Περιβαλλον

Δούρειος ίππος για τα μεταλλαγμένα, η απόφαση των υπ. Περιβάλλοντος

Aνοίγει o δρόμος για την είσοδο τους στην Ευρώπη

Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το κρέας ψάρι βάφτισαν χθες οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ με τη ψήφιση της πρότασης της Ελληνικής Προεδρείας, που ανοίγει το δρόμο για την είσοδο των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη. Η πρόταση απέσπασε τη θετική ψήφο των 26 από τα 28 κράτη μέλη με το Λουξεμβούργο να απέχει της ψηφοφορίας. Ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι « θεωρώ πολύ σπουδαίο ότι μετά από την πρόταση της Ελληνικής Προεδρείας, 26 από τις 28 εκλεγμένες κυβερνήσεις της Ευρώπης, για λογαριασμό των 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, αποφάσισαν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα τους να απαγορεύσουν την καλλιέργεια των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών», χωρίς ωστόσο να αναφέρει ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες αλλά και ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση από αυτά τα 500 εκ. των Ευρωπαίων πολιτών το μεγαλύτερο ποσοστό δεν θέλει τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη.

Το ότι τις απόψεις αυτές, της πρότασης της Ελληνικής Προεδρίας, υποστηρίζει το λόμπυ των μεταλλαγμένων αποδεικνύεται και από πρόσφατο άρθρο του Spiegel που αποκαλύπτει έγγραφο του λόμπυ μεταλλαγμένων EuropaBio. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel στο έγγραφο αναδεικνύεται η προσπάθεια της EuropaBio να καθοδηγήσει την ανάλογη πολιτική στην Ευρώπη. « Με ιδιαίτερη σχολαστικότητα οι λομπίστες της EuropaBio, στο έγγραφο αυτό έχουν καταγράψει αναλυτικά ποιες «ενοχλητικές» λεπτομέρειες θα πρέπει να αφαιρέσουν οι Κυβερνήσεις των κρατών μελών, ώστε να τύχουν της στήριξη τους» αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

Η μάχη τώρα μεταφέρεται στο Ευρωκοινοβούλιο όπου το κείμενο της απόφασης θα πάει για δεύτερη ανάγνωση ώστε να ψηφιστεί στο τέλος του 2014. Η ομάδα των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαρακτήρισε την πρόταση Δούρειο ίππο με την ακόλουθη δήλωση: « Ο συμβιβασμός σχετικά με την αναθεώρηση της διαδικασίας της ΕΕ για την χορήγηση αδειών ΓΤΟ, με τη μεσολάβηση της Ελληνικής Προεδρείας που εγκρίθηκε από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, είναι ένας Δούρειος ίππος. Απειλεί να ανοίξει την πόρτα για τους ΓΤΟ σε όλη την Ευρώπη, παρά τη μαζική αντίθεση της κοινής γνώμης. Οι Πράσινοι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για να αποτρέψουμε την εφαρμογή αυτής της λανθασμένης πρότασης». Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι αναφέρθηκαν επίσης στην «αρχή της προφύλαξης» που η Ε.Ε οφείλει να σεβαστεί, ενώ σχολίασαν ότι «τη στιγμή όπου οι Αμερικανοί καταναλωτές και αγρότες αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις αρνητικές συνέπειες των εταιρειών βιοτεχνολογίας όπως η Monsanto, η Ευρώπη δεν πρέπει να εγκαταλείψει την πιο λογική προσέγγιση που υπερασπίστηκε για δεκαετίες».

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, δήλωσε στην A.V σχετικά: « Ο κ. Μανιάτης και οι συνάδελφοι του κώφευσαν στις εκκλήσεις μας αλλά και πολιτών, περιβαλλοντικών και αγροτικών οργανώσεων και προχώρησαν τελικά στην έγκριση της πρότασης της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ. Η πρόταση αυτή σχεδιάστηκε έτσι ώστε να λειτουργήσει ως Δούρειος ίππος για τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη. Η μάχη τώρα μεταφέρεται στο Ευρωκοινοβούλιο και εκεί θα συμβάλουμε και εμείς με τις δικές μας δυνάμεις για να αλλάξει ένα τρομερό λάθος».

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, πανηγύρισε για τη νίκη του έναντι της κοινωνίας των πολιτών δηλώνοντας ότι «αυτή είναι η αλήθεια όσο κι αν κάποιοι εργολάβοι περιβαλλοντικής ευαισθησίας προσπάθησαν να τη διαστρεβλώσουν», για να λάβει τη παρακάτω απάντηση από το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD). « Μετά την “περιφανή επιτυχία” του Υπουργού ΠΕΚΑ υπέρ των ΓΤΟ “χαιρετίζουμε” την αναφορά του στους αντιτιθέμενους θεσμικούς φορείς, ΜΚΟ και την Κοινωνία των Πολιτών ως «εργολάβων περιβαλλοντικής ευαισθησίας», φράση που επιβεβαιώνει τους πραγματικούς λόγους των πανηγυρισμών του ως πρωταγωνιστή Περιβαλλοντικής Αναισθησίας! Δυστυχώς, με αυτή την αναισθησία παίζεται η υγεία των μελλοντικών γενεών των Ελλήνων και Ευρωπαίων Πολιτών».