Περιβαλλον

Δώσε αξία στα σκουπίδια σου

Ξεκινά η ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου και της Περιφέρειας Αττικής για την Πράσινη Μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 830
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανακύκλωση

«Δώσε Αξία στα Σκουπίδια σου»: Η καμπάνια της Περιφέρειας Αττικής για την πράσινη μετάβαση της Αττικής στην κυκλική οικονομία.

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), υλοποιείται στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνίας κι ευαισθητοποίησης.

Έχοντας ως κεντρικό μήνυμα το μότο «Δώσε Αξία στα Σκουπίδια σου», η καμπάνια έχει ως στόχο την κινητοποίηση όλων των πολιτών του Λεκανοπεδίου, που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να γίνει πράξη το σχέδιο για την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, την «πράσινη» διαχείριση των απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης και τη χωριστή συλλογή των βιο-αποβλήτων.

Φιλοδοξία της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ είναι με την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού να μπορέσει η Αττική να βάλει οριστικό τέλος, με ορίζοντα το 2025, στο απαράδεκτο καθεστώς της ταφής των απορριμμάτων χωρίς καμία επεξεργασία, στην υφιστάμενη χωματερή της Φυλής.

Οι 4 άξονες της «πράσινης» μετάβασης της Αττικής

Η Πράσινη Μετάβαση της Περιφέρειας Αττικής στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  1. Δίνεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στην υποστήριξη των δήμων με τη δωρεάν παραχώρηση εξοπλισμού.
  2. Στην ανάπτυξη αποκεντρωμένου δικτύου διαχείρισης βιοαποβλήτων, για να ελαφρυνθεί άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής, εκτρέποντας εκατοντάδες χιλιάδες τόνους αποβλήτων από την ταφή.
  3. Στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και την κατασκευή ολοκληρωμένων «Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας».
  4. Στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών, με ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης.

Τι αναδεικνύει η καμπάνια ευαισθητοποίησης

Στο παραπάνω πλαίσιο, η εκστρατεία ενημέρωσης δίνει βάρος, μέσα από τους θεματικούς άξονες που αναδεικνύονται από τη χρήση του επικοινωνιακού υλικού που θα αξιοποιηθεί:

  1. Στην παρουσίαση όλων των σταδίων υλοποίησης του «πράσινου σχεδιασμού» της Περιφέρειας Αττικής, στα βήματα που έχουν γίνει αλλά κυρίως, σε όσα ακολουθούν.
  2. Στους τέσσερις βασικούς άξονες της «πράσινης μετάβασης», πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η προσπάθεια.
  3. Στην παρουσίαση των δράσεων που αναπτύσσονται μέσω του ΕΔΣΝΑ, για να ενισχυθεί ο εξοπλισμός ανακύκλωσης όλων των Δήμων της Αττικής, με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και χωρίς να υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση, ούτε για τους Δήμους, αλλά ούτε και για τους πολίτες.
  4. Στην ανάδειξη του οφέλους για όλους, από την αλλαγή του μοντέλου με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα που παράγουμε.

«Δώσε Αξία στα Σκουπίδια σου»: Η καμπάνια της Περιφέρειας Αττικής για την πράσινη μετάβαση της Αττικής στην κυκλική οικονομία.

«Δίνουμε Αξία στα Σκουπίδια μας» ξεκινώντας από τις λαϊκές αγορές του Λεκανοπεδίου

Παράλληλα με την εκστρατεία ευαισθητοποίησης που ξεκινά, σε εξέλιξη ήδη βρίσκεται από τα τέλη Απριλίου η δράση «Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής». Με κεντρικό μήνυμα το ίδιο μότο της καμπάνιας «Δώσε Αξία στα σκουπίδια σου», η δράση αναπτύσσεται σε 240 λαϊκές αγορές σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες και παραγωγούς.

Καθημερινά κι ως τις 28 Μαΐου, σε 20 λαϊκές αγορές, σε διαφορετικούς Δήμους, βρέθηκε ένα «κινητό πράσινο σημείο» του ΕΔΣΝ, μαζί με ομάδα εκπαιδευμένων προωθητών, οι οποίοι μεταξύ άλλων:

  • Προέβαλλαν στους πολίτες τα οφέλη της ανακύκλωσης και τους ενημέρωσαν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν εύκολα να ανακυκλώνουν, στον τόπο που ζουν.
  • Τους έδωσαν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε προγράμματα επιβράβευσης κι ανταπόδοσης, με βάση τις ποσότητες που θα ανακυκλώνουν.
  • Τους ενημέρωσαν για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων μέσω της χρήσης του καφέ κάδου και τους διέθεσαν δωρεάν πιστοποιημένο κομπόστ που παράγεται σήμερα από τον ΕΔΣΝΑ, μέσα από την επεξεργασία των «πράσινων» απορριμμάτων.

Η Αττική, πρώτη «Πράσινη Περιφέρεια» της χώρας

Με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι: «Κάθε μέρα που περνά υλοποιούμε με συνέπεια κι ευθύνη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που παρουσιάσαμε πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2020. Στόχος μας είναι μέσα από την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του Λεκανοπεδίου, να απαλλαγούμε από την ντροπή της χωματερής της Φυλής. Θέλουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία. Θέλουμε η Αττική να γίνει πρώτη Περιφέρεια στην ανακύκλωση, Περιφέρεια – πρότυπο στην ενσωμάτωση των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας. Βήμα-βήμα, σε συνεργασία με τους Δήμους, μαζί με τους πολίτες, κερδίζουμε το χαμένο χρόνο. Δίνουμε αξία στα σκουπίδια μας και βάζουμε την ανακύκλωση και τον καφέ κάδο στη ζωή μας. Ενημερώνουμε, εκπαιδεύουμε, ευαισθητοποιούμε και, παράλληλα, δίνουμε κίνητρα σε δήμους και πολίτες προκειμένου να μειώσουν τον όγκο των σκουπιδιών που παράγουν, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε τις νέες απαραίτητες υποδομές που χρειάζονται, ώστε να γυρίσουμε οριστικά σελίδα και να εξαλείψουμε για πάντα την ταφή των απορριμμάτων. Όμως δεν σταματάμε εδώ. Την αμέσως επόμενη περίοδο εντατικοποιούμε τις προσπάθειες σε όλα τα μέτωπα, επιταχύνουμε τις παραδόσεις οχημάτων και εξοπλισμού ανακύκλωσης και δημιουργούμε μαζί, Περιφέρεια και Δήμοι, ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πράσινων υποδομών και δομών ανακύκλωσης σε όλη την Αττική, με μηδενικό κόστος για Δήμους και πολίτες. Η Πράσινη Μετάβαση της Αττικής Ξεκίνησε».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.