Η Αγγελίνα Κανελλοπούλου είναι ακτιβίστρια για την προστασία των μελισσών
Ίδρυσε το Τhe Bee Camp, την πρώτη εληνική οργάνωση για την προστασία της μέλισσας και ταξίδεψε στην Καμπότζη για το workshop «Women for Bees» με την Αντζελίνα Τζολί
Η Αγγελίνα Κανελλοπούλου είναι η ιδρύτρια της πρώτης ελληνικής οργάνωσης για την προστασία των μελισσών, Τhe Bee Camp.
Η μέλισσα ζει στη Γη περίπου 15 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται από τους πιο παλιούς κατοίκους της. Σήμερα όμως απειλείται. Αυτή η κοινή συνειδητοποίηση είναι που στην ουσία άλλαξε το τρόπο σκέψης της Αγγελίνας Κανελλοπούλου. Το 2012, όταν ήταν φοιτήτρια ψυχολογίας στο Καποδιστριακό, ξεκίνησε να συμμετέχει εθελοντικά σε διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Ορνιθολογική και ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ώσπου λίγο αργότερα γράφτηκε σε ένα σεμινάριο μελισσοκομίας. Τότε, γνώρισε τις μέλισσες και την κοινωνία τους, ακολούθησε ένα μεταπτυχιακό στη Συμπεριφορά των ζώων με εξειδίκευση σε αυτή των μελισσών και κάπως έτσι έγινε ξεκάθαρο μέσα της πως οι μέλισσες θα την ακολουθούσουν και θα τις ακολουθούσε για καιρό. Ίδρυσε το The Bee Camp, την πρώτη εληνική οργάνωση για την προστασία της μέλισσας, που σχηματίζεται από μία διεπιστημονική ομάδα έξι γυναικών και ταξίδεψε μέχρι την Καμπότζη για το workshop «Women for Bees» με ambassador την Αντζελίνα Τζολί.
«Το The Bee Camp υπήρχε στο μυαλό μου από το 2015 περίπου, όταν ήμουν σε ερευνητικό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και μελετούσα τη ζωή των μελισσών. Εκεί, παρατηρώντας έμαθα όμορφα πραγματα όχι μόνο για την κοινωνία τους αλλα και για τη ζωή γενικά. Εμαθα βασικά τη μεγαλύτερη αλήθεια, η οποία με συντροφεύει ακόμα και σήμερα και νομίζω για πάντα, πως όλα είναι συνδεδεμένα: οι μέλισσες, τα φυτά, η τροφή, τα ζώα, οι άνθρωποι. Απο τη στιγμή που αυτό έγινε ξεκάθαρο σαν όραμα, τα έφερε έτσι η ζωή και ήρθαν οι σωστοί ανθρώποι οι οποίοι πίστεψαν σε μένα. Η Ανθή η συνιδρύτρια, η Ιωάννα, η Νατάσα και η Ευαγγελία, που ήταν εκεί από την αρχή του ταξιδιού. Ποτέ δεν περίμενα πως μία φαϊνή ιδέα που μου ήρθε πριν περίπου 6 χρόνια θα είχε τη δυνατότητα να υλοποιηθεί και μάλιστα να μου δώσει τόση χαρά και τόσες ευκαιρίες. Ήμουν όμως σίγουρη για κάτι: Πως η εκπαίδευση της επομενης γενιάς είναι η μόνη μας ελπίδα για να αλλάξουμε τον κόσμο. Ακουγεται κλισέ, το ξέρω, αλλα σε εμένα δεν ήρθε από έξω σαν χιλιοειπωμένη φράση, μου ήρθε από μέσα».
Οι μέλισσες στην Ελλάδα κινδυνεύουν περισσότερο από ποτέ, το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο: «Οι μέλισσες κινδυνεύουν παντού, και στην Ελλάδα. Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, η μονοκαλλιέργεια, η έλλειψη των βιοτόπων και η κλιματική αλλαγή είναι παράγοντες κοινοί στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αντίστοιχα και η εικόνα της μείωσης του πληθυσμού τους. Το The Bee Camp είναι η πρώτη οργάνωση στην Ελλάδα που ασχολείται με την προστασία των μελισσών και της βιοποικιλότητας. Το μότο μας είναι «A better world is blooming» που στα ελληνικά μεταφράζεται ως ένας καλύτερος κόσμος ανθίζει και νομίζω αυτό τα λέει όλα! Στόχος μας είναι να κάνουμε τις πόλεις πιο φιλόξενες προς τους ανθρώπους και τις μέλισσες. Πώς; Μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια, ευαισθητοποίηση και δράσεις πρασινίσματος της πόλης».
H Αγγελίνα όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείται με το θέμα της προστασίας των μελισσών έχει συμμετάσχει σε δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα σε πολλά μέρη του κόσμου, ανάμεσά τους το Μεξικό, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Σκωτία. Μέσα στο 2022 επιλέχθηκε ως μία από τις 7 γυναίκες στον κόσμο για το πρόγραμμα «Women For Bees» της Guerlain και της UNESCO στη Γαλλία. Κάπως έτσι, όπως μας λέει, ήρθε σε επαφή με τη διάσημη σταρ, που γνωστή πλέον και για τις ακτιβιστικές της δράσεις, την παγκόσμια ημέρα της μέλισσας φωτογραφήθηκε με μέλισσες πάνω στο σώμα της προκειμένου να κεντρίσει το ενδιαφέρον σχετικά με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν.
«Γνώρισα για πρώτη φορά από κοντά την Angelina Jolie στο τέλος του προγράμματος “Women For Bees” στη Νότια Γαλλία. Έπειτα διατηρήσαμε επαφή καθώς την ενδιαφέρει πολύ το ζήτημα της ενδυνάμωσης των γυναικών και της προστασίας των μελισσών. Τον Φεβρουάριο του 2022 είχα τη μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψω στο Siem Reap και το Samlout της Καμπότζης μαζί της με σκοπό να παραδώσω κάποια εργαστήρια στα παιδιά της περιοχής για τη σημασία του ρόλου των μελισσών στα οικοσυστήματα με την υποστήριξη του Jolie Pitt Foundation, που ίδρυσε η ίδια στην περιοχή».
Tελευταία είναι εμφανής μια στροφή προς το κίνημα «slow living», το wellness, τα χειρανακτικά χόμπι και γενικότερα προς την επαφή με τη γη και τη φύση, δραστηριότητες που διαδόθηκαν κυρίως το διάστημα της καραντίνας. Ωστόσο οι Αθηναίοι εξακολουθούν σύμφωνα με την Αγγελίνα να είναι «οικολογικά αναλφάβητοι».
«Είναι σίγουρο πως έχει γίνει μία στροφή προς έναν πιο υγειινό και “αργό” τρόπο ζωής. Μάλλον είναι κάτι που έχουμε όλοι πολλή ανάγκη. Αυτό που μπορώ να απαντήσω με σιγουριά πάντως, ως Αθηναία και εγώ, είναι πως οι Αθηναίοι είναι πολύ αποξενωμένοι από τη φύση, τους κύκλους και τις διαδικασίες της και δεν με εκπλήσσει αυτό το γεγονός. Η Αθήνα έχει τεράστια έλλειψη αστικού πρασίνου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει πως η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις δεν πρέπει να είναι κάτω από 9 m² ανά κάτοικο, η Αθήνα όμως έχει μόλις 0,92 m² πρασίνου ανά κάτοικο. Με άλλα λόγια, βρίσκεται 10 φορές κάτω από το συγκεκριμένο όριο! Αυτό δεν είναι το μόνο ζήτημα. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν μας επιτρέπει καμία επαφή με τη φύση και αυτό φαίνεται στα παιδιά και στις αντιλήψεις που έχουν για τον κόσμο. Τα εργαστήριά μας ξεκινουν συνήθως από μία απλή ερώτηση “Για ποιον φτιάχνουν οι μέλισσες το μέλι και για ποιον κάνουν οι αγελάδες το γάλα;”. 19 στα 10 παιδιά απαντούν “για εμάς, για τους ανθρώπους”. Για εμένα αυτό σηματοδοτεί το μεγάλο κενό κατανόησης και την έλλειψη οικολογικού αλφαβητισμου».
Περισσότερα για το The Bee Camp και τις δράσεις του εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.