- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η τελευταία περιοχή πάγου της Αρκτικής έχει αρχίσει να λιώνει
Το λιώσιμο των πάγων είναι αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τελευταία περιοχή πάγου της Αρκτικής δεν είναι ανθεκτική στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Τον περασμένο Αύγουστο, επιστήμονες που βρισκόντουσαν σε μια ετήσια ερευνητική αποστολή, πέρασαν από την θάλασσα Wandel, βόρεια της Γροιλανδίας.
Πρόκειται για μια περιοχή που κάποτε ήταν γεμάτη με συμπαγή θαλάσσιο πάγο, αλλά στο πρόσφατο ταξίδι τους οι ερευνητές συνάντησαν λεπτό και αραιό πάγο. Η κλιματική αλλαγή αραίωσε τον πάγο, ενώ μια ασυνήθιστη αλλαγή στους ανέμους έσπρωξε μεγάλο μέρος του μακριά από τη θάλασσα.
«Υπάρχει μια υποκείμενη συνιστώσα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Axel J. Schweiger, επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και επικεφαλής συγγραφέας μιας εργασίας που περιγράφει την έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Communications Earth & Environment .
Τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη συγκεκριμένη περιοχή που συχνά αναφέρεται ως «τελευταία περιοχή πάγου».
Επειδή το κυκλικό ρεύμα του ωκεανού, το Beaufort Gyre, τείνει να παγιδεύει τον πάγο, τα κλιματικά μοντέλα έχουν προβλέψει ότι η «τελευταία περιοχή πάγου» πιθανότατα θα διατηρηθεί, ενώ οι πάγοι στην υπόλοιπη Αρκτικοί θα λιώσουν το καλοκαίρι. Εάν επαληθεφτούν οι προβλέψεις των επιστημόνων, θα μπορέσουν να βρουν καταφύγιο οι πολικές αρκούδες και τα άλλα άγρια ζώα της Αρκτικής.
Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει ότι η περιοχή μπορεί να είναι λιγότερο ανθεκτική στην αύξηση της θερμοκρασίας και ότι αναμένονται παρόμοιες περίοδοι χαμηλών συγκεντρώσεων στον πάγο.
«Αυτή η περιοχή δεν είναι τόσο σταθερή όσο νομίζαμε», δήλωσε η Luisa von Albedyll, ερευνήτρια δυναμικής πάγου στο Ινστιτούτο Alfred Wegener της Γερμανίας, η οποία επίσης βρισκόταν στην ερευνητική αποστολή.
Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και μοντέλα υπολογιστών που προσομοιώνουν τον θαλάσσιο πάγο, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της επίδρασης στο Wandel το 2020 θα μπορούσε να συνδεθεί με τη φυσική μεταβλητότητα των ανέμων στην περιοχή.
Αυτοί οι άνεμοι φυσούν συνήθως από τα βόρεια και, με τις ακτές της Γροιλανδίας και του Καναδά προς τα νότια, τείνουν να διατηρούν τον πάγο στη θέση του. Τον Αύγουστο του 2020, όμως, μετατοπίστηκαν αφού οι άνεμοι φυσούσαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πάγου να να παρασυρθεί αλλού.
Ενώ ο κόσμος γενικά θερμαίνεται ως συνέπεια των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων παγίδευσης θερμότητας, η Αρκτική θερμαίνεται περίπου δυόμισι φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο, πολύ πιο γρήγορα από άλλες περιοχές.
Πληροφορίες από New York Times
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ