Περιβαλλον

Κατμαντού: Αναχρονιστικές και επικίνδυνες οι χωματερές

Παρά τις συμφωνίες με την ΕΕ για προγράμματα ανακύκλωσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα σκουπίδια, το Νεπάλ αποφάσισε να ανοίξει μια ακόμα χωματερή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατμαντού - Τουρίστες περπατούν δίπλα σε τόνους σκουπιδιών στο Thamel
Κατμαντού - Τουρίστες περπατούν δίπλα σε σκουπίδια © Paula Bronstein /Getty Images

Κατμαντού - Νεπάλ: Ο όγκος των σκουπιδιών προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας στους κατοίκους - Η συμφωνία με την ΕΕ και η νέα χωματερή στο Banchare Danda

Τον περασμένο Μάρτιο τα οικιακά σκουπίδια της πρωτεύουσας του Νεπάλ έμειναν σωριασμένα στους δρόμους για μία εβδομάδα. Στην κεντρική συνοικία Teku, η μυρωδιά ήταν τόσο δυσάρεστη ώστε μειώθηκε ο όγκος του λιανεμπορίου. Τέλος, ο δήμος του Κατμαντού μάζεψε τα σκουπίδια αλλά τα πέταξε στην κοντινή χωματερή του Nuwakot η οποία είναι υπερπλήρης από το 2005. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Κατμαντού ανησυχούν για τη συνύπαρξή τους με τη χωματερή που γίνεται πιο δύσοσμη κατά την εποχή των μουσώνων (μέσα Ιουνίου/τέλος Σεπτεμβρίου).

Όλες οι χωματερές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Στο Σιντόλ της περιοχής Nuwakot υπάρχουν τρεις, όπου πρέπει να σωρευτούν 1.200 τόνοι στερεών αποβλήτων, τα μισά από τα οποία προέρχονται από τον δήμο του Κατμαντού. Το Σισντόλ, που βρίσκεται 27 χλμ νοτιοδυτικά του Κατμαντού, ήταν φαράγγι έκτασης 0,37 τ.χλμ. Η φυσική κοιλότητα του εδάφους γέμισε μέσα σε τρία χρόνια από τη στιγμή που άρχισε να χρησιμοποιείται δημιουργώντας προβλήματα υγείας στους γύρω οικισμούς. Εξάλλου τα υγρά έκπλυσης και τα υλικά στράγγισης από τη χωματερή έχουν βλάψει την κτηνοτροφία και τις καλλιέργειες της γης, ενώ 200 οικογένειες, 1.200 άτομα, έχουν αναγνωριστεί «σε επισφαλή κατάσταση». Από το 2017 όσοι ζουν κοντά στη χωματερή εισπράττουν μικρές αποζημιώσεις και έχουν δικαίωμα δωρεάν ιατρικών εξετάσεων σε ειδική νοσοκομειακή δομή 15 κρεβατιών. Κάθε μέρα πάνω από 40 άτομα κάνουν χρήση του δικαιώματος παραπονούμενα για πονοκεφάλους, διάρροια, αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα. Η χωματερή έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, επιδρομή μυγών οι οποίες εξαπλώνονται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Katmandu Times, την περασμένη χρονιά σημειώθηκε ρεκόρ θανάτων από καρκίνο, κυρίως του λάρυγγα και του πνεύμονα, σε τρία χωριά κοντά στο Σίσντολ.

Οι δημοτικές και ομοσπονδιακές αρχές έχουν σηκώσει τα χέρια. Οι προϋπολογισμοί τους δεν επιτρέπουν τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των σκουπιδιών, αν και αναγνωρίζουν ότι οι χωματερές είναι αναχρονιστικές και επικίνδυνες. Ιδιαίτερα για το Νεπάλ όπου τα μολυσματικά υγρά από τα σκουπίδια ρέουν στο ποτάμι ρυπαίνοντας το οικοσύστημα των υδάτων.

Έχουν γίνει προσπάθειες διαχωρισμού των απορριμμάτων σε βιοδιασπώμενα και σε ανακυκλούμενα, αλλά οι κάτοικοι δεν έχουν συμμορφωθεί μολονότι οι αρχές τούς έχουν προμηθεύσει με κάδους απορριμμάτων. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο περιβάλλοντος Kishor KumarShrestha στην κοιλάδα του Κατμαντού, «το 75% των στερεών αποβλήτων είναι βιοδιασπώμενα και από το εναπομείναν 25% το 15% μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Μόνο το 10% πρέπει να καταστραφεί με κάποιον τρόπο».

Στους δρόμους του Κατμαντού δεν συσσωρεύονται μόνο οικιακά σκουπίδια: στην κοιλάδα εκτρέφονται πάνω από 50.000 γουρούνια τα οποία προκαλούν οργανικά απόβλητα και που δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς ώστε να καταναλώνουν τα οργανικά απόβλητα των ανθρώπων – περίπου 700.000 κιλά ημερησίως μόνο στην πόλη του Κατμαντού.

Παρά τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για προγράμματα ανακύκλωσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα σκουπίδια, η κυβέρνηση του Νεπάλ αποφάσισε να ανοίξει μια ακόμα χωματερή, στο Banchare Danda, 1.9 χλμ δυτικά του Σισντόλ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.