Περιβαλλον

Το ραδιενεργό νερό από τη Φουκουσίμα θα καταλήξει στον ωκεανό

1,27 εκατ. τόνοι από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο - Αντιδρούν γεωργοί και ψαράδες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φουκουσίμα: Δεξαμένες με ραδιενεργό νερό στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi
Φουκουσίμα: Δεξαμένες με ραδιενεργό νερό στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi © EPA

Στη Φουκουσίμα το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο, θα καταλήξει στη θάλασσα μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας.

Ανακοινώθηκε επίσημα ότι θα καταλήξει στη θάλασσα το μολυσμένο νερό από τη Φουκουσίμα. Η Tepco, η διαχειρίστρια εταιρεία του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Daiichi, γνωστοποίησε ότι το μολυσμένο νερό θα απορριφθεί στον ωκεανό μέσα από μια υποθαλάσσια σήραγγα.

Στις 11 Μαρτίου 2011, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ακολούθησε τεράστιο τσουνάμι στην Ιαπωνία που «σάρωσε» το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Τις επόμενες ημέρες σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις στη Φουκουσίμα, σε αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στην Ιαπωνία είχε αποφασίσει τον περασμένο Απρίλιο να απορρίψει στη θάλασσα το μολυσμένο νερό, που προέρχεται από βροχοπτώσεις, υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες ή απαραίτητες εγχύσεις για την ψύξη της «καρδιάς» των πυρηνικών αντιδραστήρων που υπέστησαν τήξη μετά το τεράστιο τσουνάμι. Η διαδικασία θα ξεκινήσει το 2023.

Στις χιλιάδες δεξαμενές που βρίσκονται διάσπαρτες στις εγκαταστάσεις του Fukushima Daiichi, υπάρχουν αποθηκευμένοι σχεδόν 1,27 εκατ. τόνοι μολυσμένο νερό. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι το νερό θα έχει υποστεί πρώτα την κατάλληλη επεξεργασία, ώστε οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες.

Fukushima Explosion

Με σήραγγα στη θάλασσα το μολυσμένο νερό από τη Φουκουσίμα

Το νερό που θα απορριφθεί στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, έχει «φιλτραριστεί» επανειλημμένα για να αποβάλει τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες του (ραδιονουκλεΐδια) αλλά όχι το τρίτιο, το οποίο δεν μπορεί να απορριφθεί με τις υφιστάμενες τεχνικές.

Τη λύση αυτή αμφισβητούν, πάντως, οι ψαράδες και οι γεωργοί της Φουκουσίμα, που φοβούνται ότι έτσι θα πληγεί ακόμη περισσότερο η εικόνα των προϊόντων τους στους καταναλωτές.

Το νερό θα μεταφερθεί μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού διαμέτρου 2,5 μ. που θα προχωρήσει σχεδόν ένα χιλιόμετρο μέσα στον ωκεανό, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 η Tepco, διευκρινίζοντας ότι η κατασκευή αυτή αναμένεται να ξεκινήσει  μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

Η χρήση ενός τέτοιου μηχανισμού αναμένεται να αποτρέψει το νερό να επιστρέψει προς την ακτή, εκτίμησε ο Ακίρα Όνο, διευθυντής της θυγατρικής της Tepco, αρμόδιας για την «αποξήλωση του πυρηνικού σταθμού».

Tsunami in Kesennuma city, ascending the Okawa river

Έτοιμη να καταβάλει αποζημιώσεις η Tepco για το μολυσμένο νερό στη Φουκουσίμα

Σε ανακοίνωσή της η Tepco δηλώνει έτοιμη να καταβάλει αποζημιώσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, που προκαλεί η ρίψη του μολυσμένου νερού στη Φουκουσίμα.

Η διαχειρίστρια εταιρία τονίζει επίσης ότι παραμένει ανοικτή σε επιθεωρήσεις από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η οποία τον περασμένο Απρίλιο χαιρέτισε την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να απορρίψει το νερό στη θάλασσα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από το 2020, εμπειρογνώμονες εντεταλμένοι από την ιαπωνική κυβέρνηση είχαν συστήσει αυτήν τη λύση -πρακτική που ήδη υπάρχει τόσο στην Ιαπωνία όσο στο εξωτερικό για εν λειτουργία πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Japan Tsunami 2011

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.