Περιβαλλον

Τρόμος για την είσοδο Μεταλλαγμένων στην Ευρώπη

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρχίσει να αντιδρούν έντονα στην προοπτική αυτή

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
69918-140927.jpg

Το Μάρτιο που πέρασε η Ελληνική Προεδρεία άνοιξε το φάκελο μεταλλαγμένα με πρόταση που έφερε στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες. Η πρόταση αφορούσε στην τροποποίηση της οδηγίας 18/2001 που έδινε τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση της Ελληνικής Προεδρείας, που ανοίγει με συγκαλυμμένο τρόπο τη πόρτα για την αθρόα καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, αναμένεται να υιοθετηθεί από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος στις 12 Ιουνίου και να κατατεθεί για ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο τέλος του 2014.

Η πρόταση είναι ύποπτη, γιατί ενώ θεωρητικά δίνει τη δυνατότητα στις χώρες να αρνηθούν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στο έδαφος τους, τους στερεί όμως το δικαίωμα να επικαλεστούν λόγους ασφάλειας της υγείας των πολιτών και λόγους καταστροφής του περιβάλλοντος. Τους πραγματικούς δηλαδή λόγους που καθιστούν τα μεταλλαγμένα επικίνδυνα. Για το αν είναι επικίνδυνα τα μεταλλαγμένα ή όχι θα αποφανθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Αν αποφανθεί θετικά τότε τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να δεχτούν τις καλλιέργειες στο έδαφος τους. Οι μόνοι λόγοι που μπορούν να επικαλεστούν τα κράτη μέλη είναι οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Λόγοι δηλαδή που δεν είναι εύκολο να τεκμηριωθούν σε ένα δικαστήριο. « Είναι προφανές ότι σε κάθε πιθανή άρνηση ενός κράτους μέλους έγκρισης Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών για καλλιέργεια στο έδαφος τους, με επίκληση οικονομικών ή κοινωνικών λόγων, θα ακολουθήσει προσφυγή εναντίον του από την εταιρία βιοτεχνολογίας ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με βέβαιη νίκη των εταιρειών βιοτεχνολογίας» αναφέρει στην A.V η πρώην Γ.Γ του ΥΠΕΚΑ και νυν Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη. Επιπλέον είναι τραγικό να βλέπουμε την Ευρώπη να γίνεται υποχείριο των πανίσχυρων λόμπι. Αντί οι εταιρείες να είναι υπόλογες απέναντι στα κράτη να συμβαίνει το αντίθετο.

Η μόνη ελπίδα που υπάρχει πλέον για να επιτραπούν τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη είναι η νομοθεσία αυτή να μην ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και για να συμβεί αυτό οι πολίτες πρέπει να ασκήσουμε πίεση στους ευρωβουλευτές μας. Το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη ( CISD) σε ανοικτή επιστολή που έστειλε προς την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές χαρακτηρίζει την συμβιβαστική πρόταση ως επικίνδυνη και καλεί την Ελληνική Προεδρεία «έστω και εκ των υστέρων να συνειδητοποιήσει πόση ζημιά προκαλεί η πρόταση της στη διατροφική ασφάλεια της Ευρώπης και στην αγροτική της πολιτική» ενώ στην περίπτωση που εγκριθεί η πρόταση στις 12 Ιουνίου και παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητά από τους νεοεκλεγέντες Έλληνες Ευρωβουλευτές να τοποθετηθούν στο ποια θέση θα επιλέξουν να υποστηρίξουν και αν θα ακολουθήσουν κομματικές εντολές ή τη γραμμή των Ευρωπαϊκών κομματικών συνασπισμών στους οποίους έχουν ενταχθεί ή αν θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρχίσει να αντιδρούν έντονα στην προοπτική να επιτραπούν τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχουμε ένα λόγο παραπάνω με όλα αυτά τα αντιπεριβαλλοντικά και αντιαναπτυξιακά νομοσχέδια, όπως το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, που προσπαθεί να περάσει η Κυβέρνηση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.