- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Όταν αγοράζουμε ένα κινητό ή μια οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή σπανίως αναρωτιόμαστε για το κόστος που η συσκευή αυτή μπορεί να έχει σε ανθρώπινες ζωές. Κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί ότι η κάθε πώληση κινητού χρηματοδοτεί ένα βίαιο εμφύλιο πόλεμο.
Αυτό όμως συμβαίνει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό εδώ και πολλά χρόνια. Οι δολοφονίες αμάχων, οι βιασμοί και οι απαγωγές που ακούμε στα δελτία ειδήσεων είναι το αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των ορυχείων από τους αντάρτες. Με την απειλή όπλων οι κάτοικοι αναγκάζονται να δουλεύουν στα ορυχεία όπου με πρωτόγονα εργαλεία και σε συνθήκες σκλαβιάς ανακτούν τα ορυκτά, τα οποία στη συνέχεια πωλούνται παράνομα σε μεσάζοντες που αφού δωροδοκήσουν τους κατάλληλους ανθρώπους τα εξαγάγουν.
Στο ανατολικό Κογκό περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιδρομές, με το 40% των θυμάτων να είναι γυναίκες και μικρά παιδιά. Επιπλέον η βίαιη επιστράτευση παιδιών για να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών και οι βιασμοί είναι καθημερινό φαινόμενο. Η γενοκτονία αναγκάζει σήμερα τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει ότι η παράνομη εκμετάλλευση και το εμπόριο αυτών των υλών που φτιάχνονται τα κινητά μας, χρηματοδοτεί ένα άγριο και βίαιο εμφύλιο. Ζητάει ισχυροποίηση της νομοθεσίας για τα υλικά που προέρχονται από περιοχές όπως το Κογκό. Προτείνεται λοιπόν η σύσταση μιας λίστας των υλικών που χρησιμοποιούν οι εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών και στην οποία θα πρέπει να δημοσιοποιούν τη χώρα προέλευσης τους. Ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή αυτής της λίστας λόγω της επεξεργασίας που δέχονται αυτά τα υλικά και των εταιρειών που μεσολαβούν μέχρι να φτάσουν στο τελικό αποδέκτη.
Για να μπορέσει να λειτουργήσει η λίστα αυτή θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εταιρειών που εμπλέκονται στην αλυσίδα. Ήδη αρκετές κατασκευάστριες εταιρίες ηλεκτρονικών συσκευών έχουν υιοθετήσει τέτοια προγράμματα κατάρτισης λίστας προέλευσης των υλικών που χρησιμοποιούν. Επιπλέον σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να εναρμονιστεί και η νομοθεσία μεταξύ των κρατών που έχουν τέτοια ορυχεία ώστε να μην υπάρχει παράνομη εκμετάλλευση με όλες τις συνέπειες για τις ανθρώπινες ζωές.
Τώρα εμείς ως καταναλωτές δεν είναι και πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε όμως να ζητάμε από τις εταιρείες να μάθουμε για την προέλευση των μετάλλων που χρησιμοποιούν. Ήδη στο Άμστερνταμ έχει δημιουργηθεί μια τέτοια πρωτοβουλία πολιτών που με καμπάνιες ενημερώνει τους καταναλωτές αλλά και πιέζει τις εταιρείες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πάτε να αγοράσετε ένα smart phone ή ένα tablet πιθανόν να αξίζει να αναρωτηθείτε από πού προέρχεται.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γνωστός σκεπτικιστής της δράσης για το περιβάλλον
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.