Περιβαλλον

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 2,2 χρόνια

Τι έδειξε νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέα μελέτη: H ρύπανση της ατμόσφαιρας μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής σε δισεκατομμύρια ανθρώπους κατά 2,2 χρόνια.

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Πανεπιστήμιο του Σικάγο αποδεικνύει πως η ρύπανση της ατμόσφαιρας μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής σε δισεκατομμύρια ανθρώπους κατά έξι χρόνια τουλάχιστον. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, το εν λόγω φαινόμενο φέρεται να είναι υπεύθυνο για περισσότερους θανάτους από το κάπνισμα, τα τροχαία ή ακόμα και το Aids.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η Guardian, οι ερευνητές απέδειξαν πως η καύση άνθρακα προκαλεί τεράστια προβλήματα στην ατμόσφαιρα με τις μεγαλύτερες «ζημιές» να συμβαίνουν στην Ινδία όπου οι πολίτες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής τους κατά έξι χρόνια. Σοβαρά πληττόμενη από το φαινόμενο είναι και η Κίνα όπου η βεβαρημένη ατμόσφαιρα μειώνει το προσδόκιμο ζωής τους κατά 2,6 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως στην περίπτωση της ασιατικής χώρας, α τελευταία επτά χρόνια έχουν μειωθεί κατά 29% οι εκπεμπόμενοι ρύποι.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μεγαλύτερη εξωτερική απειλή στην ανθρώπινη υγεία, κάτι που δεν αναγνωρίζεται ευρέως ή με τη δύναμη και τη ζέση που θα περίμενε κανείς» εξηγεί ο καθηγητής Μάικλ Γκρινστόουν, ένας από τους ερευνητές που βρίσκονται πίσω από την έρευνα.

Μάλιστα, ο Γκρίνστοουν και η ομάδα του έχουν δημιουργήσει ένα ειδικό σύστημα μέτρησης των επιπέδων ρύπανσης της ατμόσφαιρας καθώς και «υπολογισμού» των επιπτώσεων στο προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων ανά περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανά τον κόσμο ένας μέσος πολίτης μπορεί να χάσει ως και 2,2 χρόνια από τη ζωή του αναλογικά με τα επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας που επικρατούν τη δεδομένη περίοδο. Όπως εκτιμά η ομάδα του Γκρίνστοουν, αυτό μεταφράζεται σε 17 δισεκατομμύρια χρόνια ζωής χαμένα.

«Δεν το αφήνουμε απλώς να συμβαίνει, στην πραγματικότητα το προκαλούμε. Το πιο συγκλονιστικό είναι πως υπάρχουν μεγάλες χώρες όπου, πρακτικά, ο συνδυασμός κυβερνητικών και κοινωνικών κανόνων επιτρέπει τους ανθρώπους να ζουν δραματικά μικρότερες και νοσηρότερες ζωές», κατέληξε ο Γκρίνστοουν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ