- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μωβ μέδουσες: Σε ποιες περιοχές στην Ελλάδα έχουν εμφανιστεί (χάρτης)
Τι προκαλεί το τσίμπημα - Τι πρέπει να προσέχουμε
Μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες. Ο χάρτης με τις περιοχές στην Ελλάδα που έχουν εμφανιστεί. Τι προκαλεί το τσίμπημα. Χρήσιμες συμβουλές.
Mωβ μέδουσες έχουν αρχίσει να γεμίζουν το Ιόνιο Πέλαγος, προκαλώντας μεγάλο προβληματισμό. Καταστηματάρχες και ξενοδόχοι σε παράκτιες περιοχές που «βρέχονται» από το Ιόνιο δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στον Τουρισμό, εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο τους για επανάληψη του «δύσκολου» καλοκαιριού του 2018, όταν υπήρχε και πάλι έξαρση του φαινομένου.
Οι μωβ μέδουσες κάνουν την εμφάνισή τους, την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να μπει και επίσημα το καλοκαίρι, σε μια χρονιά που οι προσδοκίες για τον Τουρισμό είναι πολύ μεγάλες.
Διεθνή ΜΜΕ και ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν σταματούν τα αφιερώματα σε ελληνικά νησιά και περιοχές στην ηπειρωτική χώρα, καλώντας τους τουρίστες να επιλέξουν Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι για τις διακοπές τους.
Μώβ μέδουσα σε Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Αμβρακικό Κόλπο - O διαδραστικός χάρτης
Ειδικοι επισημαίνουν ότι βρίσκεται σε έξαρση το φαινόμενο με τις μώβ μέδουσες όχι μόνο στο Ιόνιο αλλά και σε άλλες θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, από τις κινήσεις των μεδουσών που έχουν καταγραφεί από τον χειμώνα φαίνεται πως υπάρχει εξάπλωση των μωβ μεδουσών στο Ιόνιο.
Ήδη, έχουν αρχίσει να γίνονται έντονες αναφορές για μωβ μέδουσες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα:
- Ζακύνθος,
- Κεφαλλονιά,
- Παξοί,
- Αντίπαξοι
- Αμβρακικός Κόλπος
- Κέρκυρα.
Πατώντας ΕΔΩ, είναι διαθέσιμος ο διαδραστικός χάρτης με τις περιοχές στην Ελλάδα που εμφανίζονται τα διάφορα είδη μέδουσας, ανάμεσα στα οποία είναι και οι μωβ μέδουσες.
Μωβ μέδουσες στην Ελλάδα - Θα μείνουν όλο το καλοκαίρι
Μιλώντας για τις μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρόσος Κουτσούμπας, ξεκαθάρισε ότι θα μείνουν για όλο το καλοκαίρι, «γιατί οι οργανισμοί αυτοί είναι πελαγικοί και μεταφέρονται μέσω των ρευμάτων».
Μάλιστα, ο καθηγητής Ωκεανογραφίας έδωσε έμφαση στην κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας ότι «ευνοεί δυστυχώς τις πληθυσμιακές εξάρσεις τέτοιων οργανισμών».
Μωβ μέδουσες - Τι είναι - Τα χαρακτηριστικά τους
Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού στις μωβ μέδουσες. Η μωβ μέδουσα είναι πελαγικό είδος και ζει σε τροπικά νερά.
- Εντοπίζεται σε βάθη από 0 μέχρι 1.600 μέτρα.
- Μέγιστο μήκος τα 10 εκατοστά σε διάμετρο.
- Το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 μέτρα.
- Τρέφεται κυρίως με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών.
Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η δερματοχελώνα, η καρέτα καρέτα, ο τόνος, ο ξιφίας και το φεγγαρόψαρο. Όταν είναι νεαρή, το χρώμα της είναι πορτοκαλο-καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.
Μωβ μέδουσα τσίμπημα - Τι προκαλεί - Πότε πρέπει να πάμε νοσοκομείο
Το τσίμπημα από τη μωβ μέδουσα προκαλεί πόνο και ερεθισμό στο δέρμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, τα συμπτώματα μετά από επαφή - κέντρισμα από τη μέδουσα, μπορεί να είναι τα ακόλουθα:
- Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματός σας το αποτύπωμα της μέδουσας που σας κέντρισε.
- Ναυτία
- Πτώση πίεσης
- Ταχυκαρδία
- Κεφαλαλγία
- Εμετός
- Διάρροια
- Σπασμός των βρόγχων
- Δύσπνοια.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα - εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας - συνείδησης, έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Τσίμπημα από μωβ μέδουσες - Οι πρώτες βοήθειες
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου από το τσίμπημα της μωβ μέδουσας. Ειδικότερα, προτείνεται:
- Τζελ με αμμωνία
- Θαλασσινό νερό μαζί με μαγειρική σόδα
- Τοπική εφαρμογή με πάγο.
Σε περίπτωση, πάντως, που τα συμπτώματα μετά το τσίμπημα από μωβ μέδουσες είναι πιο έντονα ή επιμένουν, τότε είναι σημαντικό να ζητηθεί βοήθεια σε κοντινό φαρμακείο ή Κέντρο Υγείας.
Μωβ μέδουσες - Γιατί δεν τις βγάζουμε έξω στην παραλία - Χρήσιμες συμβουλές
- Οι πολίτες καλούνται να κοιτάζουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε κάποια παραλία. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με την φορά της παραλία (π.χ. αν η παραλία έχει θέα προς τον Νότο, τότε για να μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν μέδουσες πρέπει οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον Βορρά, ώστε τον κυματισμό που δημιουργεί να διώχνει τις μωβ μέδουσες μακριά από τις παραλίες).
- Αν σε μια παραλία έχει πλαγκτόν, συνιστάται να αποφεύγουν οι πολίτες να κολυμπάνε, διότι οι μωβ μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν.
- Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία, τότε συνιστάται οι πολίτες να μην ρισκάρουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που μπορούν να προμηθευτούν από οποιοδήποτε φαρμακείο.
- Για κανέναν λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να βγάζουν τις μωβ μέδουσες έξω για να τις θάψουν στην άμμο, λόγω του ότι μεταφέρεται το πρόβλημα έξω με πιθανότητα κάποιος να πατήσει έστω και τυχαία κάποια νηματοκύστη, αλλά και γιατί σε τέτοιες μεγάλες εξάρσεις όσες και να δουν οι πολίτες και να βγάλουν υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέσα στην θάλασσα.
Οι μωβ μέδουσες και η έξαρση στις ελληνικές θάλασσες έχει γίνει θέμα συζήτησης και στα social media, καθώς ολοένα και περισσότεροι ετοιμάζονται για τα πρώτα μπάνια του καλοκαιριού και προγραμματίζουν τις διακοπές τους.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.