- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Χρήστος Ζερεφός: Δεν έχουμε δει ακόμα μεγάλες πυρκαγιές
Εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή
Δεν έχουμε δει ακόμα μεγάλες πυρκαγιές, προειδοποίησε ο Χρήστος Ζερεφός, ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών και Εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή.
«Θα δούμε μεγαλύτερες πυρκαγιές αν φυσάνε κανονικά οι ετήσιοι άνεμοι οι οποίοι ευτυχώς δε θα φυσήξουν τόσο και θα έχουμε ένα μικρό διάλειμμα το Σαββατοκύριακο… Μετά θα έρθει ο τρίτος καύσωνας φέτος» υπογράμμισε ο καθηγητής και Εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή μέσω του ΣΚΑΪ, και πρόσθεσε:
«Υπάρχουν εκατοντάδες τόνοι αποξηραμένα ξύλα “μπουρλότο” που έχει η χώρα μας. Δεν θα το δείτε αυτό σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες λυπάμαι που το λέω. Χρειάζονται πρόστιμα, χρειάζεται έννομη τάξη».
«Είναι κάτι κοντινό μια “νέα Βαρυμπόμπη” με τις υψηλές θερμοκρασίες, το δάσος χρειάζεται επιμελή εργασία, δείτε τι συμβαίνει στην Ελβετία πώς κλαδεύουν τα δέντρα…» σημείωσε.
Αναπνέουμε σωματίδια 10 με 15 φορές υψηλότερα απ’ όσα επιτρέπει ο ΠΟΥ
Ο κ. Ζερεφός προειδοποίησε ότι «όλοι στο Λεκανοπέδιο αναπνέουμε με τη φωτιά αιωρούμενα σωματίδια 10 με 15 φορές υψηλότερα απ’ όσα επιτρέπει ο ΠΟΥ. Ειδικά όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να καλύπτουν παράθυρα και πόρτες με πετσέτες».
«Είναι πρωτοφανής η κατάσταση που ζούμε. Όταν θέλετε να ανάψετε τη φωτιά για το μπάρμπεκιου ή το τζάκι φυσάμε λίγο, αλλά όχι πολύ δυνατά, για να ανάψουν τα καυσόξυλα τα οποία καυσόξυλα ήταν έτοιμα (στη Βαρυμπόμπη)… Η μάζα που υπήρχε ήταν έτοιμη να αναφλεγεί με το μικρότερο σπινθήρα δεν χρειαζόταν άνεμος» εξήγησε ο καθηγητής.
«Τώρα αν υπήρχε και άνεμος, μελτέμι 6, 7, 8 Μποφόρ όπως τα έχουμε συνηθίσει στο Αιγαίο, μπορούν να διαδώσουν πυρκαγιά σε μεγάλη απόσταση και με μεγάλη ταχύτητα 7 Μποφόρ στην Αττική είναι 6… Το 2007 κάηκε η χώρα, είχαμε θύματα στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια στη Αττική η μετεωρολογική κατάσταση και η κλιματική αστάθεια του 2007 και του 1987 είναι ίδια με φέτος».
Δεν υπήρχαν τέτοιοι καύσωνες πριν το 1987
Ο καθηγητής σημείωσε ότι πριν το 1987 δεν υπήρχαν τέτοιοι καύσωνες, και δεν πρόκειται μόνο για το φαινόμενο της αστικοποίησης, ειδάλλως θα αφορούσε μόνο την Αθήνα.
«Θα μάθουμε να ζούμε δυστυχώς με ακραία φαινόμενα. Το μέγεθος της πυρκαγιάς είναι συνάρτηση και άνεμου και καύσιμης ύλης, υπάρχει αδιαφορία για τα κλαδιά. Είναι έτοιμα όλα να καούν. Σα να προσκαλούμε τον οποιοδήποτε αμελή εμπρηστή, ο οποίος θα πάει για κακούργημα με τον νέο Ποινικό Κώδικα. Όποιος πετάξει τσιγάρο, είναι εγκληματίας εκ προμελέτης θέλει να κάψει κόσμο. Θέλει να γίνει Νέρων… Ο Νερών ήταν εκ προμελέτης εμπρηστής».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.