Δίχως τέλος η «μάχη» της Ευρώπης με τις υψηλές θερμοκρασίες - Η μισή ήπειρος σε συνθήκες ξηρασίας
Πέφτουν τα επίπεδα νερού, σταθερά πάνω από 40°C η θερμοκρασία και αρνητικό ρεκόρ πάγου στην Ανταρκτική
Επικίνδυνα ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη - Το 47% των χωρών υπό συνθήκες ξηρασίας - Πέφτουν τα επίπεδα νερού στους ποταμούς.
Οι εξαιρετικά θερμές και ξηρές συνθήκες συνέχισαν να ταλαιπωρούν τμήματα της δυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν και δεν ήταν τόσο έντονος όσο ο καύσωνας του Ιουλίου, οι θερμοκρασίες άνω των 30 C έφτασαν ευρέως σε ολόκληρη την Αγγλία και την Ουαλία για αρκετές ημέρες. Το Σάββατο, μάλιστα, καταγράφηκε προσωρινή μέγιστη θερμοκρασία 34,9C στο Charlwood του Surrey.
Οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν τον ξηρότερο Ιούλιο στην Αγγλία από το 1935, με τμήματα της κεντρικής νότιας Αγγλίας και της νοτιοανατολικής Αγγλίας να βιώνουν τον ξηρότερο Ιούλιο από την έναρξη των καταγραφών. Ο Φεβρουάριος είναι ο μόνος μήνας φέτος στην Αγγλία που υπήρξε βροχόπτωση πάνω από το μέσο όρο.
Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει κηρύξει συνθήκες ξηρασίας σε οκτώ περιοχές στα νότια και ανατολικά, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να συμπεριληφθούν και τα Δυτικά Μίντλαντς και το Γιορκσάιρ. Στην κεντρική, νότια και ανατολική Αγγλία, οι ροές των ποταμών προβλέπεται να παραμείνουν εξαιρετικά χαμηλές τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ πολλά μακροπρόθεσμα εποχικά καιρικά μοντέλα δείχνουν ότι θα επικρατήσουν ξηρότερες από τις κανονικές συνθήκες σε μεγάλο μέρος του νότου και της ανατολής κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.
Πρωτόγνωρες καταστάσεις σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία
Οι συνθήκες σε άλλα μέρη της Ευρώπης έχουν γίνει ακόμη πιο σοβαρές. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, το 47% της ΕΕ βρίσκεται υπό συνθήκες προειδοποίησης για ξηρασία, με βάση τα δεδομένα από τα τέλη Ιουλίου, ενώ το 15% παρουσιάζει σοβαρή έλλειψη νερού. Στη Γαλλία, πολλές πόλεις έχουν έλλειψη πόσιμου νερού, ενώ τα επίπεδα νερού στον Ρήνο στη Γερμανία είναι τόσο χαμηλά που η βασική ναυσιπλοΐα έχει διαταραχθεί σοβαρά. Τα επίπεδα νερού είναι επίσης εξαιρετικά χαμηλά σε μεγάλα τμήματα του ποταμού Πο στην Ιταλία.
Οι θερμοκρασίες στη Γαλλία και την Ισπανία εκτοξεύτηκαν στα ύψη την περασμένη εβδομάδα. Την Πέμπτη 11 Αυγούστου καταγράφηκαν 41,5 C στο Navarrenx της Γαλλίας, ενώ την επόμενη ημέρα σημειώθηκε υψηλό 41,8 C στο Durban-Corbières. Το Σάββατο καταγράφηκαν 44,5C στη Φορμεντέρα, σημειώνοντας ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών για τις Βαλεαρίδες Νήσους. Το Αλικάντε έφτασε επίσης τους 42C. Οι ακραίες θερμοκρασίες ακολουθούν τον θερμότερο Ιούλιο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ισπανία, με μέση θερμοκρασία 25,6C. Οι θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα θα μετριαστούν με κάποιες βροχές, αλλά υπάρχουν ενδείξεις για νέα αύξηση της θερμοκρασίας σε όλη την Ευρώπη κατά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.
Εν τω μεταξύ, ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής τον Ιούλιο ήταν ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισε η δορυφορική παρακολούθηση πριν από 44 χρόνια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus. Η έκταση των πάγων έφθασε τα 15,3 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, 7% κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 και ακολουθεί ένα ρεκόρ χαμηλής έκτασης τον Ιούνιο. Οι θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της ηπείρου μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου ήταν υψηλότερες από τις κανονικές, με τη Θάλασσα Weddell να βρίσκεται 3C έως 7C πάνω από το μέσο όρο.
Με πληροφορίες από Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.