Περιβαλλον

Dragan Ristic

Θα τους δούμε στη φετινή διοργάνωση των «Γιορτών της Γης» 

Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη φετινή διοργάνωση των «Γιορτών της Γης» στη Βλάστη Κοζάνης, ο Dragan Ristic και η μπάντα του KAL θα μας ταξιδέψουν, με ήχους και μελωδίες από παραδοσιακή Gypsy μουσική, στον άγνωστο κόσμο των Ρομά. Ο Dragan γεννημένος στο Βάλιεβο της Σερβίας, Ρομά στη καταγωγή, σπούδασε δραματικές τέχνες στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και δούλεψε ως παραγωγός, ηθοποιός και συνθέτης στο κινηματογράφο και στο θέατρο. Η μουσική της ταινίας Μαύρη Γάτα, Άσπρη Γάτα του Emir Kusturica ανήκει σε εκείνον.

Εκτός όμως από σπουδαίος καλλιτέχνης ο Dragan Ristic είναι ένας από τους ελάχιστους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των Ρομά. Μέσα από τη συγγραφή βιβλίων, από τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά αλλά κυρίως μέσα από τη μουσική του, προσπαθεί να σταματήσει τις διακρίσεις απέναντι στους Ρομά κάνοντας μας κοινωνούς της κουλτούρας τους. Άλλωστε πως μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη αν τα 10 εκατομμύρια Ρομά που ζουν στην Ευρώπη καταδιώκονται ή στην καλύτερη περίπτωση περιθωριοποιούνται. Ο ίδιος στο μανιφέστο του αναφέρει «Αν ήμουν καθηγητής θα έβαζα χιλιάδες χαμηλές βαθμολογίες για την διαγωγή τους σ’ εκείνους τους οποίους οι γονείς τους ποτέ δεν τους δίδαξαν τίποτα αλλά και ποτέ δεν πέρασαν «εξετάσεις» για να γίνουν άνθρωποι». Η A.V μίλησε με τον Dragan και σας τον παρουσιάζει.

Θα θέλατε να συστήσετε τους KAL στο ελληνικό κοινό;

Η μπάντα KAL αποτελείται από σύγχρονους Ρομά από τα περίχωρα του Βελιγραδίου. Η μουσική μας είναι η παραδοσιακή τσιγγάνικη μουσική με επηρεασμούς από Rock and Roll, Ska Ska και Jazz.

Η μουσική και οι τέχνες γενικότερα συνεισφέρουν στην κατανόηση και στο σεβασμό της διαφορετικής κουλτούρας. Στην περίπτωση των Ρομά όμως είναι αρκετό;

Η μουσική μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσουμε την κατανόηση και να δημιουργήσουμε αγάπη και σεβασμό τόσο για τους Ρομά όσο και για τις τέχνες μας και την ιστορία μας. Σίγουρα όμως δεν είναι αρκετό. Είναι ένα όμορφο, μικρό, πρώτο βήμα που πρέπει να συνδυαστεί με την ισότιμη συμμετοχή μας στην κοινωνία. Πρέπει να υπάρξουν ίσες ευκαιρίες ώστε να πάρουμε το ποσοστό που μας αναλογεί στην οικονομική και πολιτική ζωή.

Υπάρχει πολιτική βούληση σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξάλειψη των διακρίσεων απέναντι στους Ρομά;

Δεν νομίζω ότι η ΕΕ μπορεί να εξαλείψει τις διακρίσεις απέναντι στους Ρομά. Αυτό που πιστεύω ότι προσπαθεί να κάνει είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι κάθε είδους διακρίσεις θα τιμωρούνται αλλά το σημαντικότερο η ίδια η κοινωνία θα απομονώνει αυτά τα άτομα.

Σχετικά πρόσφατα Ρομά εκδιώχτηκαν από την Γαλλία και την Ουγγαρία. Πιστεύεις ότι οι Ρομά θα είναι τα πρώτα θύματα της κρίσης στην Ευρώπη;

Πιστεύω ότι οι Ρομά είναι ήδη πρώτοι στην γραμμή των θυμάτων της ευρωπαϊκής κρίσης. Συνήθως οι διακρίσεις και οι αδικίες ξεκινούν με τους φτωχούς και τους πιο αδύναμους. Με τις λιγότερο οργανωμένες κοινωνίες και ομάδες ανθρώπων που δεν αποδέχονται τον κοινότυπο τρόπο ζωής. Οι Ρομά είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτών των κατηγοριών. Το θέμα είναι ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος. Νομίζω είναι το ερώτημα που ο καθένας μας θα πρέπει να θέσει στον εαυτό του.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα στείλεις μέσω της μουσικής σου στους Έλληνες σε μια περίοδο που λόγω των οικονομικών μας προβλημάτων έχουμε νιώσει έντονα τι σημαίνει να πέφτεις θύμα διακρίσεων.

Κρατήστε το ηθικό σας ψηλά και να είστε χαρούμενοι ασχέτως σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρισκόσαστε. Αν μη τι άλλο αυτό είναι κάτι που μπορείς να μάθεις από τους Ρομά.

Στην Ελλάδα ζουν περίπου 150.000 Ρομά. Έχετε καμία επαφή μαζί τους ή με κάποιες οργανώσεις που υποστηρίζουν τα δικαιώματα τους;

Μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία επικοινωνία με Έλληνες Ρομά και αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν το έχω απαντήσει.

Συμμετέχεις στις «Γιορτές της Γης» στην Ελλάδα. Πιστεύεις ότι αν οι άνθρωποι είναι πιο ενήμεροι για το περιβάλλον θα είναι και πιο ευαίσθητοι με τους συνανθρώπους τους αλλά και με τα ζώα;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αν αληθινά νοιάζεσαι για το περιβάλλον τότε ενδιαφέρεσαι και για όλα που αυτά που η φύση περιλαμβάνει. Τα ζώα και όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και σεξουαλικής κατεύθυνσης.


Οι KAL θα εμφανιστούν στις «Γιορτές της Γης» το Σάββατο 12 Ιουλίου. Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την καμπάνια των KAL για τα δικαιώματα των Ρομά.