Περιβαλλον

NASA: Πώς φαίνονται τα «ποτάμια χρυσού» στο Περού από το Διάστημα

Η τραγική αλήθεια πίσω από την εντυπωσιακή φωτογραφία που κατέγραψε αστροναύτης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
NASA: Τα «ποτάμια χρυσού» στο Περού μαρτυρούν την καταστροφή του περιβάλλοντος στον Αμαζόνιο
NASA: Τα «ποτάμια χρυσού» στο Περού μαρτυρούν την καταστροφή του περιβάλλοντος στον Αμαζόνιο © NASA

Τα «ποτάμια χρυσού» στο Περού είναι εντυπωσιακά από το Διάστημα, όπως τα κατέγραψε η NASA, αλλά μαρτυρούν την αποψίλωση του Αμαζονίου.

Τα «χρυσά ποτάμια» του Περού κατέγραψε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS). Η εικόνα είναι εντυπωσιακή και δόθηκε στη δημοσιότητα από τη NASA.

Η περιοχή με τα «χρυσά ποτάμια» βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Περού. Μόνο που -όπως λέει και το ρητό- ό,τι «λάμπει δεν είναι χρυσός».

Η εικόνα είναι από την περιοχή Μάντρε ντε Ντίος (σ.σ. «Μητέρα του Θεού») και αποτυπώνει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο Περού. Στην προκειμένη περίπτωση την αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, προκειμένου να δημιουργηθούν ορυχεία. Στην πραγματικότητα τα «ποτάμια χρυσού» δεν είναι τίποτε άλλο από τις «τομές» που άνοιξαν οι άνθρωποι στο πέρασμα των αιώνων σε αυτό το τμήμα του πλανήτη, προκειμένου να αφαιρέσουν τον χρυσό από τα «σπλάχνα» της Γης.

Οι εξορρύξεις χρυσού ήταν μια πραγματικότητα πολύ πριν πατήσει το πόδι του στο Περού ο Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο Πιθάρρο και αντικρίσει τις τεράστιες ποσότητες του πολύτιμου μετάλλου που είχαν στην κατοχή τους οι Ίνκας και τις οποίες μετέφερε στην Ισπανία, στέλνοντας τη μία καραβέλα πίσω από την άλλη.

Τα «ποτάμια χρυσού» στο Περού που κατέγραψε αστροναύτης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δεν απεικονίζουν πραγματικό χρυσάφι, αλλά εγκαταλελειμμένα και ενεργά χρυσωρυχεία -αρκετά από τα οποία είναι παράνομα, καθώς χρυσοθήρες και μεταλλωρύχοι προσπαθούν να βρουν λίγο από το πολύτιμο μέταλλο. Όπως φαίνεται και στην εντυπωσιακή φωτογραφία της NASA, το σκούρο και ανοικτό πράσινο δίνει όλο και περισσότερο τη θέση του στο χρυσό. 

Περού: Τα «ποτάμια χρυσού» στο Περού μαρτυρούν την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου

Αυτοί οι ανοικτοί λάκκοι επηρεάζουν την ποιότητα τόσο των υδάτων όσο και του αέρα, αποτελώντας παράλληλα τη βασική αιτία για να συνεχίζεται η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στην περιοχή.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.