Περιβαλλον

Κλιματική κρίση: Χρειαζόμαστε ριζοσπαστικούς μετασχηματισμούς

Τι ακούσαμε στην κοπή πίτας των «Πρασίνων»

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλακάτ για την κλιματική κρίση και την κλιματική αλλαγή
© Markus Spiske / Pexels

Πράσινοι: Η κοπή πίτας και οι συζητήσεις για την κλιματική κρίση, την πανδημία και την αντιμετώπισή τους.

Ένα από τα συνθήματα που ακούγονται πολύ έντονα στις διαδηλώσεις των παιδιών σε ολόκληρο το κόσμο είναι «System change, not climate change», που σημαίνει αλλάξτε το σύστημα όχι το κλίμα. Τα παιδιά έχουν δίκιο και η πανδημία μάς το έδειξε με το σκληρότερο τρόπο. Αν τα συστήματά μας δεν μπορούν να ανακάμψουν από έναν ιό, πώς θα το κάνουν με την κλιματική αλλαγή; Πώς θα αποκαταστήσουν τον Αμαζόνιο, τον πνεύμονα του πλανήτη που αποψιλώνεται; Πώς θα αποκαταστήσουν τα φυσικά οικοσυστήματα που χάνονται; Πώς θα αποτρέψουν τα εκατομμύρια νεκρών από τα ακραία φυσικά φαινόμενα;

Άλλωστε και η έκτη έκθεση της Διακρατικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι που πέρασε, έκανε πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι, για να καταφέρουμε να γλιτώσουμε τα χειρότερα, χρειαζόμαστε βαθιές συστημικές αλλαγές. Αυτό σημαίνει αλλαγή στις πολιτικές.

«Φαίνεται πως δεν τους ενδιαφέρει η κλιματική κρίση. Σε διεθνές επίπεδο κυριαρχεί επί δυο χρόνια η πανδημία, που για μας συνδέεται με την ανατροπή των ισορροπιών στα οικοσυστήματα. Ακόμη κι αν ξεφύγουμε απ’ αυτή την πανδημία, οι ιοί θα συνεχίσουν να μας ταλαιπωρούν καθώς κάθε λίγα χρόνια εμφανίζονται νέοι. Μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο αλλάζοντας τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση» θα πει ο Κώστας Λουκέρης, από τα παλαιότερα στελέχη των «Πρασίνων», κατά τη διάρκεια της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος, στην οδό Αθηνάς 57 στο εμβληματικό κτίριο ΟΛΥΜΠΙΑΣ.

Η πανδημία απασχόλησε αρκετά τη συνδιάσκεψη των «Πρασίνων», και πώς θα ήταν δυνατόν να μην το κάνει άλλωστε, αφού ο κόσμος μας ανατράπηκε εντελώς. Εκτός από τον τρομερό φόρο που πληρώσαμε στην ανθρώπινη ζωή, η πανδημία είχε ισχυρές επιπτώσεις και στον περιορισμό των ελευθεριών μας. Περιορισμοί στην κίνηση, στην εργασία, στις σπουδές, ακόμη και στο δικαίωμά μας να είμαστε με τους αγαπημένους μας στο τέλος της ζωής τους. Ο Θάνος Γιαννούδης, το νεότερο ιδρυτικό μέλος των «Πρασίνων», όπως και χιλιάδες άλλοι νέοι αλλά και σκεπτόμενοι άνθρωποι, θεωρεί ότι «η πανδημία έγινε ένα βολικό άλλοθι για την κυβέρνηση να περάσει αντιλαϊκούς νόμους» [...]«Αντί να ενισχύσει σημαντικά την πρωτοβάθμια υγεία, με προσλήψεις, ειδική εκπαίδευση, ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων, επένδυσε στη παντελώς αναίτια, απαράδεκτη για τις ατομικές ελευθερίες και εντέλει ελάχιστα αποδοτική λογική των καθολικών lockdown, με ιατρικά αστήριχτους χρονικούς περιορισμούς απαγόρευσης κυκλοφορίας, πολιτική που αφενός δεν έκανε την επιδημία να κοπάσει και αφετέρου διέλυσε τον κοινωνικό ιστό και την ψυχική υγεία των πολιτών» θα πει ο Θάνος Γιαννούδης και προσθέτει: «Αντί να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, να προστατεύσει τις ευπαθείς ομάδες, που αποδεδειγμένα πλήττονται περισσότερο, επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, θέσπισε χρηματικό πρόστιμο και προχώρησε σε σειρά απαγορεύσεων προς τους πολίτες που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, αντιμετωπίζοντας τους ως υπηκόους β’ κατηγορίας, την στιγμή μάλιστα που οι νέες μεταλλάξεις έχουν καταστήσει αυτή τη διάκριση και ιατρικά αστήριχτη, με αποτέλεσμα να διχάσει τους πολίτες και να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες και την εκατέρωθεν οργή». 

Από τη θεωρία στην πράξη

Η εποχή αυτή μας καλεί να κάνουμε βαθιές, θεμελιώδεις αλλαγές. Μετασχηματισμούς τόσο ριζοσπαστικούς που δεν έχουμε επιχειρήσει ποτέ στο παρελθόν. Αυτή τη συλλογιστική της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής καινοτομίας που χρειάζεται η εποχή μας, ανέπτυξε το μέλος των «Πρασίνων», Ιωάννης Μάστορης. «Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια χρονική συγκυρία που η οικολογία δεν είναι επιλογή αλλά επιτακτική ανάγκη. Είναι η στιγμή που οι θεωρίες και οι απόψεις μας πρέπει να γίνουν πράξη. Η οικολογία δεν είναι μόνο η ανακύκλωση, οι βιολογικές τροφές και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Είναι ένας τρόπος ζωής, είναι μια συνολική θέαση της πραγματικότητας. Το πιο ολοκληρωμένο "οικολογικό σύστημα" αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται μέσα στις οικοκοινότητες ή στα οικοχωριά. Αυτά μπορούν να είναι και κέντρα που θα μεταλαμπαδεύσουν την ιδέα της οικολογίας στον υπόλοιπο κόσμο, όχι σαν κάτι που θα επιβληθεί αλλά σαν μια ελπιδοφόρα πρακτική για το μέλλον της ανθρωπότητας».

Σε αυτό το πνεύμα και με την παρουσία των παλιών ιστορικών στελεχών να μεταδίδουν την εμπειρία και τις αξίες του οικολογικού χώρου στους νεότερους, το κόμμα των «Πρασίνων» έκοψε τη πρωτοχρονιάτικη πίτα στα γραφεία του κόμματος που και αυτά σηματοδοτούν τη συνεργασία και την αλληλεγγύη των ανθρώπων αλλά και τη διατήρηση∙ τη διατήρηση ενός ιστορικού κτιρίου και μέσω αυτού τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της πόλης μας και της χώρας μας.

Κοπή πίτας των «Πρασίνων»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.