μπορεί να μάθει κανείς στη «σχολή»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μαθήματα στην άγρια φύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης - Τι περιλαμβάνουν 

Δεν είναι λίγοι οι Αμερικανοί που έχουν επιλέξει να μαθαίνουν μυστικά επιβίωσης από την κλιματική κρίση, παρακολουθώντας μαθήματα στην άγρια φύση.  

H Eve Simonsen παρακολουθεί μαθήματα μαζί με τα δύο παιδιά της και άλλους 30 ανθρώπους. Όλοι συμμετείχαν σε  μάθημα επιβίωσης στην άγρια ​​​​φύση, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε ένα τμήμα του δάσους που βρίσκεται στα βόρεια της Νέας Υόρκης. Οι συμμετέχοντες έψαχναν για κλαδιά για να ανάψουν φωτιά και εργάστηκαν στο να στήσουν παγίδες σε ζώα, καθώς είπαν ότι ήθελαν να μάθουν τέτοιες δεξιότητες για να βοηθήσουν στην προετοιμασία για τις καταρρακτώδεις επιπτώσεις της κλιματικής κατάρρευσης.

«Θέλω να είναι πιο προετοιμασμένοι από μένα», είπε η Simonsen, γνέφοντας προς τη 12χρονη κόρη και τον εννιάχρονο γιο της. «Θέλω να είναι πιο συνειδητοποιημένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ό,τι έρχεται. Δεν νομίζω ότι θα είναι τόσο δραματικό και χολιγουντιανό όσο το Mad Max, αλλά ναι, νομίζω ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχουν τα πράγματα».

Η Simonsen, μια επιχειρηματίας που ζει στη Νέα Υόρκη, είπε ότι ανησυχεί για μια διαφαινόμενη κρίση νερού. Οι φίλοι της μοιράζονται την αυξανόμενη ανησυχία για τις αλλαγές στο κλίμα. Η πρόσφατη ανακάλυψη ιχνών δεινοσαύρων στο Τέξας, που αποκαλύφθηκαν από μια ξεραμένη κοίτη ποταμού, που προκλήθηκε από μια σοβαρή ξηρασία που επιδεινώθηκε από την κλιματική κρίση, ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική γι' αυτήν. «Σκέφτομαι ότι αυτό το είδος με παραξενεύει. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν παντού και είναι πιο γρήγορα. Οπότε λέω συνέχεια: Ποιο είναι το σχέδιό μου; Πού μπορώ να πάω?»

Κλιματική κρίση: Πλημμύρες και ξηρασία το φετινό καλοκαίρι 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, το καλοκαίρι, το ένα τρίτο του Πακιστάν έχει βυθιστεί από πλημμύρες, εκτοπίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας μια «ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλείται από το κλίμα» «επικών διαστάσεων», σύμφωνα με την κυβέρνησή του. Η Κίνα έχει βιώσει ίσως τον χειρότερο καύσωνα στην ιστορία της. Ο Αμαζόνιος μπορεί ήδη να μετατρέπεται σε λιβάδι. Υπήρξαν πυρκαγιές στο Λονδίνο, ενώ πλοία και βόμβες του δευτέρου παγκόσμιου πολέμου που χάθηκαν εδώ και καιρό αναδύθηκαν λόγω της χαμηλής στάθμης.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Γέιλ, το ένα τρίτο όλων των Αμερικανών πιστεύουν ότι έχουν υποφέρει προσωπικά από τις επιπτώσεις του.

Δικηγόροι, γιατροί και αρχιτέκτονες επιλέγουν μαθήματα στην άγρια φύση

Ο Shane Hobel, ο οποίος διευθύνει το μάθημα άγριας φύσης στην επαρχία της Νέας Υόρκης , είπε ότι υπήρξε αύξηση του ενδιαφέροντος για τις υπηρεσίες του από γιατρούς, δικηγόρους, αρχιτέκτονες που κατοικούν στην πόλη. «Δεν έχω ακούσει ποτέ ανθρώπους τόσο απελπισμένους όσο τώρα, μπορείς να το ακούσεις στις φωνές τους», είπε ο Χόμπελ. «Εμφανίζονται όλοι με τον ίδιο φόβο, ότι οι προμήθειες τροφής και νερού θα τους προβληματίσουν, ότι θα πρέπει να γνωρίζουν αυτές τις δεξιότητες. Όλα είναι ασταθή από το κλίμα μέχρι την πολιτική και τη θρησκεία, μέχρι όλα αυτά», πρόσθεσε. Ο Shane Hobel, ο οποίος φοράει μια μακριά, γκρίζα αλογοουρά, έζησε μια εκλεκτική ζωή: κάποτε ήταν κασκαντέρ και εκπαιδευτής μοτοσικλετών και τώρα ως ιδιωτικός ερευνητής και ως σύμβουλος επιβίωσης για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. 

Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει εκτελέσει μια ποικιλία προγραμμάτων επιβίωσης στην ιδιοκτησία του, ένα χωράφι 90 στρεμμάτων γης λίγα μίλια ανατολικά του ποταμού Hudson και κοντά στο μονοπάτι των Αππαλαχίων.

Πώς λειτουργεί το μάθημα στην άγρια φύση

Το βράδυ πριν ξεκινήσει σοβαρά το μάθημα, αρκετοί συμμετέχοντες έστησαν σκηνές σε μια χορταριασμένη περιοχή, μια υποτυπώδη κουζίνα. Αρκετοί από αυτούς που συμμετείχαν είπαν ότι το έκαναν απλώς για να νιώσουν πιο κοντά στη φύση, για να συνδεθούν με κάτι που χάνεται στη ζωή στην πόλη. Άλλοι, όμως, έβλεπαν μια μελλοντική καταστροφή. «Αν συμβεί το χειρότερο, αυτές οι δεξιότητες θα μας δώσουν τουλάχιστον χρόνο για να μάθουμε τι να κάνουμε στη συνέχεια».

Τις επόμενες ώρες, ο Χόμπελ διδάσκει στην ομάδα πώς να κατασκευάσει μια «καλύβα με συντρίμμια», ένα καταφύγιο σαν κατασκευασμένο από κλαδιά και καλυμμένο με φύλλα που παρέχουν ένα μέρος για ύπνο στο δάσος.  Υπάρχουν επίσης συμβουλές για το πώς να ετοιμάσετε φωτιές, με αποκορύφωμα ένα τεστ όπου ο καθένας πρέπει να βάλει μαζί ένα σωρό κλαδιά και να δει αν ανάβει από ένα μόνο σπίρτο. 

Η μέρα ολοκληρώνεται με μερικές δεξιότητες με μαχαίρια, σκάλισμα ραβδιών για να γίνουν παγίδες. Η Simonsen είπε ότι εάν έπρεπε να φύγει από τη Νέα Υόρκη, ιδανικά σε μια οικογενειακή φάρμα στο Όρεγκον, οι νέες δεξιότητες θα βοηθούσαν. «Νομίζω ότι όλοι πρέπει να το μάθουν αυτό», είπε.

Με πληροφορίες από Guardian