- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πώς η βιομηχανία καπνού καταστρέφει σταθερά το περιβάλλον
4.500 δισεκατομμύρια γόπες τσιγάρων καταλήγουν κάθε χρόνο στη φύση
ΠΟΥ: Η βιομηχανία καπνού έχει "καταστροφικές" συνέπειες για το περιβάλλον - Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα.
Πέρα από τις επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία, η βιομηχανία καπνού προκαλεί και σημαντικές βλάβες στο περιβάλλον, από βουνά απορριμμάτων έως την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η καπνοβιομηχανία είναι «ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές που γνωρίζουμε», εξήγησε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την προώθηση της υγείας Ρούντιγκερ Κρεχ, παρουσιάζοντας μια έκθεση με «αρκετά καταστροφικά» συμπεράσματα.
Η έκθεση, με τίτλο «Καπνός, το δηλητήριο του πλανήτη μας», εξετάζει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον του συνόλου του τομέα της καπνοβιομηχανίας, από την καλλιέργεια ως την παρασκευή των προϊόντων καπνού, περνώντας από την κατανάλωση και τα απορρίμματα.
Η καπνοβιομηχανία ευθύνεται για την απώλεια 600 εκατομμυρίων δέντρων ετησίως, ενώ για την καλλιέργεια του καπνού χρησιμοποιούνται 2.000.000 στρέμματα γης και 22 δισεκατομμύρια τόνοι νερού και εκλύονται περίπου 84 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ.
4.500 δισεκατομμύρια γόπες
«Τα προϊόντα καπνού, τα οποία αποτελούν τα απορρίμματα που πετά συχνότερα ο άνθρωπος στον πλανήτη, περιέχουν περισσότερα από 7.000 χημικά συστατικά, τα οποία μόλις απορριφθούν, εξαπλώνονται στο περιβάλλον», συνέχισε ο Κρεχ.
Κάθε μία από 4.500 δισεκατομμύρια γόπες τσιγάρων που καταλήγουν κάθε χρόνο στη φύση μπορεί να μολύνει έως και 100 λίτρα νερού, πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι κίνδυνοι του καπνού για την υγεία δεν περιορίζονται στην κατανάλωση και τα απορρίμματα: σχεδόν ένα τέταρτο των καλλιεργητών καπνού υποφέρουν από μια μορφή δηλητηρίασης λόγω της απορρόφησης μεγάλης ποσότητας νικοτίνης μέσω του δέρματος.
Καθώς βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα φύλλα καπνού, οι καλλιεργητές καταναλώνουν καθημερινά ποσοστό νικοτίνης που αντιστοιχεί σε 50 τσιγάρα, εξήγησε ο Κρεχ, ο οποίος υπογράμμισε ότι στις καλλιέργειες καπνού εργάζεται μεγάλος αριθμός παιδιών.
«Σκεφτείτε μόνο: ένα παιδί 12 ετών να εκτίθεται σε 50 τσιγάρα την ημέρα», τόνισε.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο καπνός καλλιεργείται συχνά σε φτωχές χώρες, όπου το νερό και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι περιορισμένες και όπου αυτή η καλλιέργεια εκτοπίζει άλλες κρίσιμης σημασίας για την παραγωγή τροφίμων.
Επίσης η καλλιέργεια καπνού ευθύνεται για περίπου το 5% της αποψίλωσης των δασών παγκοσμίως και καταναλώνει ζωτικής σημασίας αποθέματα νερού.
Μόλυνση από πλαστικά
Σημαντικό μέρος των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως προέρχεται από τη μεταφορά ή την επεξεργασία του καπνού.
Ο ΠΟΥ προειδοποιεί εξάλλου ότι τα προϊόντα καπνού συμβάλλουν στη μόλυνση από πλαστικά.
Τα φίλτρα των τσιγάρων περιέχουν ίχνη μικροπλαστικών, τα μικρά αυτά κομμάτια πλαστικού που εντοπίζονται στους ωκεανούς όλου του κόσμου, περιλαμβανομένης της τάφρου των Μαριαννών, της πιο βαθιάς του κόσμου, γεγονός που τα καθιστά τη δεύτερη πιο σημαντική πηγή μόλυνσης από πλαστικό.
Ο ΠΟΥ καλεί τους πολιτικούς όλου του κόσμου να αντιμετωπίσουν τα φίλτρα των τσιγάρων όπως τα πλαστικά μίας χρήσης και να εξετάσουν την απαγόρευσή τους.
Παράλληλα ο οργανισμός καταγγέλλει το τεράστιο κόστος για τον καθαρισμό των απορριμμάτων της καπνοβιομηχανίας, το οποίο επωμίζονται οι φορολογούμενοι.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Κίνα δαπανά κάθε χρόνο περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τα προϊόντα καπνού. Για την Ινδία το κόστος ανέρχεται σε 766 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Βραζιλία και η Γερμανία δαπανούν 200 εκατομμύρια δολάρια η κάθε μία.
Για τον Κρεχ, είναι σημαντικό «η βιομηχανία να πληρώνει πραγματικά για τις ζημιές που προκαλεί».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γνωστός σκεπτικιστής της δράσης για το περιβάλλον
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.