Περιβαλλον

Αναπόφευκτη η άνοδος της στάθμης της θάλασσας - Η δραματική διαπίστωση επιστημόνων

Τι δείχνει ο ρυθμός τήξης των πάγων στη Γροιλανδία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γροιλανδία: Το λιώσιμο των πάγων και η διαπίστωση των επιστημόνων για άνοδο της στάθμης της θάλασσας. 

Στη δραματική διαπίστωση ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ως συνέπεια του λιωσίματος των πάγων στη Γροιλανδία, είναι αναπόφευκτη προχώρησαν οι επιστήμονες. Στη Γροιλανδία λιώνουν 110 τόνοι πάγου, ενώ έρευνα δείχνει ότι αναμένεται άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 27 εκατοστά. 

Σύμφωνα με τον Guardian, εάν το έτος τήξης ρεκόρ της Γροιλανδίας το 2012 «γίνει ένα φαινόμενο ρουτίνας αργότερα αυτόν τον αιώνα», τότε το κάλυμμα πάγου θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 78 εκατοστά. Η μελέτη στην οποία αναφέρεται το μέσο παρέχει μια σταθερή εκτίμηση για την αναπόφευκτη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά η μέθοδος που χρησιμοποιείται δεν δίνει ένα χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο θα χαθεί ο πάγος. Ωστόσο, με τα δεδομένα για το πώς η Γροιλανδία χάνει πάγο στον ωκεανό, οι ερευνητές είπαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου της στάθμης της θάλασσας θα συμβεί σχετικά σύντομα. Το 2021, άλλοι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι ένα σημαντικό μέρος του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας βρισκόταν στο χείλος ενός σημείου ανατροπής.

«Είτε έρχεται σε 100 χρόνια είτε σε 150 χρόνια, έρχεται», προειδοποίησε ο Δρ William Colgan. Ο Colgan είπε ακόμη ότι «αν το 2012 γίνει μια κανονική χρονιά, τότε η απώλεια αυξάνεται στα 78 εκατοστά, κάτι που είναι συγκλονιστικό, και το γεγονός ότι ήδη τρεμοπαίζουμε σε αυτό το εύρος απώλειας πάγου είναι σοκαριστικό. Αλλά η διαφορά μεταξύ 78 εκατοστών και 27 εκατοστών υπογραμμίζει τη διαφορά που μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού. Υπάρχει ακόμη πολύς χώρος για να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά».

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, οι ορεινοί παγετώνες στα Ιμαλάια και τις Άλπεις βρίσκονται ήδη σε τροχιά να χάσουν το ένα τρίτο και το μισό του πάγου τους αντίστοιχα, ενώ το στρώμα πάγου της δυτικής Ανταρκτικής θεωρείται επίσης από ορισμένους επιστήμονες ότι έχει ξεπεράσει το σημείο στο οποίο οι μεγάλες απώλειες είναι αναπόφευκτες. Η θέρμανση των ωκεανών επεκτείνεται επίσης, αυξάνοντας την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η καθηγήτρια Gail Whiteman, στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, η οποία δεν ήταν μέλος της ομάδας μελέτης, είπε: «Τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης είναι δύσκολο να αγνοηθούν για όλους τους ηγέτες των επιχειρήσεων και τους πολιτικούς που ανησυχούν για το μέλλον της ανθρωπότητας. Είναι άσχημα νέα για τα σχεδόν 600 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες ζώνες παγκοσμίως. Καθώς η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, οι παράκτιες ζώνες θα είναι όλο και πιο ευάλωτες και απειλείται περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια παγκόσμιου πλούτου».