Σχεδόν τα δύο τρίτα της Ευρώπης αντιμέτωπα με την ξηρασία ή με κίνδυνο ξηρασίας
Ποια τα προβλήματα που δημιουργούνται
Ξηρασία στην Ευρώπη: Τα στοιχεία για τους κινδύνους - Πόσο επηρεάζονται καλλιέργειες, ναυσιπλοΐα και παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας
Σχεδόν τα δύο τρίτα της Ευρώπης βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για ξηρασία ή έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις εξαιτίας κυμάτων καύσωνα και χαμηλής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί η ναυσιπλοΐα στα ποτάμια και τις λίμνες, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και οι αποδόσεις ορισμένων καλλιεργειών, ανακοίνωσε σήμερα μια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην έκθεση για τον Αύγουστο του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ξηρασία (EDO), το οποίο επιβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται πως 47% της Ευρώπης βρίσκεται σε συνθήκες προειδοποίησης για ξηρασία, με πολύ χαμηλή υγρασία του εδάφους, και 17% σε κατάσταση συναγερμού, στην οποία η βλάστηση καταστρέφεται.
«Η σοβαρή ξηρασία πλήττει από την αρχή του έτους πολλές περιφέρειες της Ευρώπης και επεκτείνεται περαιτέρω και επιδεινώνεται από τις αρχές Αυγούστου», αναφέρεται στην έκθεση.
Ξηρασία στην Ευρώπη: Προβλήματα σε σοδειές, υδροηλεκτρική ενέργεια και ναυσιπλοΐα
Οι σοδειές του καλοκαιριού επλήγησαν, με τις αποδόσεις του 2022 για τον αραβόσιτο να αναμένεται να είναι κατά 16% χαμηλότερες από το μέσο όρο των πέντε προηγουμένων ετών, ενώ οι αποδόσεις της σόγιας και του ηλίανθου αναμένεται να μειωθούν κατά 15% και 12% αντιστοίχως.
Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας έχει πληγεί επίσης, με περαιτέρω αντίκτυπο στους παραγωγούς ενέργειας εξαιτίας έλλειψης υδάτων για την τροφοδότηση συστημάτων ψύξης.
Η χαμηλή στάθμη των υδάτων εμποδίζει τη ναυσιπλοΐα στα ποτάμια και τις λίμνες, όπως κατά μήκος του Ρήνου, και τα μειωμένα φορτία των πλοίων επηρεάζουν τη μεταφορά άνθρακα και πετρελαίου.
Το EDO αναφέρει πως στα μέσα Αυγούστου βροχοπτώσεις ανακούφισαν κάπως την κατάσταση, όμως σε μερικές περιπτώσεις ήρθαν με τη μορφή καταιγίδων οι οποίες προκάλεσαν περαιτέρω ζημιές. Ο δείκτης ξηρασίας του παρατηρητηρίου προκύπτει από μετρήσεις των βροχοπτώσεων, της υγρασίας του εδάφους και του κλάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας που απορροφάται από τα φυτά για τη φωτοσύνθεση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.