- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Χρήστος Ζερεφός: Δεν έχουμε δει ακόμα μεγάλες πυρκαγιές
Εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή
Δεν έχουμε δει ακόμα μεγάλες πυρκαγιές, προειδοποίησε ο Χρήστος Ζερεφός, ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών και Εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή.
«Θα δούμε μεγαλύτερες πυρκαγιές αν φυσάνε κανονικά οι ετήσιοι άνεμοι οι οποίοι ευτυχώς δε θα φυσήξουν τόσο και θα έχουμε ένα μικρό διάλειμμα το Σαββατοκύριακο… Μετά θα έρθει ο τρίτος καύσωνας φέτος» υπογράμμισε ο καθηγητής και Εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή μέσω του ΣΚΑΪ, και πρόσθεσε:
«Υπάρχουν εκατοντάδες τόνοι αποξηραμένα ξύλα “μπουρλότο” που έχει η χώρα μας. Δεν θα το δείτε αυτό σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες λυπάμαι που το λέω. Χρειάζονται πρόστιμα, χρειάζεται έννομη τάξη».
«Είναι κάτι κοντινό μια “νέα Βαρυμπόμπη” με τις υψηλές θερμοκρασίες, το δάσος χρειάζεται επιμελή εργασία, δείτε τι συμβαίνει στην Ελβετία πώς κλαδεύουν τα δέντρα…» σημείωσε.
Αναπνέουμε σωματίδια 10 με 15 φορές υψηλότερα απ’ όσα επιτρέπει ο ΠΟΥ
Ο κ. Ζερεφός προειδοποίησε ότι «όλοι στο Λεκανοπέδιο αναπνέουμε με τη φωτιά αιωρούμενα σωματίδια 10 με 15 φορές υψηλότερα απ’ όσα επιτρέπει ο ΠΟΥ. Ειδικά όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να καλύπτουν παράθυρα και πόρτες με πετσέτες».
«Είναι πρωτοφανής η κατάσταση που ζούμε. Όταν θέλετε να ανάψετε τη φωτιά για το μπάρμπεκιου ή το τζάκι φυσάμε λίγο, αλλά όχι πολύ δυνατά, για να ανάψουν τα καυσόξυλα τα οποία καυσόξυλα ήταν έτοιμα (στη Βαρυμπόμπη)… Η μάζα που υπήρχε ήταν έτοιμη να αναφλεγεί με το μικρότερο σπινθήρα δεν χρειαζόταν άνεμος» εξήγησε ο καθηγητής.
«Τώρα αν υπήρχε και άνεμος, μελτέμι 6, 7, 8 Μποφόρ όπως τα έχουμε συνηθίσει στο Αιγαίο, μπορούν να διαδώσουν πυρκαγιά σε μεγάλη απόσταση και με μεγάλη ταχύτητα 7 Μποφόρ στην Αττική είναι 6… Το 2007 κάηκε η χώρα, είχαμε θύματα στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια στη Αττική η μετεωρολογική κατάσταση και η κλιματική αστάθεια του 2007 και του 1987 είναι ίδια με φέτος».
Δεν υπήρχαν τέτοιοι καύσωνες πριν το 1987
Ο καθηγητής σημείωσε ότι πριν το 1987 δεν υπήρχαν τέτοιοι καύσωνες, και δεν πρόκειται μόνο για το φαινόμενο της αστικοποίησης, ειδάλλως θα αφορούσε μόνο την Αθήνα.
«Θα μάθουμε να ζούμε δυστυχώς με ακραία φαινόμενα. Το μέγεθος της πυρκαγιάς είναι συνάρτηση και άνεμου και καύσιμης ύλης, υπάρχει αδιαφορία για τα κλαδιά. Είναι έτοιμα όλα να καούν. Σα να προσκαλούμε τον οποιοδήποτε αμελή εμπρηστή, ο οποίος θα πάει για κακούργημα με τον νέο Ποινικό Κώδικα. Όποιος πετάξει τσιγάρο, είναι εγκληματίας εκ προμελέτης θέλει να κάψει κόσμο. Θέλει να γίνει Νέρων… Ο Νερών ήταν εκ προμελέτης εμπρηστής».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Εύκολη και προσιτή ενέργεια σε δημόσια σημεία φόρτισης και στο σπίτι
Η επιτυχία δεν θα έρθει γρήγορα ούτε θα είναι συνολική, επομένως τα εναλλακτικά καύσιμα, ο εξηλεκτρισμός και η δέσμευση άνθρακα είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της από-ανθρακοποίησης.
Με όραμα την πρόοδο και την κοινωνική ευημερία
Ο συνδυασμός αντοχής και χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος που οικοδομεί περιβαλλοντικές σχέσεις εμπιστοσύνης
Θες να αποκτήσεις έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις;
Τα ψηφιακά εργαλεία που υπόσχονται ένα πράσινο μέλλον
Οι επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν τη σημασία της βιωσιμότητας μπορούν να επιτύχουν σε όλα τα επίπεδα—οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά
Αποχαιρετάμε τα πλαστικά και υποδεχόμαστε την οικολογική ισορροπία
Δυναμική συνεισφορά του ομίλου σε περιβάλλον, κοινωνία κι εθνική οικονομία
Υποδειγματική στάση εταιρικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον
Οι Παγκόσμιες Ημέρες είναι μια αφορμή να θυμόμαστε ό, τι αξίζει την φροντίδα μας
Στο πρώτο Πανελλαδικό Συνέδριο που οργάνωσε η ΔΕΣΜΗ είδαμε δράσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την πράσινη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας
Τι δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Climate Change
Υπάρχουν τρόποι για να σταματήσει η καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ
«Η στάθμη του νερού είναι η χαμηλότερη των τελευταίων ετών»
Το «πράσινο» στις πόλεις μπορεί να είναι σωτήριο ενώ τα ρεκόρ ζέστης καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.