Περιβαλλον

Το δεύτερο Πάρκο Τσέπης Θεσσαλονίκης διαδέχεται σύντομα το πρώτο

Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε το δεύτερο πάρκο τσέπης Θεσσαλονίκης μετά από αίτημα κατοίκων»

Μαριάννα Μανωλοπούλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πάρκο Τσέπης Θεσσαλονίκης: Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και η Οργάνωση Γη μιλούν στην ATHENS VOICE

Κυριακή πρωί στην Θεσσαλονίκη ξεκινάμε με καλή διάθεση και όρεξη. Η μυρωδιά του καφέ στη Νέα Παραλία που σου σπάει τη μύτη, οι βόλτες από την Άνω Πόλη με την απίστευτη θέα, τα γκράφιτι, τα ποιήματα, τα συνθήματα μια νέας γενιάς που διαδέχθηκε την προηγούμενη και το Επταπύργιο με ένα προφιτερόλ στο χέρι, ένα σακίδιο στον ώμο και τα αθλητικά παπούτσια - για να μην σου βγει και η πίστη από τις ανηφόρες- έως τα παλιά μας φοιτητικά στέκια στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Οι φίλες που μένουν ακόμη στην περιοχή μου προτείνουν να πάμε να αράξουμε στο Πρώτο Πάρκο Τσέπης Θεσσαλονίκης της οδού Χαλκιδικής 66, μεταξύ Π. Συνδίκα και Α. Τάσκου, για να δω το «διαμαντάκι» όπως μου είπαν χαρακτηριστικά. Παλιά, κάθε φορά που περνούσαμε από τον συγκεκριμένο δρόμο, μας θύμιζε σκουπιδότοπο, ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο ανάμεσα σε ψηλές πολυκατοικίες. Πρόσφατα, μαθαίνω, μετατράπηκε σε χώρο πρασίνου και δημιουργίας από το Δήμο Θεσσαλονίκης με την επιμέλεια της «Oργάνωσης Γη» και τη χορηγία της «Procter & Gamble».

To πρώτο Πάρκο Τσέπης Θεσσαλονίκης © Δήμος Θεσσαλονίκης

Φτάνω σε μια άλλη πραγματικότητα που απείχε πολύ από το χάος και την εγκατάλειψη που θυμόμουν. Καθίσαμε στα παγκάκια και παρατηρούσαμε τους θάμνους, τα καλλωπιστικά φυτά, τα δέντρα, τις νέες φωτοβολταϊκές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, την τοποθέτηση της βρύσης, το έξυπνο σύστημα αυτόματου ποτίσματος, τα κάγκελα και φυσικά την ειδική μπάρα ανάβασης για άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά και τα ξύλινα σπιτάκια για τα πουλιά σαν τα μικρά παιδιά. Σίγουρα σου έδινε την αίσθηση ενός επιτέλους φιλόξενου τόπου συνάντησης και γνωριμίας για τους γείτονες της περιοχής, τις παρέες που θέλουν να αράξουν, κυρίως τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και τα ζευγάρια που θέλουν να «ξαποστάσουν» με τον έρωτα τους ενώ μου θύμισε αρκετά και τα αντίστοιχα  Μαζί με τις συζητήσεις και τις ονειροπολήσεις για τα φοιτητικά μας χρόνια, μιλήσαμε και με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

«Αυτή τη στιγμή επίσημα στον Δήμο Θεσσαλονίκης έχουμε 1 πάρκο τσέπης», μου λέει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Ο σχεδιασμός ενέταξε, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, τη δημιουργία πάρκων τσέπης σε αρκετά παρατημένα οικόπεδα, στην Θεσσαλονίκη, όπου εδώ και δεκαετίες μοιάζουν με σκουπιδότοπο. Σε κάθε τι καινούργιο θέλουμε να προσθέτουμε κάτι που θα δίνει στην πόλη και στον κάτοικο μια νέα εμπειρία και ένα νέο θετικό, αισθητικό αποτέλεσμα. Για τα επόμενα πάρκα τσέπης σχεδιάζουμε να ενσωματώσουμε έξυπνα συστήματα και εφαρμογές. Επιπρόσθετα, σχεδιάζουμε το κάθε πάρκο από το μηδέν παίρνοντας κατά νου την τοποθεσία που βρίσκεται, τον χαρακτήρα αλλά και τις ανάγκες της κάθε περιοχής». 

To πρώτο Πάρκο Τσέπης Θεσσαλονίκης © Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει και επιζητά τέτοιες πρωτοβουλίες, ιδίως όταν είναι κυριολεκτικά μπροστά στην πόρτα τους ενώ οι κάτοικοι στέλνουν συχνά αιτήματα για αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων δημόσιων χώρων ως πάρκα τσέπης. «Όταν το ιδιοκτησιακό των συγκεκριμένων χώρων είναι καθαρό και ανήκει κατά 100% σε εμάς, προβαίνουμε στις διαδικασίες για την μετατροπή τους σε πάρκα τσέπης. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ένα τέτοιο νέο πάρκο τσέπης μετά από αίτημα κατοίκων. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν δημιουργηθεί συνολικά 3 με 4 αν όλα πάνε καλά ενώ το 2023 προγραμματίζουμε να προστεθούν άλλα 5. Αν υπάρχουν ή όχι δυσκολίες δεν έχει νόημα, νόημα έχει να είσαι έτοιμος να παρέμβεις και να βρεις τη λύση στην εκάστοτε δυσκολία που ανακύπτει».

Συγκεκριμένα, η Οργάνωση Γη έχει αναλάβει την εξεύρεση κατάλληλων εγκαταλειμμένων δημόσιων χώρων τους οποίους σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα, φροντίζει για την ανάπλαση τους σε χώρους αστικού πρασίνου. Παράλληλα, έρχεται σε επαφή με την τοπική κοινότητα στις γειτονιές που επιμελείται παρεμβάσεις, μέσω βιωματικών εργαστηρίων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. «Μια σημαντική πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας είναι η συντήρηση των πάρκων τσέπης, δεδομένου των περιορισμένων πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνδυασμό με την μέχρι σήμερα  κουλτούρα για το δημόσιο χώρο» μου προσθέτουν.

To πρώτο Πάρκο Τσέπης Θεσσαλονίκης © Δήμος Θεσσαλονίκης

Και ο Δήμαρχος καταλήγει: «Στόχος μας είναι να πρασινίσουμε τον δημόσιο χώρο και μαζί με σύγχρονες πολιτικές για τη μετακίνηση, την κινητικότητα, τη διαχείριση απορριμμάτων να βελτιώσουμε το αστικό περιβάλλον. Για παράδειγμα υλοποιούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναπλάσεων σε όλες τις γειτονιές με πρόβλεψη για πράσινο όπου είναι εφικτό. Τέλος, δίνουμε τη μάχη της δενδροδόχου – θέλω μέχρι το πέρας της θητείας μου να μην υπάρχει άδεια δενδροδόχος πουθενά στη Θεσσαλονίκη».