- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μετά την απαγόρευση του Φουά γκρα στη Γαλλία έρχεται η Κίνα και το Χόνγκ-Κόνγκ να απαγορεύσουν την κατανάλωση σούπας από φτερό καρχαρία. Την περίφημη shark fin soup που αποτελούσε σύμβολο πλούτου και κοινωνικού στάτους για τους ασιάτες καταναλωτές. Το επίτευγμα βέβαια δεν έγινε μέσα σε μια νύχτα. Περιβαλλοντικές οργανώσεις εδώ και χρόνια είχαν ξεκινήσει καμπάνιες ενάντια στην κατανάλωση σούπας από φτερό καρχαρία, επιστρατεύοντας celebrities ώστε να επηρεάσουν τον κόσμο. Ωστόσο όταν το 2011 διάσημος Κινέζος μπασκετμπολίστας εμφανίστηκε σε τηλεοπτική καμπάνια να προτρέπει τους συμπαίκτες του να μην τρώνε shark fin soup δημιούργησε πολλές αντιδράσεις στην ανερχόμενη μεσοαστική τάξη της Κίνας που μπορούσαν πλέον να διαθέσουν χρήματα για την κατανάλωση του περίφημου πιάτου που θα ανέβαζε και το κοινωνικό τους profile. Επιπλέον ένα άλλο πρόβλημα εκτός από τους νεόπλουτους Κινέζους αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί και ο τουρισμός που όπως έδειξε έρευνα παρότι υπάρχει αυξημένη ενημέρωση για το τεράστιο οικολογικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα ένα μεγάλο ποσοστό επιμένει να θέλει να δοκιμάσει τη «λιχουδιά». Και επειδή όλοι αποτελούμε εν δυνάμει τουρίστες ας αναλογιστούμε ότι κάθε χρόνο σύμφωνα με την οργάνωση WildAid 100 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται για να τροφοδοτήσουν με τα φτερά τους την Ασιατική αγορά.
Φέτος όπως αναφέρουν τα Κινεζικά ΜΜΕ η κατανάλωση shark fin soup έχει μειωθεί κατά 80% σε σχέση με πέρυσι ενώ οι τιμές λόγω της περιορισμένης ζήτησης έχουν πέσει περίπου 40%. Σ’ αυτό έχει συμβάλλει σημαντικά η καμπάνια της WildAid με τίτλο ‘When the selling stops, the killings stops too” (Όταν οι πωλήσεις σταματούν, σταματούν και οι δολοφονίες) και της WWF που δημιούργησαν αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση αλλά και η μεγάλη συμμετοχή celebrities που πέρασαν την κατανάλωση της shark fin soup ως ξεπερασμένο life-style. Επιπλέον μεγάλη είναι και η κινητοποίηση επιχειρήσεων εστιατορίων (περισσότερα από 200 στο Χονγκ-Κόνγκ) οι οποίοι έχουν αντικαταστήσει με άλλα πιάτα τη shark fin soup. Ειδικά για το Χόνγκ-Κόνγκ αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης γίνεται εκεί. Πέρα από τις καμπάνιες των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων που βοήθησαν στην ενημέρωση του κόσμου για την περιβαλλοντική καταστροφή, σημαντική ήταν και η πολιτική απόφαση που ορίζει ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα υπάρξει σταδιακή απαγόρευση του πιάτου, αρχής γενομένης από την απαγόρευση του στις επίσημες κυβερνητικές δεξιώσεις, όπου το πιάτο ήταν καθιερωμένο.
Ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει ακόμη λυθεί αφού λιγότερο ευαισθητοποιημένοι πολίτες και αγορές εξακολουθούν να προωθούν το περίφημο πιάτο, με το Βιετνάμ να θεωρείται σήμερα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πτερυγίου καρχαρία ξεπερνώντας κατά πολύ τη τεράστια Κίνα. Όσοι πάντως πρόκειται να ταξιδέψετε στην Ασία και θέλετε να δοκιμάσετε φτερό καρχαρία, χωρίς να ενοχλείστε από το γεγονός ότι συμβάλετε σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, να λάβετε υπόψιν σας ότι στις αγορές αυτές δεν λείπουν και οι απάτες αφού πάρα πολλά εστιατόρια ξεγελούν τους τουρίστες σερβίροντας ψεύτικα πιάτα που περιέχουν ένα μίγμα ζελατίνης και πράσινου φασολιού που ευδοκιμεί στην Κίνα. Άλλωστε όπως λένε όσοι έχουν δοκιμάσει, πληρώνεις ακριβά για κάτι που δεν έχει απολύτως καμία γεύση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Εύκολη και προσιτή ενέργεια σε δημόσια σημεία φόρτισης και στο σπίτι
Η επιτυχία δεν θα έρθει γρήγορα ούτε θα είναι συνολική, επομένως τα εναλλακτικά καύσιμα, ο εξηλεκτρισμός και η δέσμευση άνθρακα είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της από-ανθρακοποίησης.
Με όραμα την πρόοδο και την κοινωνική ευημερία
Ο συνδυασμός αντοχής και χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος που οικοδομεί περιβαλλοντικές σχέσεις εμπιστοσύνης
Θες να αποκτήσεις έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις;
Τα ψηφιακά εργαλεία που υπόσχονται ένα πράσινο μέλλον
Οι επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν τη σημασία της βιωσιμότητας μπορούν να επιτύχουν σε όλα τα επίπεδα—οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά
Αποχαιρετάμε τα πλαστικά και υποδεχόμαστε την οικολογική ισορροπία
Δυναμική συνεισφορά του ομίλου σε περιβάλλον, κοινωνία κι εθνική οικονομία
Υποδειγματική στάση εταιρικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον
Οι Παγκόσμιες Ημέρες είναι μια αφορμή να θυμόμαστε ό, τι αξίζει την φροντίδα μας
Στο πρώτο Πανελλαδικό Συνέδριο που οργάνωσε η ΔΕΣΜΗ είδαμε δράσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την πράσινη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας
Τι δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Climate Change
Υπάρχουν τρόποι για να σταματήσει η καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ
«Η στάθμη του νερού είναι η χαμηλότερη των τελευταίων ετών»
Το «πράσινο» στις πόλεις μπορεί να είναι σωτήριο ενώ τα ρεκόρ ζέστης καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.