Έρευνα: Το 35% των εκπομπών ρύπων οφείλεται στη ζωική παραγωγή
Μόνο του το μοσχαρίσιο κρέας ευθύνεται για περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών από την παραγωγή τροφίμων
![62224-137655.jpg 62224-137655.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/62224-137655.jpg)
![red-meat-1348486_1920.jpg red-meat-1348486_1920.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2021/09/13/red-meat-1348486_1920.jpg)
Η παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» υποστηρίζει μια διεθνής επιστημονική μελέτη.
Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για ένα σημαντικό μέρος -πάνω από το ένα τρίτο (35%)- των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» που κάθε χρόνο επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη.
Τη δημοσίευση των ερευνητών από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη (Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία), του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο περιοδικό «Nature Food» επικαλείται η ιστοσελίδα του βρετανικού Guardian. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο μοντέλο για τη συσχέτιση των τριών κυριότερων «αερίων του θερμοκηπίου» (διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και οξειδίου του αζώτου) με τα διάφορα τρόφιμα προς ανθρώπινη κατανάλωση. Συνολικά ελήφθησαν υπόψη 16 ζωικά προϊόντα και 171 προϊόντα γεωργικών καλλιεργειών από 200 χώρες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, σχεδόν το διπλάσιο μέρος (57%) αντιστοιχεί στην παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης σε σχέση με την παραγωγή τροφίμων από φυτά (29%), ενώ το υπόλοιπο 14% αφορά άλλες δραστηριότητες όπως την παραγωγή βαμβακιού και καουτσούκ. Ιδιαίτερα η παραγωγή κρέατος διεθνώς ευθύνεται για έως 28 φορές περισσότερες εκπομπές αερίων σε σχέση με τα γεωργικά προϊόντα.
Οι εκπομπές αερίων από την παραγωγή τροφίμων περιλαμβάνουν όλο το φάσμα, από τις ζωοτροφές, τη χρήση μηχανών και λιπασμάτων στη γεωργία έως τη μεταποίηση τροφίμων, τις μεταφορές των προϊόντων στους καταναλωτές και το διεθνές εμπόριο. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η διατροφή με ζωικά προϊόντα είναι πιο επιβαρυντική για την κλιματική αλλαγή από ό,τι εκείνη με προϊόντα φυτικής/αγροτικής/ δασικής προέλευσης.
Η γεωργία και οι αλλαγές χρήσης γης αντιπροσωπεύουν το 38% και το 29%, αντίστοιχα, των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου», ενώ το ρύζι και το μοσχαρίσιο κρέας είναι τα σημαντικότερα ζωικά και φυτικά τρόφιμα που συμβάλλουν περισσότερο σε εκπομπές αερίων (12% και 25% αντίστοιχα). Οι περιοχές με τις συνολικές μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων της κλιματικής αλλαγής, που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων, είναι η Νότια και ΝΑ Ασία, ενώ ακολουθεί η Νότια Αμερική (η οποία όμως έχει τα πρωτεία στις εκπομπές από τροφές ζωικής προέλευσης).
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν περίμεναν και οι ίδιοι η παραγωγή τροφίμων, ιδίως ζωικής προέλευσης, να συμβάλει τόσο πολύ στην κλιματική αλλαγή. Μόνο του το μοσχαρίσιο κρέας ευθύνεται για περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών από την παραγωγή τροφίμων. Η κτηνοτροφία απαιτεί μεγάλες εκτάσεις για τα ίδια τα ζώα και για την καλλιέργεια ζωοτροφών, ενώ συχνά συνεπάγεται αποψίλωση δασών.
Η μελέτη εκτιμά ότι μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη Γη γίνεται για τη διατροφή των ζώων παρά των ανθρώπων. Επιπλέον, τα μεγάλα ζώα παράγουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου, ενός ισχυρού «αερίου του θερμοκηπίου». Για να παραχθεί ένα κιλό σιταριού, εκπέμπονται 2,5 κιλά αερίων του θερμοκηπίου, ενώ στην παραγωγή ενός κιλού κρέατος αντιστοιχούν 70 κιλά εκπομπών, κάτι που εφεξής πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Επιστημονικής Εβδομάδας που διοργάνωσε το MedINA και οι ανησυχίες
«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»
O πληθυσμός τους υπολογίζεται σε 400 μέλη
Ο Ασπροπάρης είναι το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα
Τι αλλάζει στις οικονομικές συναλλαγές και την πλοήγηση μέσω GPS
Πώς τα χρώματα «αναγνώρισης» βοηθούν στον να βρουν ταίρι και ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης
Δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης εάν δεν λύσουμε το πρόβλημα των πλαστικών
Καμπάνια ξεκίνησε η ΕΥΔΑΠ
Ο ρόλος της Κλιματικής Κρίσης και του υπερτουρισμού στη μείωση των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας
Δράσεις ζητά η οργάνωση με την κλιματική αλλαγή να αναπτύσσεται
Η κλιματική αλλαγή δείχνει το «σκληρό» της πρόσωπο
Τα στοιχεία από την Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2024
Είναι ο «ο 12ος συνεχόμενος μήνας που ξεπεράστηκε κατά 1,5° Κελσίου ο μέσος όρος της προβιομηχανικής εποχής»
Πόσο αυξήθηκε η θερμοκρασία της Αθήνας τα τελευταία χρόνια; Ποιες είναι οι πιο θερμές περιοχές της πόλης; Πώς θα αντιμετωπιστεί ο καύσωνας;
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν τους υγροτόπους ως «χέρσες περιοχές που είναι στη διάθεσή μας για να τους μετατρέψουμε σε «χρήσιμη» γη.
Οι κάτοικοι της Τήλου δεσμεύτηκαν να εξοικονομήσουν για τον τόπο τους 1.500.000 λίτρα νερού σε ένα έτος.
Επιτυχημένη επιχείρηση χάρη στην κινητοποίηση φορέων και της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ
Το παράδειγμα της Πορτογαλίας
Η δυνατότητα επίτευξης μιας συμφωνίας στο χρηματοδοτικό σκέλος φαντάζει και πάλι εξαιρετικά δύσκολη
Οι τουρίστες κάνουν στροφή προς τον βορρά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.