Περιβαλλον

Τέλος στην αιχμαλωσία των δελφινιών

Το «χαμόγελό» τους πολύ συχνά μας παραπλανά

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
73094-147016.jpg

Το χαμόγελο των δελφινιών πολύ συχνά μας παραπλανά, δημιουργώντας μας την εντύπωση ότι είναι πάντα ευτυχισμένα. Όμως όπως και ο άνθρωπος έτσι και τα δελφίνια έχουν πολύ ισχυρά συναισθήματα και δεν είναι καθόλου ευτυχισμένα όταν είναι αιχμάλωτα στα δελφινάρια. Το γεγονός ότι σε συνθήκες αιχμαλωσίας δεν μπορούν να αναπαραχθούν το επιβεβαιώνει. Τα πανέμορφα και πανέξυπνα θηλαστικά είναι κοινωνικά, δημιουργούν οικογένειες και υποφέρουν όπως ακριβώς υποφέρουμε και εμείς με το θάνατο ή την εξαφάνιση ενός μέλους της οικογένειας τους.

Στην Αρχαία Ελλάδα τα δελφίνια θεωρούνταν πλάσματα ισότιμα με τους ανθρώπους και οι συνέπειες που είχε κάποιος αν κακοποιούσε ένα δελφίνι ήταν ίδιες με εκείνες που θα είχε αν κακοποιούσε έναν άνθρωπο. Το πόσο άρρηκτα ήταν συνδεδεμένα με την αρχαία ελληνική κουλτούρα αποτυπώνεται στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης όπου δελφίνια απεικονίζονται να κολυμπούν ανάμεσα σε πλοία κατά τη διάρκεια μιας ναυτικής γιορτής, συμμετέχοντας στη γιορτή ισότιμα με τους ανθρώπους.

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα που όλα υπολογίζονται με βάση το κέρδος, η κουλτούρα αυτή έχει χαθεί, αναδεικνύοντας μια άλλη μεγάλη παράμετρο της κρίσης που περνάμε. Την έλλειψη πολιτισμού. Οι ψαράδες τα σκοτώνουν για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ψαριά, ενώ άλλοι κερδοσκοπούν από την αιχμαλωσία τους.

Χρειάστηκε να έρθει στην Ελλάδα ο Ρικ Ο’Μπάρι ο γνωστός από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “The Cove” για να πειστεί η ελληνική πολιτεία ότι πρέπει να απαγορεύσει την αιχμαλωσία των δελφινιών ακολουθώντας το παράδειγμα των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών κρατών και όχι μόνο. Ο Ρικ Ο’ Μπάρι υπήρξε εκπαιδευτής θαλάσσιων θηλαστικών και γνωρίζει από πρώτο χέρι τη σωματική και ψυχοδιανοητική κακοποίηση που υφίστανται τα δελφίνια στην αιχμαλωσία αλλά και την έλλειψη κάθε εκπαιδευτικής αξίας των παραστάσεων που πραγματοποιούνται στα δελφινάρια. Θέλοντας να επανορθώσει για ότι έχει κάνει αλλά και να γνωστοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την κακοποίηση που υφίστανται τα δελφίνια κατά την αιχμαλωσία τους, έχει δημιουργήσει το Dolphin Project ένα παγκοσμίου βεληνεκούς πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος επισκέφτηκε πρόσφατα την Ελλάδα και σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών συνάντησε τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη όπου του εξέθεσε το πρόβλημα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών είναι σύμφωνη με τις τελευταίες επιστημονικές απόψεις που επισημαίνουν την ιδιαιτερότητα αυτών των θαλάσσιων θηλαστικών και εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις του σύγχρονου πολιτισμένου κόσμου για την ηθική μεταχείριση των ζώων και την ορθή περιβαλλοντική εκπαίδευση». Ανταποκρινόμενος ο Υπουργός ΠΕΚΑ εξέφρασε το ενδιαφέρον και την πρόθεση του να εξετάσει σύντομα τη θεσμοθέτηση απαγόρευσης της αιχμαλωσίας δελφινιών και λοιπών κητωδών στη χώρα μας ακολουθώντας το παράδειγμα της Ευρώπης.

Η είδηση της υπόσχεσης του κ. Μανιάτη έγινε δεκτή με ενθουσιασμό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκόσμια αποσπώντας θετικά σχόλια και ευχαριστίες ενώ έχει αναρτηθεί στη σελίδα του βραβευμένου με όσκαρ ντοκιμαντέρ THE COVE. Ας ελπίσουμε να μη μείνουμε στις εξαγγελίες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.