Περιβαλλον

Ολλανδική πόλη η πρώτη στον κόσμο που απαγορεύει τη διαφήμιση κρέατος

H απόφαση των αρχών του Χάαρλεμ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέλος οι διαφημίσεις με χάμπουργκερ στο Χάαρλεμ της Ολλανδίας από το 2024
Τέλος οι διαφημίσεις με χάμπουργκερ στο Χάαρλεμ της Ολλανδίας από το 2024 © Pixabay

Στην Ολλανδία οι αρχές της πόλης Χάαρλεμ αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις διαφημίσεις σε δημόσιους χώρους που αφορούν στην κατανάλωση κρέατος.

Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», συνδέεται με την προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πολλές διεθνείς έρευνες έχουν επιβεβαιώσει αυτό που εδώ και χρόνια φωνάζουν οικολόγοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις: Η υπερκατανάλωση κρέατος συμβάλλει στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας του πλανήτη, καθώς η παραγωγή διατροφικών προϊόντων από το ζωϊκό βασίλειο εκπέμπει μεγάλες ποσότητες αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πότε σταματούν οι διαφημίσεις κρέατος στο Χάαρλεμ της Ολλανδίας

Το Χάαρλεμ βρίσκεται στα δυτικά της πρωτεύουσας Άμστερνταμ και αριθμεί 160.000 κατοίκους. Η απαγόρευση που αφορά τη διαφήμιση κρέατος σε δημόσιο χώρο θα τεθεί σε ισχύ το 2024. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν διαφημίσεις σε λεωφορεία, κτίρια και οθόνες.

Ήδη, πάντως, έχουν προκληθεί οι πρώτες αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους και τις εταιρείες εμπορίας κρέατος και άλλων ζωϊκών προϊόντων.

Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για το 1/3 των συνολικών εκπομπών αερίων. Στην «εξίσωση» μπαίνουν επίσης τα λιπάσματα και η αποψίλωση των δασών για να δημιουργηθούν βοσκοτόπια.

Όσο περισσότερη είναι η ζήτηση για κρέας, τόσο πιο πολλά δάση κόβονται, την ώρα που τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται για τις ζωοτροφές είναι πλούσια σε άζωτο –στοιχείο που μολύνει το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, επηρεάζοντας παράλληλα την τρύπα του όζοντος. Επιπλέον, τα ζώα (ειδικά οι αγελάδες) παράγουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι μια ριζική στροφή στις διατροφικές συνήθειες, η οποία μειώνει αισθητά την παρουσία κρέατος στο καθημερινό πιάτο, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον πλανήτη. Προς αυτήν την κατεύθυνση προτείνουν την κατανάλωση εντόμων για περιβαλλοντικούς λόγους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Βιωσιμότητα ως Ανταγωνιστικό στοιχείο
Επιπτώσεις της βιωσιμότητας στην ανταγωνιστικότητα: Ένας νέος δρόμος για τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν τη σημασία της βιωσιμότητας μπορούν να επιτύχουν σε όλα τα επίπεδα—οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά

Είναι οι ενεργειακές κοινότητες το μέλλον για την πράσινη μετάβαση;
Είναι οι ενεργειακές κοινότητες το μέλλον για την πράσινη μετάβαση;

Στο πρώτο Πανελλαδικό Συνέδριο που οργάνωσε η ΔΕΣΜΗ είδαμε δράσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την πράσινη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.