- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γαλάζιες μέδουσες στη Θεσσαλονίκη - Εμφανίστηκαν στον Θερμαϊκό (βίντεο)
Τι προκαλεί το τσίμπημα και πώς αντιμετωπίζεται
Γαλάζιες μέδουσες έφθασαν στη Θεσσαλονίκη. Ορατές από την Παραλία. Γιατί βγήκαν στα ρηχά και πότε θα φύγουν. Τι ισχύει με το τσίμπημα.
Στη Θεσσαλονίκη έφθασαν οι γαλάζιες μέδουσες. Βίντεο που δημοσιεύει το GRTimes, δείχνουν γαλάζιες μέδουσες να βρίσκονται στον Θερμαϊκό, στα ρηχά.
Σε δηλώσεις του ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου εξηγεί ότι «οι συγκεκριμένες μέδουσες έρχονται από τα θαλάσσια ρεύματα».
Και προσθέτει: «Άγονται και φέρονται από την κίνηση των υδάτων. Αν και κάθε χρόνο έχουμε μέδουσες, πλέον είναι μεγαλύτερη η πυκνότητά τους». Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι γαλάζιες μέδουσες συνήθως έρχονται στα ρηχά». Όπως αναφέρει, «εξαπλώνονται ανάλογα με τα κύματα και την αναταραχή των υδάτων».
Αναφορικά με τους λόγους που βγαίνουν στην επιφάνεια του Θερμαϊκού, διευκρινίζει: «Θέλουν φως, δηλαδή δεν έχουν σκιόφιλη συμπεριφορά, οπότε μετακινούνται στην υδάτινη στήλη». Και προσθέτει ότι οι γαλάζιες μέδουσες εμφανίζονται συνήθως στα τέλη του Ιουλίου, υπογραμμίζοντας πως «κάθε χρόνο τις έχουμε στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο πλέον τις παρατηρούμε περισσότερο διότι παρουσιάζουν έντονη πυκνότητα».
Γαλάζιες μέδουσες: Πώς είναι και τι κάνουμε στο τσίμπημα
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, οι γαλάζιες μέδουσες (Rhizostoma pulmo η επιστημονική τους ονομασία) προκαλούν «ένα κάψιμο και μια φαγούρα, όταν τις ακουμπήσουμε». Ωστόσο, «λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό, μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και τη φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους».
Αν και μπορεί κάποιος να τις απωθήσει εύκολα από την καμπάνα τους και λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολα κάποιος να πέσει πάνω τους, θέλει τεράστια προσοχή άμα τις ακουμπήσει κάποιος να μην ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα (είναι σαν να ακουμπάς μια chilli πιπεριά στο εσωτερικό της και μετά να ακουμπάς το πρόσωπο σου).
Οι Rhizostoma pulmo είναι μεγάλες σε μέγεθος. Μέχρι 90 εκατοστά διάμετρο της καμπάνας μπορούν να έχουν και τις βλέπουμε είτε με λευκό χρώμα ή είτε με μπλε χρώμα. Οι γαλάζιες μέδουσες έχουν πάντα μια μοβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους. Σε περίπτωση που μας τσιμπήσει, χρησιμοποιούμε αμμωνία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις